Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με «Πίστη» η τράπεζα Πειραιώς θα εντάξει στον Ηρακλή 2 περίπου 13-14 δισ. NPEs με 2 τιτλοποιήσεις 7 δισ και 7 δισ

Με «Πίστη» η τράπεζα Πειραιώς θα εντάξει στον Ηρακλή 2 περίπου 13-14 δισ. NPEs  με 2 τιτλοποιήσεις 7 δισ και 7 δισ
Η τράπεζα Πειραιώς μετά από αυτές τις τρεις τιτλοποιήσεις δηλαδή την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων Vega και τις τιτλοποιήσεις Faith θα διαθέτει περίπου 4 – 5 δισεκ. NPEs.
Η τράπεζα Πειραιώς δεν προετοιμάζει μόνο την τιτλοποίηση Vega 5 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων που ούτως ή άλλως θα καταλήξει στην Intrum αλλά σχεδιάζει… και το great reset την μεγάλη επαναφορά με το πρόγραμμα «Faith» δηλαδή πίστη όπως θα ονομάσει την μεγάλη τιτλοποίηση 13 ή 14 δισεκ. ευρώ που μάλλον θα διαιρεθεί σε δύο των 7 και 7 δισεκ. ή 6 και 7 δισεκ. ευρώ NPEs.
Η τράπεζα Πειραιώς θα εντάξει τις δύο νέες τιτλοποιήσεις στον Ηρακλή 2 που η κυβέρνηση σχεδιάζει για να συμβάλλει στην τελική εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.
Η τράπεζα Πειραιώς μετά από αυτές τις τρεις τιτλοποιήσεις δηλαδή την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων Vega και τις τιτλοποιήσεις Faith θα διαθέτει περίπου 4 – 5 δισεκ. NPEs.
Ουσιαστικά θα έχει πλήρως εξυγιανθεί.

Πόσα κεφάλαια θα δαπανήσει για εξυγίανση;

Οι τιτλοποιήσεις Faith της Πειραιώς πρωτίστως θα πρέπει να αξιολογηθεί εάν θα αγοραστούν από την Intrum καθώς ως γνωστό έχει πλεονέκτημα στην διαδικασία λόγω ρήτρας σε περίπτωση που πωληθεί μια τιτλοποίηση σε τρίτο επενδυτή θα λάβει από την Πειραιώς αποζημίωση 2,5% επί της συνολικής αξίας της τιτλοποίησης.
Η παράμετρος αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί είναι διαφορετικό να υπάρχει διαγωνιστική διαδικασία και διαφορετικό να δίδονται όλες οι τιτλοποιήσεις σε ένα επενδυτή.
Επίσης καίριο ερώτημα είναι πόσα κεφάλαια θα πρέπει να δαπανήσει η Πειραιώς για τιτλοποιήσεις ύψους 18 με 19 δισεκ. ευρώ;
Με βάση το μοντέλο Alpha bank και λαμβάνοντας υπόψη ότι το coverage ratio NPEs της Πειραιώς είναι παραπλήσιο με της Alpha bank εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει 3,2 με 3,4 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
(coverage ratio NPEs = είναι ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις).
Σε αυτή την περίπτωση τα κεφάλαια της Πειραιώς θα μειωθούν στα 4 δισεκ. ευρώ και προφανώς το κεφαλαιακό πλάνο των 2 δισεκ. που εξετάζει η τράπεζα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.

Τι σημαίνει ο Ηρακλής 2 για την μετοχή της Πειραιώς

Μπορεί να ειπωθεί ότι μετά τον Ηρακλή 2 και τα κεφάλια που θα απαιτηθούν να αναζητηθούν, η μετοχή της Πειραιώς θα έχει διπλάσια αξία από την τρέχουσα.
Είναι προφανές ότι όταν επιλυθεί αυτή η δύσκολη εξίσωση, η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Πειραιώς θα είναι διπλάσια από ότι σήμερα δηλαδή από 880 εκατ ευρώ περίπου μετά την μετατροπή των Cocos σε μετοχές… στα 1,6 με 1,7 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Το σενάριο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ρεαλιστικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης