Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Προμήθεια «πράσινης» ενέργειας μέσω PPA με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

tags :
ΔΕΗ: Προμήθεια «πράσινης» ενέργειας μέσω PPA με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Κεντρικός πυλώνας η στροφή στις ΑΠΕ
Σε διμερή συμβόλαια (PPA) για την προμήθεια ανανεώσιμης ενέργειας από τη θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σκοπεύει να προχωρήσει η ΔΕΗ εντός του πρώτου τριμήνου 2021, ενώ στους άμεσους στόχους της είναι να δραστηριοποιηθεί στην νέα αγορά του target model είτε μεμονωμένα, είτε ως αggregator, δηλαδή ως Φορέας Συλλογικής Εκπροσώπησης παραγωγών ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.
Παράλληλα η εταιρία εξετάζει και διμερή συμβόλαια PPA με άλλους προμηθευτές, aggregators και εταιρίες.
Σήμερα η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της, διαθέτει ένα περιορισμένο - σε σχέση με το μέγεθός της- χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 165 MW, στόχος της όμως είναι στα αμέσως επόμενα χρόνια να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά των ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται υπό κατασκευή 130 MW, ενώ για επιπλέον πράσινη ισχύ της τάξης των 250 MW έχουν προχωρήσει οι αδειοδοτικές διαδικασίες με αποτέλεσμα η εταιρία να βρίσκεται κοντά στην έναρξη κατασκευής. Για την εγκατάσταση 120 MW προετοιμάζονται ήδη οι διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ στο pipeline “περιμένουν” έργα ΑΠΕ ισχύος άνω των 6 GW.

Κεντρικός πυλώνας η στροφή στις ΑΠΕ

Αναλυτικότερα, ο σχεδιασμός της ΔΕΗ προβλέπει, μεταξύ άλλων ότι, μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες θα έχει θέσει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά και αιολικά, ισχύος 100 ΜW και μέσα στους επόμενους 12 ως 24 μήνες έργα ισχύος 250 MW, περιλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών 200 MW στην Πτολεμαϊδα και των 50 MW στη Μεγαλόπολη. Η απορρόφηση ενέργειας των έργων αυτών θα διασφαλιστεί με PPA.
Για την υλοποίηση διάφορων από τα πρότζεκτ η ΔΕΗ θα συνεργαστεί με άλλες εταιρίες και όπως έχει γίνει ήδη γνωστό βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με τη γερμανική RWE, για φωτοβολταϊκά που θα αναπτυχθούν στη Δ. Μακεδονία.
Η στροφή στις ΑΠΕ αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι λιγνιτικές μονάδες κλείνουν, ενώ η εταιρία στην παρουσίαση που έκανε την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου σε αναλυτές και επενδυτές, δεν αναφέρθηκε στην κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου. Εξέφρασε πάντως ενδιαφέρον για μονάδες βιοαερίου, γεωθερμίας κλπ.
Ας σημειωθεί ότι με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση της χώρας θα αυξηθεί από περίπου 18% σήμερα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 6,8GW, στο 35% και σε συνολική ισχύ 15 GW ως το 2030. Η επίτευξη των στόχων αυτών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το 2030, το 61% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα θα προέρχεται από ΑΠΕ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης