Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: O δείκτης CAPE στέλνει σήμα - Οι αμερικανικές μετοχές είναι πιο υπερτιμημένες από ποτέ

Deutsche Bank: O δείκτης CAPE στέλνει σήμα - Οι αμερικανικές μετοχές είναι πιο υπερτιμημένες από ποτέ
Ο δείκτης CAPE του Shiller δείχνει πως οι αγορές είναι πιο υπερτιμημένες από ό,τι λίγο πριν το κραχ του 1929, αναφέρει η Deutsche Bank
Για να πιστέψει κανείς ότι η αμερικανική αγορά μετοχών είναι υπερτιμημένη μπορεί να ανατρέξει σε τέσσερα γράμματα: CAPE (σ.σ. τα αρχικά του cyclically adjusted price/earnings), που μεταφράζεται ως «ακρωτήρι» στα αγγλικά).
Όπως ανέφερε σε ανάλυσή της η Deutsche Bank, «ένα γράφημα που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε σε ποικίλες μορφές είναι αυτό που παρουσιάζει τον κυκλικά προσαρμοσμένο δείκτη PE του δείκτη - βαρομέτρου του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 την περίοδο του Μαρτίου 2000».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και αρκετές δεκαετίες ο δείκτης CAPE ή Shiller’s PE χρησιμοποιείται από ακαδημαϊκούς, εταιρείες επενδύσεων, ιστοσελίδες σε μια προσπάθεια αποτίμησης της Χρηματιστηριακής Αγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών, και ειδικότερα του Δείκτη S&P 500, αλλά και πολλών άλλων Χρηματιστηριακών Αγορών παγκοσμίως.
Οι υποστηρικτές του δείκτη θεωρούν ότι δεν είναι απλώς ένας από τους καλύτερους δείκτες αποτίμησης αλλά ότι έχει την ικανότητα να προβλέπει τις μελλοντικές αποδόσεις.
Οι πολέμιοι του δείκτη, από την άλλη πλευρά, τον κατηγορούν για υπέρτατη απαισιοδοξία όσον αφορά τα αποτελέσματά του ειδικά κατά τα τελευταία έτη.

Η τρέχουσα ευφορία ξεπερνά τη φούσκα dot.com

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό τον δείκτη, οι επενδυτές έχουν να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη φούσκα της εικοσαετίας.
Με άλλα λόγια, η τρέχουσα ευφορία ξεπερνά τη φούσκα dot.com.
Μάλιστα, η Deutsche Bank εκτιμά πως η κατάσταση στο αμερικανικό χρηματιστήριο προσιδιάζει με την περίοδο της ευφορίας που επικρατούσε στις ΗΠΑ λίγο πριν από το κραχ του 1929.
«Ο δείκτης CAPE διέσπασε τα προηγούμενα υψηλά επίπεδα, την περίοδο από το 1998 έως το 2000.
Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε βρεθεί στα τρέχοντα ύψη».


Φυσικά, είναι νωρίς να ειπωθεί πως μια Μεγάλη Ύφεση, ανάλογη του μακρινού παρελθόντος, είναι προ των πυλών.
Μάλιστα, η Deutsche Bank αναφέρει πως ο δείκτης CAPE δεν είναι τέλειος για πολλούς λόγους.
«Eίμαστε πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 17 μονάδων από τις αρχές του 1991, αν εξαιρέσουμε 10 μήνες κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αν λοιπόν αυτός ο λόγος σημαίνει “επαναφορά”, μπορεί να χρειαστεί μια ζωή επενδύσεων και διαρθρωτικών αλλαγών ώστε να υπάρξει αυτή η επαναφορά είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω».

Ευθύνονται οι αποδόσεις

Αυτό που κάνει, όμως, είναι ότι υπενθυμίζει στους επενδυτές που ενδιαφέρονται για τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών ότι η για τον τρέχοντα διαρθρωτικά υψηλό CAPE ευθύνεται η χαρακτηριστική μείωση των αποδόσεων τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες - μάλιστα είναι πιο χαμηλά από ποτέ.
Έτσι, η Deutsche Bank καταλήγει ότι, ενώ υπάρχει σαφής λόγος για τον οποίο αυτοί οι αριθμοί είναι αυξημένοι, έχουμε ξεπεράσει τα ανώτατα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 1929 και επί του παρόντος οι μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης επηρεάζουν τον δείκτη με τρόπο που πιθανότατα δεν έχουμε ξαναδεί.
Η τράπεζα θεωρεί ότι η πορεία αυτών των μετοχών των δέκα μεγαλύτερων μετοχών στη Wall Street, που έχουν επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία, «θα μπορούσε να είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα που πρέπει να παρακολουθήσουμε το 2021».
Φυσικά, στα ενδιαφέροντα πράγματα συμπεριλαμβάνεται και το επενδυτικό rotation.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης