Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΠΑ: Επιβολή άμεσων κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S – 400

ΗΠΑ: Επιβολή άμεσων κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S – 400
Την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ζητά νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2021
Την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 προβλέπει το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του 2021.
Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό του νόμου CAATSA) και για αυτό ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.
«Η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί «σημαντική συναλλαγή» όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ…
Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021), ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
 
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το πέρας ενός χρόνου ο πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι:
• η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί.
• κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί.
• ο πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

Ικανοποίηση του γερουσιαστή Menendez

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Robert Menendez εξέφρασε την ικανοποίηση του, λέγοντας «είμαι απίστευτα περήφανος που βοήθησα να διασφαλιστεί η συμπερίληψη μιας διάταξης στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για να πραγματοποιήσει αυτό που ο Πρόεδρος Trump αρνήθηκε να κάνει: επίσημα καθορίζει εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι η Τουρκία παρέλαβε ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400 και επομένως θα τιμωρηθεί βάσει του ισχύοντος νόμου».

Τι έγραφε την 1η Δεκεμβρίου 2020 το bankingnews.gr

Παραλογισμός - Τελικά το S-400 (Τουρκία) είναι πρόβλημα, εάν διαθέτεις S-300 (Ελλάδα) είναι αδιάφορο για το ΝΑΤΟ

Στην κυριολεξία παραλογισμός επικρατεί για την χρήση του αντιαεροπορικού συστήματος S400 και την προηγούμενη του έκδοση S300.
Να αναφερθεί ότι το σύστημα S300 και η νέα γενιά S400 είναι ρωσικό οπλικό σύστημα, που διαθέτουν η Ελλάδα και η Τουρκία αντίστοιχα.

Τελικά οι S-400 είναι πρόβλημα αλλά όχι οι S-300;

Ως γνωστό η Τουρκία πριν λίγες εβδομάδες χρησιμοποίησε το οπλικό σύστημα S400 σε δοκιμές προκαλώντας την αντίδραση του ΝΑΤΟ και ειδικά τις ΗΠΑ.
Τέλη Νοεμβρίου 2020 η Ελλάδα στην Κρήτη μαζί με άλλα οπλικά συστήματα, αμερικανικά και γερμανικά χρησιμοποίησε τους S-300 χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση.
Τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί οι S-400 είναι πρόβλημα αλλά όχι οι S-300;

Πως σχετίζονται με τα F-35;

Η Τουρκία βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τις ΗΠΑ για να προμηθευτεί τα σύγχρονα αεροπλάνα F-35.
Η διαδικασία πάγωσε αποκλειστικά για ένα λόγο.
Η Τουρκία είχε αναφέρει ότι θα χρησιμοποιεί και το αντιαεροπορικό σύστημα S400 το οποίο είναι ευθέως ανταγωνιστικό με τα F-35.
Το σύστημα S-300 είναι σχετικά απαρχαιωμένο και σε γενικές γραμμές ξεπερασμένο από τα σύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους στην Συρία και η ενεργοποίηση των S-300 που διαθέτει η Συρία δεν κρίθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Η Τουρκία λοιπόν ήθελε να διαθέτει και αμερικανικά F35 αλλά και τα ρωσικά S-400.
Οι ΗΠΑ ανησύχησαν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μεταφέρει την τεχνολογία των F-35 στην Ρωσία έτσι ώστε το σύστημα S-400 να είναι άτρωτο.
Ο βασικός λόγος λοιπόν που οι αμερικανοί δεν σχολίασαν την χρήση του S-300 από την Ελλάδα αλλά αποδοκίμασαν την χρήση S-400 από την Τουρκία είναι αποκλειστικά ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και Ρωσίας για τους εξοπλισμούς και τις νέες τεχνολογίες.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 στο ΝΑΤΟ και αντίστοιχα δεν θα χρησιμοποιούσε τα F-35 εάν τα παραλάμβανε από τις ΗΠΑ.
Το επιχείρημα δεν έπεισε τους αμερικανούς που από την μια έχουν ενοχληθεί από την Τουρκία αλλά από την άλλη είναι μια από τις 5 χώρες του ΝΑΤΟ με αυξημένη συμμετοχή σε όλες τις διεθνείς επιχειρήσεις…

S-400
Dos grupos de sistemas S-400 empezarán a montar guardia en Crimea en 2018 -  Sputnik Mundo
S-300
IAF said training to counter Russian-made air defenses | The Times of Israel
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης