Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu (Τούρκος ΥΠΕΞ): Η Τουρκία επιθυμεί να αναπτυχθούν οι πόροι στην Ανατ. Μεσόγειο προς όφελος όλων

Cavusoglu (Τούρκος ΥΠΕΞ): Η Τουρκία επιθυμεί να αναπτυχθούν οι πόροι στην Ανατ. Μεσόγειο προς όφελος όλων
Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν να σχηματίσουν συμμαχίες επιδιώκοντας να απομονώσουν εμάς και τους Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο Çavuşoğlu
Η Τουρκία επιθυμεί να αναπτυχθούν οι πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος όλων, δήλωσε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Mevlüt Çavuşoğlu.
«Όταν βρέθηκαν αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή, πολλοί θεώρησαν ότι ήταν μια ευκαιρία συνεργασίας και ευημερίας για όλους», δήλωσε ο διπλωμάτης της Τουρκίας, μιλώντας στην έκτη έκδοση του Μεσογειακού Φόρουμ Διαλόγων που διοργάνωσε το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για Διεθνείς Πολιτικές Σπουδές (ISPI) μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Ωστόσο, ορισμένα κράτη ενήργησαν το αντίθετο», είπε.
«Αυτή τη στιγμή όλοι χάνουν στη Μεσόγειο.»
Ο Çavuşoğlu σημείωσε ότι το 2003, η ελληνοκυπριακή διοίκηση υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο, η οποία παραβιάζει τόσο την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, και μια άλλη με τον Λίβανο το 2007, παραβλέποντας τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Το 2010, οι Ελληνοκύπριοι υπέγραψαν επίσης συμφωνία οριοθέτησης με το Ισραήλ, αγνοώντας για άλλη μια φορά τα δικαιώματα της Τουρκίας, είπε.
«Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν να σχηματίσουν συμμαχίες επιδιώκοντας να απομονώσουν εμάς και τους Τουρκοκύπριους», δήλωσε ο Çavuşoğlu.

Νέες κατηγορίες Τουρκίας: Η Ελλάδα παρεμποδίζει τον μηχανισμό του ΝΑΤΟ για επίλυση των εντάσεων

Πηγές ασφαλείας της Τουρκίας κατηγορούν την Ελλάδα ότι παρεμποδίζει τον μηχανισμό υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ για την επίλυση εντάσεων και συγκρούσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αρνείται να συμμετάσχει σε συνομιλίες, γράφει η εφημερίδα Daily Sabah σε δημοσίευμα στις 3 Δεκεμβρίου 2020
Ειδικότερα, αναφέρει ότι οι τεχνικές συνομιλίες για τον καθορισμό των λεπτομερειών του μηχανισμού αποτροπής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που θα διεξάγονταν στις 30 Νοεμβρίου στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δεν μπορούσαν να διεξαχθούν λόγω απουσίας της ελληνικής αντιπροσωπείας.
«Η τουρκική πλευρά παρευρέθηκε στις συναντήσεις για τον προσδιορισμό των στρατιωτικών μέτρων σχετικά με τον μηχανισμό αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες ξεκίνησαν με πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, και θα συνεχίσουν να συμμετέχουν», επισημαίνουν πηγές στα τουρκικά ΜΜΕ.
Επιπλέον το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι συζητήσεις της συνάντησης της 9ης Οκτωβρίου δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν δεδομένης της αρνητικής στάσης της ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με τη δήλωση, οι επόμενες συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί μετά τη συνάντηση στις 16 Οκτωβρίου για τις ημερομηνίες 23 και 30 Οκτωβρίου δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν αφού η Ελλάδα απάντησε αρνητικά.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης
Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι ακολουθεί μαξιμαλιστικές πολιτικές στην περιοχή και υπογραμμίζει ότι οι θαλάσσιες αξιώσεις της αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

ΝΑΤΟ: Συμφωνία για μηχανισμό αποτροπής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης

Υπευθυμίζεται πως το ΝΑΤΟ ανήρτησε στο site του ότι επετεύχθη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο στις αρχές Οκτωβρίου 2020.
«Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Εκπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποφυγής εμπλοκής, την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020).
Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα» αναφέρει η συμφωνία.
«Οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης της έντασης, που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία.
Ο ίδιος είπε:
«Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκτιμούν και οι δύο Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.
Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφωνίας και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω.
Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους»
»Η στρατιωτική αποκλιμάκωσης μεταξύ των συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ στο παρελθόν.
Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία ενός παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης