Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Στο στόχαστρο των CTAs τα ομόλογα - Eκτινάσσονται οι αποδόσεις

Nomura: Στο στόχαστρο των CTAs τα ομόλογα - Eκτινάσσονται οι αποδόσεις
Σε κίνδυνο η αγορά ομολόγων λόγω των CTAs, υποστηρίζει η Nomura
Μετά τη ρευστοποίηση κατά 65% των ομολόγων τον Αύγουστο του 2020, οι συστηματικοί μετέχοντες στην αγορά, ευρύτερα γνωστοί ως Commodity Trading Advisors, είναι πλέον ξεκάθαρα bearish απέναντι στα κρατικά ομόλογα μακροπρόθεσμης λήξης, με αποτέλεσμα η απόδοσή τους, μεσοσταθμικά, να έχει ανέλθει στο 1,02%, σύμφωνα με την ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura.
Σημειώνεται πως ένας Commodity Trading Advisors είναι ο χρηματοοικονομικός κανονιστικός όρος των ΗΠΑ για ένα άτομο, μηχανή ή έναν οργανισμό που αξιοποιείται από ένα hedge fund ή έναν μεμονωμένο πελάτη για την παροχή συμβουλών και υπηρεσιών που σχετίζονται με συναλλαγές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, options κ.λπ.
relates to Nomura Quant Warns Trend Followers May Ditch All Treasury Longs
Οι CTAs αποπειρώνται να κλείσουν τις long θέσεις τους στην αγορά ομολόγων, λέει ο Masanari Takada, αναλυτής της Nomura.
«Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς θα μπορούσε να φτάσει στο 1,20% εάν οι CTAs συνεχίσουν να πωλούν προκειμένου να επιπεδώσουν την καμπύλη έκθεσής τους».
Στο μεταξύ, η τάση αυτή ενισχύεται από το γεγονός πως οι επενδυτές, ενθαρρυμένοι από τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, αλλά και από την ανθεκτικότητα των επιτοκίων των αγορών -παρά τις πληθωριστικές πιέσεις-, αναζητούν άλλα στοιχεία ενεργητικού που ενέχουν ρίσκο.
Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής και οι φόβοι για έξαρση της πανδημικής κρίσης βοήθησαν να διατηρηθούν χαμηλά οι αποδόσεις των τίτλων κρατικού χρέους.
Όμως τα εμβόλια και τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής ενισχύουν τα χρηματιστηριακά στοιχήματα εις βάρος των ομολόγων.
Υπενθυμίζεται ότι οι CTAs διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για να αυξήσουν την τάση σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Πραγματοποιούν δε πωλήσεις ή αγορές ανάλογα με την ποσότητα των εισροών.
Παράλληλα με την απόσυρσή τους από την αγορά ομολόγων, όπως λέει ο Takada, προσθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους μετοχές, κυρίως εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίηση, ενώ κυνηγούν τις τιμές των εμπορευμάτων.
Retail investors pouring cash into inflation-protected ETF, Nomura says
Εκτός από την «κατάδυση» στις πιο ευαίσθητες στον οικονομικό κύκλο μετοχές, οι επενδυτές ενισχύουν τα στοιχήματά τους ως προς το ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει.
Το hedge fund iShares TIPS, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 25 δισεκ. δολ., δέσμευσε σχεδόν 380 εκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας ομόλογα που προστατεύονται από τις πληθωριστικές πιέσεις - τη μεγαλύτερη εισροή του από τις αρχές Μαρτίου.
«Ανεξάρτητα από τους υποκείμενους μηχανισμούς, φαίνεται ότι κάποιοι αμερικανοί επενδυτές που πεινούν για κίνδυνο και οι CTAs που ακολουθούν τάσεις (μεταξύ άλλων) εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε αυτό που μοιάζει με εμπόριο επαναπληθωρισμού», δήλωσε ο Takada.
Πάντως, ενώ οι CTAs κλείνουν θέσεις ομολόγων στις Η.Π.Α., αρκετά hedge funds παραμένουν αμετακίνητα στις θέσεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης