Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το ράλι των πάντων! - Πως το εμβόλιο κατά του Covid-19 έχει πυροδοτήσει νέο κύμα ανόδου στις διεθνείς αγορές... με δανεικά

Το ράλι των πάντων! - Πως το εμβόλιο κατά του Covid-19 έχει πυροδοτήσει νέο κύμα ανόδου στις διεθνείς αγορές... με δανεικά
Ακόμη και οι πλατφόρμες συναλλαγών "έπεσαν" τις τελευταίες εβδομάδες από τον χείμμαρο συναλλαγών
Οι αγορές έχουν γίνει πολύ καυτές για να τις χειριστεί κάποιος.
Τόσο έντονη είναι η άνοδος των αγορών, που ακόμη και πολλοί από τους μεγαλύτερους μεσίτες και διαχειριστές πλούτου της Wall Street αγωνίζονται να διαχειριστούν τις θέσεις τους.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση των Financial Times, στην οποία τονίζεται ότι σχεδόν κάθε μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία των ΗΠΑ - από παλιά στελέχη όπως η Charles Schwab και η Merrill Lynch έως και νέες πλατφόρμες όπως η Robinhood - υπέστη τουλάχιστον μία διακοπή το Νοέμβριο, σύμφωνα με την Downdetector, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί προβλήματα διαδικτυακών υπηρεσιών.
Και αυτό διότι ένας χείμαρρος συναλλαγών κατέκλυσε τις πλατφόρμες.
Ο Thomas Peterffy, ο ιδρυτής της Interactive Brokers, ο οποίος ξεκίνησε για πρώτη φορά να διαπραγματεύεται στο αδύναμο αμερικανικό χρηματιστήριο τη δεκαετία του 1970, λέει ότι το σημερινό περιβάλλον είναι σε αντίθεση με οτιδήποτε έχει δει ποτέ πριν - αλλά κατανοητό.
«Τα χρήματα είναι τώρα τόσο εύκολα, γιατί να μην δανειστείς ό,τι μπορείς και να τα βάλεις σε μετοχές;
Αυτό κάνουν οι πελάτες μας και κερδίζουν πολλά χρήματα», λέει.
Οι επενδυτές λιανικής οδήγησαν την έντονη ανάκαμψη της αγοράς μετοχών από το σοκ του Covid-19.
Ο δείκτης MSCI All-Country World σημείωσε άνοδο 12,2% το Νοέμβριο - ο καλύτερος μήνας του ιστορικά - για να αγγίξει τα νέα υψηλά όλων των εποχών.
Stock markets roar back as central bank stimulus banishes virus fears, market capitalisation (MSCI All-Country World index, $tn)
Ο δείκτης έχει προσθέσει 30 τρισ. στην κεφαλαιοποίηση του από τα χαμηλά του Μαρτίου.
Επιπλέον, αυτό το στάδιο του ράλι ενισχύθηκε κυρίως από εκείνες της αγορές που έχουν μείνει πίσω σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως ενεργειακές μετοχές, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχειακές ομάδες, ευρωπαϊκές τράπεζες, μικρότερες αμερικανικές εταιρείες και αναδυόμενες αγορές.
Πράγματι, έχει γίνει αυτό που ορισμένοι αναλυτές έχουν ονομάσει «ράλι για τα πάντα», με ανεπιθύμητα ομόλογα, χαλκό, πετρέλαια και ακόμη και bitcoin να ανεβαίνουν απότομα.
Οι μόνες μεγάλες αγορές που έχουν μείνει σταθερές είναι τα κλασικά καταφύγια, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και ο χρυσός.
Και μπορεί οι αγορές να ανεβαίνουν, αλλά συνολικά, η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 4,4% φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ - μια πτώση που δεν παρατηρήθηκε μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

Τα νέα για τα εμβόλια αυξάνουν τις τάσεις των χρηματιστηρίων

Η εμφάνιση πολλών αξιόπιστων, αποτελεσματικών εμβολίων έναντι του κορωνοϊού προκάλεσε μια έκρηξη αισιοδοξίας ότι η παγκόσμια οικονομία είναι έτοιμη για μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021, καθώς η πανδημία υποχωρεί, αλλά τα εξαιρετικά επιθετικά μέτρα τόνωσης συνεχίζουν να στέλνουν χρήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Vaccine news upends this year’s stock market trends, indices rebased
«Το παιχνίδι-αλλαγής ήταν το εμβόλιο», αναφέρει ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής αναλυτής μετοχών της Goldman Sachs.
«Η ελπίδα είναι το ένα σκέλος.
Στην πραγματικότητα το να βλέπουμε τα στοιχεία (ενός εμβολίου) είναι εντελώς άλλο σκέλος.
Και τα στοιχεία ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι.
Είμαστε ακόμα αισιόδοξοι ότι θα δούμε αρκετά καλές αποδόσεις στις αγορές μετοχών το επόμενο έτος», ανέφερε.
Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές παραμένουν ανήσυχοι για την τρέχουσα ευφορία.
Ναι, τα αποτελεσματικά εμβόλια θα μπορούσαν τελικά να καταστείλουν το Covid-19, αλλά προς το παρόν συνεχίζει να παραμένει και η τεράστια ζημιά που έχει ήδη προκαλέσει θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επουλωθεί.
Column chart of Inflows ($bn) showing Equity funds enjoy strongest three-week inflows on record
Σημειώνοντας τα σημάδια άκριτης αισιοδοξίας μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων, ο επικεφαλής στρατηγικός επενδυτών της Bank of America, Michael Hartnett συνιστά στους επενδυτές προσοχή, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές πλησιάζουν τώρα σε ένα στάδιο «πλήρους ταύρου» και είναι ευάλωτες στην πτώση.
Ο Jeremy Grantham, ιδρυτής του επενδυτικού ομίλου GMO, πιστεύει ότι ακόμη και αυτό είναι αισιόδοξο.
Θεωρεί ότι οι αγορές έχουν ξεπεράσει τη φάση «πλήρους ταύρου» και βρίσκονται σε φάση «τήξης-τέλους» που ανταγωνίζεται τις δύο μεγαλύτερες φούσκες του περασμένου αιώνα.
«Υπάρχει τόσο τρέλα τώρα όσο υπήρχε στα τέλη του 1999 ή του 1929», υποστηρίζει.
«Είναι συναρπαστικό και εντυπωσιακό για τους ιστορικούς των οικονομικών όπως εμένα.
Φαινόταν ότι βρισκόμασταν σε κατάσταση φούσκας αυτό το καλοκαίρι, αλλά η πραγματική τρέλα έχει εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες», ανέφερε.

Μαγικά ραβδιά

Το αρχικό στάδιο του ράλι ενισχύθηκε από τα τεράστια πακέτα φορολογικών και νομισματικών κινήτρων από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συνολικού ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο αντίκτυπος της εξαιρετικά εύκολης νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των πολύ χαμηλών επιτοκίων - και η προοπτική της να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια - παραμένει ο κυρίαρχος μοχλός, λένε οι αναλυτές.
Αλλά η αλλαγή του Νοεμβρίου από την αισιοδοξία στην σχεδόν ευφορία έχει προκληθεί από μια ευθυγράμμιση πολλών αστεριών.
Πρώτον, ο Joe Biden κέρδισε την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά οι Δημοκρατικοί απέτυχαν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.
Για πολλούς επενδυτές αυτό ήταν κοντά στο τέλειο αποτέλεσμα, καθώς δεν θα προωθηθούν τα πιο ριζοσπαστικά τμήματα της δημοκρατικής ατζέντας - όπως η αύξηση των εταιρικών φόρων.
Ενώ μια άλλη μεγάλη δόση δημοσιονομικού ερεθίσματος μπορεί να είναι πιο δύσκολο να περάσει, αυτό θα σημαίνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι πιο πιθανό να διατηρήσει το πόδι της στο νομισματικό πετάλι.
Στη συνέχεια, οι BioNTech-Pfizer, Moderna και Oxford-AstraZeneca ανακοίνωσαν ότι είχαν αναπτύξει τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν πιο αποτελεσματικά από το αναμενόμενο.
Line chart of Citi Economic Surprise Index* (global) showing Global economy rebounds from shock of Covid-19
Την ίδια ώρα, οι αναφορές ανάκαμψης των εταιρικών κερδών έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία.
Επίσης, η προοπτική να αναλάβει το αμερικανικό υπουργίο Οικονομικών η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Janet Yellen, αυξάνει την προοπτική συντονισμένης και επιθετικής χάραξης δημοσιονομικής-νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση της οικονομικής ζημίας που προκάλεσε ο Covid-19, ενθουσιάζοντας περαιτέρω τους επενδυτές.
Ο Ed Yardeni της Yardeni Research αναφέρθηκε στην κυρία Yellen ως «νεράιδα - μητέρα της Bull Market» όταν ήταν πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας το 2014-18, λόγω των αισιόδοξων απόψεών της, και θεωρεί ότι η επανεμφάνισή της ως επιρροή χάραξης πολιτικής είναι ένα άλλο θετικό σημάδι για τις μετοχές.
«Τώρα ως επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών του Biden θα συνεχίσει να κυματίζει το μαγικό της ραβδί», υποστηρίζει.
Ο συνδυασμός παραγόντων ήταν συνταρακτικός.
Οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων δεν ήταν τόσο αισιόδοξοι ότι η οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη θα βελτιωθούν από το 2002, σύμφωνα με μια ευρέως ακολουθούμενη έρευνα της Bank of America.
Τα ταμειακά τους αποθέματα μειώθηκαν κατά 1,8 εκατοστιαίες μονάδες τους τελευταίους επτά μήνες - καταγράφοντας την ταχύτερη πτώση ρεκόρ - σε σχεδόν 4%.

Έχουν δίκιο οι επενδυτές για την οικονομική ανάκαμψη

Εκτός από την άνοδο πολλών μεγάλων δεικτών αγοράς, η ροή ειδήσεων του Νοεμβρίου προκάλεσε μια σεισμική επενδυτική «εναλλαγή» μακριά από μετοχές που θεωρούνταν νικητές της εποχής του Covid και σε κατεστραμμένους κλάδους που συνδέονται στενότερα με την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτό που κάποτε ήταν ένα μονοκινητήριο ράλι - με τους Big Tech να έχουν σχεδόν τη μερίδα του λέοντος- πλέον η άνοδος διαχέεται παντού.
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και της ενέργειας είχαν χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας τους μέχρι το Μάρτιο.
Όμως το Νοέμβριο σημείωσαν άνοδο 30% και 35% αντίστοιχα.
Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών σημείωσαν άνοδο άνω του 30%.
Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών αυξήθηκαν περισσότερο από 9% τον Νοέμβριο, το μεγαλύτερο μηνιαίο κέρδος σε σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Τα junk ομόλογα έχουν σχεδόν ανακτήσει όλες τις απώλειές τους το 2020.
Line chart of Central bank assets ($tn) showing Central banks unleash unprecedented measures to combat pandemic  damage
Παρ 'όλα αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος οι αγορές που είναι εμποτισμένες με τα νομισματικά κίνητρα και ευχαριστημένες με τα εμβόλια να δουν τους άμεσους οικονομικούς κινδύνους και την τεράστια μακροπρόθεσμη ζημία που έχει ήδη προκαλέσει η πανδημία.
Ακόμη και η Morgan Stanley, μια από τις πιο αισιόδοξες τράπεζες επενδύσεων της Wall Street, παραδέχεται ότι υπάρχει κίνδυνος «βραχυπρόθεσμης πτώσης» στις αγορές.
Η Lori Heinel, επικεφαλής των επενδύσεων της State Street Global Advisors, παραδέχεται το γεγονός ότι η μακροχρόνια αισιοδοξία της είναι πλέον συνηθισμένη.
Αν και η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων είναι αναμφισβήτητα θετική, ορισμένοι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί έως και ένα έτος για την παραγωγή και διανομή αρκετών από τα εμβόλια για τον εμβολιασμό του περισσότερου κόσμου.
Εν τω μεταξύ, το δεύτερο κύμα coronavirus απειλεί να σταματήσει την οικονομική ανάκαμψη του καλοκαιριού.
Corporate profits expected to rebound strongly in 2021, Morgan Stanley’s regional earnings per share forecasts, 2020-22 (%)
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, τα νέα lockdown της Ευρώπης σημαίνουν ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες της περιοχής υφίστανται άλλη συρρίκνωση.
Στις ΗΠΑ, οι γιορτές των Ευχαριστιών της περασμένης εβδομάδας θα μπορούσαν να αποδειχθούν ως «εκδήλωση σούπερ διασποράς» που τελικά οδηγεί σε άλλη κάμψη το πρώτο τρίμηνο του 2021, αναφέρει ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan.
Οι επικείμενες χριστουγεννιάτικες διακοπές θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι Covid spreader για πολλές άλλες χώρες.

Τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να ανακάμψουν έντονα το 2021

Οι χρηματοοικονομικές αγορές πιθανότατα θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τους δύσκολους μήνες, εστιάζοντας στις φωτεινότερες προοπτικές του επόμενου έτους, λένε οι επενδυτές.
Το ΔΝΤ εκτίμησε ανάπτυξη 5,2% για την παγκόσμια οικονομία το 2021.
Αλλά με μια οικονομική ανάκαμψη που έχει ήδη εγκλωβιστεί στις χρηματιστηριακές αγορές, ακόμη και μια μέτρια απογοήτευση το επόμενο έτος θα μπορούσε να αναστατώσει τις αγορές.
Επιπλέον, οι αγορές μετοχών ενδέχεται να υποστούν ζημιά εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίσουν να αυξάνονται - ίσως υποβοηθούμενες από μια μακρά πρόβλεψη επιτάχυνσης του πληθωρισμού το 2021, εκτιμά η Sonders.
Οι μετοχές επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, τόσο λόγω των περιορισμένων αποδόσεων, έτσι η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μπορεί να κάνει τις τεχνολογικές, ιδίως, μετοχές να φαίνονται υπερτιμημένες.
Έτσι, ενώ η Goldman Sachs έχει μερικές από τις πιο ακραίες προβλέψεις της Wall Street για το επόμενο έτος, ο Oppenheimer παραδέχεται ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι πιο σκοτεινές, δεδομένου του υψηλότερου φόρτου του χρέους, το οποίο πιστεύει ότι με την πάροδο του χρόνου θα επηρεάσει την ανάπτυξη, τις ήδη υψηλές τιμές των μετοχών και το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής για μείωση των αποδόσεων των ομολόγων.
«Ενώ το σημείο καμπής στην παγκόσμια οικονομία και τα εταιρικά κέρδη είναι πιθανό να είναι ισχυρά, πιθανότατα θα δούμε χαμηλότερες αποδόσεις από ό, τι είδαμε την τελευταία δεκαετία», λέει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης