Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές με το βλέμμα σε Brexit, εμβόλια - Άνοδος +0,29% ο Dow Jones, o DAX -0,45%

Νευρικότητα στις αγορές με το βλέμμα σε Brexit, εμβόλια - Άνοδος +0,29% ο Dow Jones, o DAX -0,45%
Νευρικότητα στις αγορές με το βλέμμα σε Brexit, εμβόλια
Νευρικότητα επικράτησε σήμερα 3/12 στις αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στα νέα από το μέτωπο του εμβολίου αλλά και στα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Οι ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ εξετάζουν με πυρετώδεις ρυθμούς τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, όπως και τα δεδομένα του εμβολίου που έχει αναπτύξει η Moderna, και αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Οι προσδοκίες ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η διάθεση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων έχουν πυροδοτήσει ελπιδες πως οι κυβερνήσεις θα είναι σύντομα σε θέση να ξεκινήσουν τη σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιοριστικών μέτρων.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικάνος Mitch McConnell , ανέφερε ότι βλέπει ενθαρρυντικά σημάδια για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας της χώρας με τους Δημοκρατικούς.
Ομάδα γερουσιαστών και βουλευτών είχαν προτείνει προ ημερών πακέτο τόνωσης ύψους 908 δισ. δολαρίων, με τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας να αντιπροτείνουν πακέτο περί το ύψος των 500 δισ. δολ.
Οι συζητήσεις διεξάγονται εδώ και μήνες και αρχικά οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι ελέγχουν το έτερο σώμα του Κογκρέσου, Βουλή των Αντιπροσώπων, πρότειναν πακέτο της τάξης των 2,2 τρισ. δολ., ενώ ο Λευκός Οίκος του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ D. Trump είχε φθάσει να δεχθεί ακόμη και πακέτο ύψους 1,8 δισ. δολ.
Οι παραπάνω προτάσεις, ωστόσο, "σκάλωσαν" στους δημοσιονομικά συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας, που φοβούνταν την εκτίναξη του δημοσίου χρέους της χώρας.
Η αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού έχει αρχίσει στη Μεγάλη Βρετανία, όπου γίνονται και οι πρώτες ασκήσεις προσομοίωσης για το πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό το άνευ προηγουμένου εγχείρημα των μαζικών εμβολιασμών από την ερχόμενη εβδομάδα.
Μετά την έγκριση που έδωσε χθες 2/12 η αρμόδια Βρετανική Αρχή στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, η Μ. Βρετανία ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της από τη Δευτέρα 7/12 για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ανθρώπων έως τα τέλη του 2020.
Προετοιμασίες γίνονται και στις ΗΠΑ, όπου οι εμβολιασμοί αναμένεται να αρχίσουν από τα μέσα Δεκεμβρίου, τη στιγμή που στην ΕΕ διατυπώνονται έντονες ενστάσεις για την απόφαση του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) να ορίσει την 29η Δεκεμβρίου ως την ημερομηνία, κατά την οποία θα κρίνει εάν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Πάντως, όλοι οι ειδικοί σπεύδουν να επισημάνουν πως η έναρξη των εμβολιασμών δεν πρόκειται να σηματοδοτήσει αυτομάτως και το τέλος της επιδημίας, καθώς θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα μέχρι να εμβολιαστεί ένας ικανός αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέψει με τη σειρά του να δημιουργηθεί και το περίφημο τείχος ανοσίας που θα «εξαφανίσει» τον ιό.
Έως τότε, τονίζεται πως θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας (χρήση μασκών, τήρηση αποστάσεων, υγιεινή χεριών) καθώς και ότι θα πρέπει να μείνουν σε ισχύ αρκετά από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται και σήμερα.
Την ίδια στιγμή, το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού σαρώνει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ στο κόκκινο είναι και η Λατινική Αμερική ιδίως η Βραζιλία και το Μεξικό.
Στις ΗΠΑ, η κατάσταση τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτη, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότεροι από 2.700 θάνατοι (ο υψηλότερος αριθμός από τον περασμένο Απρίλιο), οι νοσηλευόμενοι με covid ξεπέρασαν τους 100.000 σε ένα ασύλληπτο ρεκόρ ενώ Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν πως το επόμενο τρίμηνο, η χώρα θα ζήσει την χειρότερη υγειονομική κρίση στην ιστορία της.
Στην Ευρώπη, όπου τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται ραγδαία – αγγίζουν συνολικά τα 18,5 εκατομμύρια -, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις επιθυμούν να άρουν τα σκληρά lockdown, διατηρώντας ωστόσο σε ισχύ μια σειρά από περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός νέου, πιο ισχυρού γ’ κύματος από τις αρχές του 2021.
Εκθετική αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται και στη Λατινική Αμερική, και ιδίως σε Βραζιλία, Μεξικό, τάσεις επιβράδυνσης εντοπίζονται στην Ινδία ενώ υπό έλεγχο παραμένει η επιδημία στην Κίνα.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,29% στις 29.969 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,06% στις 3.666 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,23% στις 12.377 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 21,47 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε πτώση -0,45% στις 13.252 μονάδες
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας μετά από τρεις εβδομάδες απογοητευτικών αυξήσεων, οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας των ΗΠΑ μειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα (3/12/2020) σε 712 χιλιάδες συγκριτικά με τις 788 χιλ. της προηγούμενης εβδομάδας (25/11)
Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση στα τέλη Νοεμβρίου 2020 για πρώτη φορά στις τρεις εβδομάδες, πιθανώς εν μέρει λόγω των εορτών των Ευχαριστιών.
Ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για παροχές, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλός.
Ωστόσο, συνολικά, εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί που υποβάλλουν εβδομαδιαία αίτηση για κάποιο είδος επιδόματος ανεργίας.
Οι συζητήσεις για την επέκταση του πακέτου ανακούφισης συνεχίζουν να είναι αργές και επίπονες
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Microsoft αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με ψεύτικες επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης Edge που φιλοξενούνται στο store της εταιρείας.
Μετά την αφαίρεση πολλών fake και επικίνδυνων επεκτάσεων την περασμένη εβδομάδα, η Microsoft έπρεπε και πάλι να αφαιρέσει μια ψεύτικη επέκταση.
Την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι αρκετές ψεύτικες επεκτάσεις αφαιρέθηκαν από τη Microsoft.
Είχαν κατασκευαστεί έτσι ώστε να μοιάζουν με επεκτάσεις από νόμιμες υπηρεσίες (uBlock Origin, υπηρεσίες VPN NordVPN, Adguard VPN και TunnelBear VPN και πολλές άλλες κανονικές επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης).
Πολλές εταιρείες και προγραμματιστές δεν έχουν αναπτύξει επεκτάσεις για τον Microsoft Edge ή δεν έχουν μεταφέρει τις υπάρχουσες επεκτάσεις τους στο Microsoft Store.
Οι ψεύτικες επεκτάσεις δημιουργήθηκαν και ανέβηκαν από τρίτους προγραμματιστές.
Όλες χρησιμοποιούσαν τα ονόματα των δημοφιλών προϊόντων, πιθανότατα να κάνουν τους χρήστες του Microsoft Edge να τις εγκαταστήσουν χωρίς έλεγχο.

Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις καθώς οι επενδυτές κάνουν ένα διάλειμμα από το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων που πυροδότησε ο ενθουσιασμός για τις εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων.
Οι προσδοκίες ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η διάθεση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων έχουν πυροδοτήσει ελπίδες πως οι κυβερνήσεις θα είναι σύντομα σε θέση να ξεκινήσουν τη σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιοριστικών μέτρων.
Image
Για πιθανή εμπορική συμφωνία Βρετανίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες ημέρες κάνει λόγο το BBC.
Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενδεχόμενο να έχουν κάνει αρκετή πρόοδο για μία εμπορική συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε η Laura Kuenssberg, αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ του BBC.
«Έπειτα από μήνες και μήνες και, ναι, μήνες συνομιλιών, αρκετές πηγές μου είπαν σήμερα [χθες] ότι η διαδικασία είναι πιθανό να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες», είπε η ίδια.
«Ένας πρεσβευτής μου είπε ότι υπάρχει ελπίδα η συμφωνία να μπορέσει να ολοκληρωθεί την Παρασκευή», πρόσθεσε.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ραγδαία συρρίκνωση σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, καθώς οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο το μπλοκ επέβαλαν νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να περιορίσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit υποχώρησε στις 45,3 τον Νοέμβριο από το επίπεδο των 50 μονάδων τον Οκτώβριο.
«Η οικονομία της ζώνης του ευρώ υποχώρησε σε ύφεση τον Νοέμβριο, καθώς οι κυβερνήσεις αύξησαν τα μέτρα κατά της COVID-19, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να πλήττεται για άλλη μια φορά από νέους περιορισμούς», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Ωστόσο, η αισιοδοξία για το επόμενο έτος βελτιώθηκε και ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής αυξήθηκε στις 60,4 από 56,5 μονάδες.
«Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη έχουν ενισχυθεί, καθώς οι εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο τροφοδοτούν την αισιοδοξία ότι η ζωή μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς το 2021» δήλωσε ο Williamson.

Ήπιες μεταβολές στις αγορές της Ασίας

Ήπιες μεταβολές κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, εν μέσω αβεβαιότητας για το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης στις ΗΠΑ, καθώς και τις πληφορορίες ότι η κυβέρνηση Trump ετοιμάζεται να βάλει στη «μαύρη λίστα» κινεζικές εταιρείες.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,3% στις 3.674 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή μεταβολή -0,03%, στις 26.809 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,07% στις 1.775 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο =0,7% στις 26.728 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρούσε 0,2% στις 3.442 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε οριακή μεταβολή +0,1% στις 44.657 μονάδες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης