Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προσχέδιο για μερική άρση του lockdown - Τι θα γίνει με σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση - Στα όρια του το ΕΣΥ, στους 2.706 οι νεκροί - Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί

Προσχέδιο για μερική άρση του lockdown - Τι θα γίνει με σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση - Στα όρια του το ΕΣΥ, στους 2.706 οι νεκροί - Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί
Στους 2.706 οι νεκροί - Πάνω από 600 οι διασωληνωμένοι - Καμία άρση του lockdown αν δεν μειωθούν σε διψήφιο αριθμό οι διασωληνωμένοι λένε οι ειδικοί
(Συνεχές upd) Επισημοποιήθηκε αυτό που ήταν ευρέως γνωστό ότι θα λάβει χώρα η παράταση του γενικού lockdown έως 14 Δεκεμβρίου από την κυβέρνηση, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό σε όλη την Ελλάδα, ενώ το σύστημα Υγείας δέχεται τεράστιες πιέσεις, με τους ασθενείς στις ΜΕΘ να αυξάνουν.
Η έλευση των εμβολίων θα αποτελέσει σε βάθος χρόνου το «κλειδί» για την επί της ουσίας σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Μία ημερομηνία που κυκλοφόρησε ως πληροφορία, για την έναρξη του εμβολιασμού, είναι η 11η Ιανουαρίου.
Η ημερομηνία, ωστόσο, θα «κλειδώσει» όταν θα εγκριθεί η διανομή του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και όταν γίνει γνωστή η ημερομηνία διάθεσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, από τις Βρυξέλλες.
Το θέμα των σχολείων παραμένει ανοιχτό, με τις πιθανότητες να είναι στο συντριπτικό ποσοστό τους, υπέρ της πρότασης να ανοίξουν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Πολλοί -και εύλογα- και ανάμεσά τους η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων της επιτροπής που προτείνει τα μέτρα στην κυβέρνηση, θεωρούν άσκοπο να ανοίξουν τα σχολεία για μία μόλις εβδομάδα, πριν κλείσουν εκ νέου για τις Γιορτές.
Τι θα γίνει με τα καταστήματα, τα νυχτερινά μαγαζιά και την απαγόρευση κυκλοφορίας;
Όλα δείχνουν ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα εποχιακά καταστήματα και στις 14 Δεκεμβρίου τα μικρά τοπικά καταστήματα λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια.
Για τα νυχτερινά μαγαζιά και ιδιαίτερα τα μπαρ και τα κλαμπ, όλα δείχνουν ότι θα είναι κλειστά, ενώ θεωρείται δύσκολο να αποφασιστεί και η άρση στην απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.
Όσον αφορά στα εστιατόρια, η απόφαση εκκρεμεί, τόσο ως προς το αν θα ανοίξουν, όσο και ως προς τους κανόνες που θα επιβληθούν, αν και εφόσον αποφασιστεί το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι για τα σχολεία

Όχι στο άμεσο άνοιγμα των σχολείων είπε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με αρκετά από τα μέλη της να προτείνουν την επαναλειτουργία τους μετά από τις γιορτές, προκειμένου να ελεγχθούν καλύτερα οι μετακινήσεις των γονέων.
Οι ειδικοί συμφώνησαν να συζητήσουν και πάλι το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα - ωστόσο , λόγω και της μικρής μόνον μείωσης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, θεωρείται ελάχιστα πιθανό να εισηγηθούν την άμεση επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.Μόνον αν υπάρξει μεγάλη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου μπορεί να συζητηθεί το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων για τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης ενόψει των Γιορτών

Παρ' ότι τα μέτρα αυτοπεριορισμού θα παραμείνουν σε πλήρη ισχύ μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή για δύο ακόμη εβδομάδες, πρεμιέρα στην επάνοδο προς την κανονικότητα κάνουν τη Δευτέρα κάποια μεμονωμένα εμπορικά καταστήματα.
Συγκεκριμένα, από τις 7 Δεκεμβρίου επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα super markets, ενώ ο ακριβής τρόπος και χρόνος λειτουργίας θα ανακοινωθεί αύριο από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.
Στον αντίποδα, κλειστά θα παραμείνουν στη διάρκεια των γιορτών μπαρ και κέντρα διασκέδασης, ενώ εξετάζονται πολύ αυστηροί περιορισμοί, όπως εξήγησε την Τετάρτη και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τη λειτουργία των εστιατορίων, αν τελικά συναινέσουν σε αυτήν τόσο οι λοιμωξιολόγοι, όσο και οι επιχειρηματίες του κλάδου.
Κλειστές επ’ αόριστον φαίνεται ότι θα μείνουν το 2020 όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης στη χώρα, καθώς η παράταση του απαγορευτικού μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου μειώνει δραματικά τις εναπομείνασες ημέρες διδασκαλίας, κάνοντας πολλούς επιστήμονες να θεωρούν ότι δεν αξίζει τον κόπο.
Σήμερα, άλλωστε, αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εισηγηθεί προς την κυβέρνηση τα βήματα και το χρόνο επιστροφής των μαθητών στα θρανία.

Οι πρώτοι σταθμοί προς τα Χριστούγεννα

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα λειτουργούν

-καταστήματα με εποχικά είδη – Χριστουγεννιάτικα είδη
-τμήματα στα σούπερ μάρκετ, τα οποία πωλούν εποχικά – Χριστουγεννιάτικα είδη

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου προβλέπονται

-Λήξη της νέας παράτασης του απαγορευτικού – lockdown

Κλειστά την περίοδο των γιορτών

-Σχολεία όλων των βαθμίδων
-Μπαρ
-Κέντρα Διασκέδασης
-Πολυχώροι πολιτισμού

Αναμένεται άμεσα να ανοίξουν

-Κομμωτήρια
-Μικρές εμπορικές επιχειρήσεις

Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα το 2021- Πόσοι θα εμβολιάζονται το μήνα

Η χρονιά του 2021 θα ξεκινήσει με τα νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι πρώτες δόσεις θα φθάσουν τον πρώτο μήνα του νέου έτους στη χώρα μας.
Δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή.  

Πόσοι θα εμβολιάζονται το μήνα

Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες.
Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια τον ίδιο μήνα μπορεί εφόσον χρειαστεί να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων

Εθελοντικός ο εμβολιασμός και δωρεάν

Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Πως θα κλείνεται το ραντεβού

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms είτε διαδικτυακά είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

Στους 2.706 οι νεκροί, οι 1.780 το Νοέμβριο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 3/12 1.882 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 111.537, εκ των οποίων το 52,9% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.882, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 111.537 (ημερήσια μεταβολή +1,7%), εκ των οποίων 52,9% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 100, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.706 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 622 (71,5% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 111537 κρουσμάτων, 4.958 (4,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 29.474 (26,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα” όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης