Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πόλεμος» ΕΕ - Βρετανίας για την έγκριση του εμβολίου - Το Brexit και οι καθυστερήσεις

tags :
«Πόλεμος» ΕΕ - Βρετανίας για την έγκριση του εμβολίου - Το Brexit και οι καθυστερήσεις
Πολλοί Ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούν εξηγήσεις για την καθυστέρηση
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, με αφορμή την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης που ενέκρινε το εμβόλιο και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τους εμβολιασμούς, γεγονός που έχει προκαλέσει…γκρίνιες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για καθυστερήσεις.
H ΕΕ «κατηγορεί» τη Μ. Βρετανία ότι έσπευσε να εγκρίνει το εμβόλιο, με τον ΕΜΑ να υποστηρίζει πως θα ακολουθήσει μια πιο μακρά διαδικασία ελέγχου για την ασφάλεια του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ενώ πολλοί Ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούν εξηγήσεις για το εάν αυτή η «καθυστέρηση» οφείλεται σε επιστημονικούς ή …σε γραφειοκρατικούς λόγους.
Στο επίκεντρο βρίσκεται φυσικά και το Brexit, την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία, με τον υπουργό Υγείας Mat Hanckok να δηλώνει ότι η χώρα του επίσπευσε τις διαδικασίες, ακριβώς επειδή δεν είναι μέλος της Ε.Ε.

Η δήλωση που άναψε φωτιές

«Ενώ έως και τις αρχές της φετινής χρονιάς ήμασταν μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), χάρη στο Brexit μπορέσαμε να πάρουμε μια απόφαση βασισμένη στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές και όχι με το ρυθμό των Ευρωπαίων, που προχωρούν πιο αργά», δήλωσε o υπουργός Υγείας Matt Hancock, πυροδοτώντας αντιδράσεις.
«Κάνουμε όλοι τους ίδιους ελέγχους ασφαλείας και ακολουθούμε τις ίδιες διαδικασίες, όμως καταφέραμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία χάρη στο Brexit».

Γερμανία: Γιατί δεν σπεύσαμε όπως η Βρετανία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer

Η Γερμανία επέλεξε μια περισσότερο χρονοβόρα διαδικασία για την έγκριση των εμβολίων κορωνοϊού από την διαδικασία έκτακτης ανάγκης που επέλεξε η Βρετανία για το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech, επειδή ήθελε να αυξήσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Jens Spahn.
«Έχουμε κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν εκδώσει μια τέτοια άδεια έκτακτης ανάγκης εάν το θέλαμε.
Αλλά αποφασίσαμε εναντίον αυτού και αυτό που επιλέξαμε ήταν μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για να προχωρήσουμε μαζί» δήλωσε ο Jens Spahn όταν ρωτήθηκε για την βρετανική διαδικασία έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο της Pfizer.
«Είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε αυτό για να προωθήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτή την εξουσιοδότηση» πρόσθεσε.
Η δήλωση αυτή του υπουργού Υγείας της Γερμανίας, έρχεται μετά την δήλωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου πως «η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας».

Αιχμές για το Brexit

Το να γιορτάζει κανείς την γρήγορη έγκριση από τη Βρετανία του εμβολίου των BioNtech/ Pfizer κατά του κορωνοϊού ως όφελος του Brexit είναι άστοχο, καθώς το ίδιο το εμβόλιο είναι προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία έχει αποχωρήσει η Βρετανία, επισήμανε ο Spahn.
Δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ενώ η Βρετανία ήταν η πρώτη που ενέκρινε το εμβόλιο, ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι σύντομα θα ακολουθήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
Η διαφορά χρόνου οφείλεται στο ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ ακολούθησαν μια διαδικασία έκτακτης έγκρισης, ενώ η ΕΕ μια τακτική διαδικασία.
«Αλλά, μερικά σχόλια για το Brexit στους Βρετανούς φίλους μου: η Biontech είναι ένα ευρωπαϊκό επίτευγμα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το γεγονός ότι αυτό το ευρωπαϊκό προϊόν είναι τόσο καλό που η Βρετανία το ενέκρινε τόσο γρήγορα δείχνει ότι στην κρίση η ευρωπαϊκή και διεθνής συνεργασία είναι η καλύτερη», δήλωσε ο ίδιος.
Από κάποιες πλευρές, έγιναν υπαινιγμοί ότι το γεγονός πως η Βρετανία έχει τη δική της διαδικασία έγκρισης φαρμάκων σημαίνει ότι μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό.

Ρίχνει τους τόνους βρετανική Υπηρεσία Ελέγχου Φαρμάκων

Πάντως η βρετανική Υπηρεσία Ελέγχου Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), έσπευσε να ρίξει τους τόνους.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η  προμήθεια του εμβολίου είναι εφικτή ως αποτέλεσμα των όρων που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και ισχύουν μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

Το χρονοδιάγραμμα για τις εγκρίσεις των εμβολίων σε Ευρώπη, ΗΠΑ

Την έγκριση του για το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται να δώσει εντός του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 29/12 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εφόσον τα δεδομένα είναι επαρκή.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβόλιου της Moderna Inc, τονίζοντας ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό έως τις 12 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται ότι το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αρχίσει τους εμβολιασμούς στις 5 Ιανουαρίου.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα συνεδριάσει στις 10/12 για το εμβόλιο της Pfizer και στις 17/12 για το εμβόλιο της Moderna και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να δώσει την έγκριση της μια και τα δύο εμβόλια παρουσιάζουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα – πάνω από 94% - τηρώντας παράλληλα όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς έχουν αναφερθεί ελάχιστες παρενέργειες (αντίστοιχες με αυτές του εμβολίου για τη γρίπη, όπως πονοκέφαλος, πυρετός και ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού για 24 ώρες).
Εφόσον εγκριθούν τα δύο αυτά εμβόλια, αναμένεται να αρχίσει μια άνευ προηγουμένου διαδικασία για τη διανομή και τη διάθεση τους σε όλο τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης