Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πλαφόν συμμετοχής σε μία Ενεργειακή Κοινότητα ανά Περιφέρεια – Τι θα ισχύσει το 2021 για το «κλείδωμα» τιμών εκτός διαγωνισμών

tags :
Πλαφόν συμμετοχής σε μία Ενεργειακή Κοινότητα ανά Περιφέρεια – Τι θα ισχύσει το 2021 για το «κλείδωμα» τιμών εκτός διαγωνισμών
Οι ιδιώτες με αιτήσεις σύνδεσης έως 31/12 θα μπορούν όλο το 2021 να κατακυρώσουν εκτός διαγωνισμού τιμές για δύο φ/β έως 1 MW, ενώ οι Κοινότητες έως 18 MW μέχρι τις 30/6/21 και έως δύο έργα μέχρι 1 MW έως το τέλος του 2021
Μεταβατικό διάστημα για την κατακύρωση τιμών εκτός διαγωνισμών, για φωτοβολταϊκά τόσο ιδιωτών όσο και Κοινοτήτων που έχουν υποβάλει αιτήσεις σύνδεσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, προβλέπει η «ενεργειακή» τροπολογία του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Όπως ήταν ήδη γνωστό, το ΥΠΕΝ διατηρεί το 2021 το ισχύον ευνοϊκό καθεστώς των Κοινοτήτων μόνο για τα συλλογικά εγχειρήματα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δηλαδή για Κοινότητες στις οποίες συμμετέχουν Ο.Τ.Α. Α’ και Β΄ βαθμού ή περισσότερα από 60 μέλη (εκ των οποίων τουλάχιστον τα 50 είναι φυσικά πρόσωπα).
Τα εν λόγω εγχειρήματα μπορούν να κατακυρώσουν τιμές εκτός διαγωνισμών για φωτοβολταϊκά έως 18 MW, ακόμη κι αν οι αιτήσεις σύνδεσης υποβληθούν μέσα στο 2021. Όπως είναι φυσικό, αυτό ισχύει και για Κοινότητες με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, οι οποίες θα έχουν υποβάλει αιτήσεις σύνδεσης έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Κοινότητες: Οι προθεσμίες για πλαφόν 18 ή 1 MW

Επομένως, ο μεταβατικός χαρακτήρας αφορά Κοινότητες που δεν πληρούν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, καθώς και ιδιώτες επενδυτές. Με την προϋπόθεση ότι, όπως προαναφέρθηκε, έως το τέλος του τρέχοντος έτους για τα έργα τους θα υπάρχουν πλήρεις αιτήσεις για προσφορά σύνδεσης, ή θα έχουν υποβληθεί αιτήσεις για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης.
Τότε, στην περίπτωση ιδιωτών επενδυτών, αυτοί μπορούν όλο το 2021 να «κλειδώσουν» τιμές εκτός διαγωνισμών για δύο έργα, συνολικής ισχύος 1 MW. Από την άλλη πλευρά, οι Κοινότητες μπορούν να κατακυρώνουν τιμές αναφοράς εκτός διαγωνισμών για έργα 18 MW, μόνον εάν οι σχετικές συμβάσεις υπογραφούν έως τις 30 Ιουνίου 2021.
Για το υπόλοιπο του έτους, δηλαδή από την 1η Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, το πλαφόν αυτό περιορίζεται σε ό,τι ισχύει και για τους ιδιώτες επενδυτές. Κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να υπογράψουν συμβάσεις, με τιμές εκτός διαγωνισμών, έως και για δύο έργα συνολικής ισχύος μέχρι 1 MW.

Από 1/1/22 τιμές αποκλειστικά μέσω διαγωνισμών

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την 1η Ιανουαρίου 2022 παύει να ισχύει η δυνατότητα κατακύρωσης τιμών για όλα τα φωτοβολταϊκά, ανεξαρτήτως ισχύος και «σχήματος» υλοποίησής τους. Επομένως, ακόμη π.χ. και στην περίπτωση των Κοινοτήτων στις οποίες συμμετέχουν Ο.Τ.Α. Α’ και Β΄ βαθμού ή περισσότερα από 60 μέλη (εκ των οποίων τουλάχιστον τα 50 είναι φυσικά πρόσωπα), εφεξής οι τιμές θα οριστικοποιούνται μέσω διαγωνισμών. Όπως είναι ήδη γνωστό, στο πλαίσιο του νέου σχήματος δημοπρασιών, πρόκειται να θεσπισθούν ανταγωνιστικές διαδικασίες ειδικά για «μικρά» φωτοβολταϊκά έργα.
Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα φωτοβολταϊκά που προορίζονται για τη Δυτική Μακεδονία. Σε αυτή την περίπτωση, όλες οι παραπάνω προθεσμίες παρατείνονται κατά ένα χρόνο.

Το όριο ενός μέλους ανά Κοινότητα και σε υφιστάμενα εγχειρήματα

Την ίδια στιγμή, με την τροπολογία τίθεται απαγορευτικό στη συμμετοχή σε περισσότερες από μία ενεργειακές Κοινότητες, που έχουν συσταθεί για τον ίδιο σκοπό και στην ίδια Περιφέρεια. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «Μέλος Ε. Κοιν. που έχει ως σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ή Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) ή Υβριδικό Σταθμό, ο οποίος ενισχύεται μέσω Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης, δεν δύναται να είναι μέλος σε άλλη Ενεργειακή Κοινότητα που δραστηριοποιείται στην ίδια Περιφέρεια και έχει τον παραπάνω σκοπό».
Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού. Επομένως, για τους εν εν λόγω φορείς δεν ισχύει το ανωτέρω πλαφόν.
Για τις υπόλοιπες Κοινότητες, το ασυμβίβαστο των κοινών μελών ισχύει και για τα εγχείρημα που έχουν ήδη συσταθεί. Επομένως, οφείλουν να τροποποιήσουν τη σύνθεση των μελών τους, ώστε τα μέλη τους να μην αποτελούν μέλη και άλλης Ε. Κοιν. που δραστηριοποιείται στην ίδια Περιφέρεια με τον ίδιο σκοπό, ακόμη και σε περίπτωση αντίθετης πρόβλεψης του καταστατικού τους.
Σε αντίθετη περίπτωση, το «πέναλτι» έχει να κάνει με την καθυστέρηση στη σύνδεση των έργων ΑΠΕ, για τα οποία οι Κοινότητες αυτές έχουν υποβάλει αίτηση σύνδεσης. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, εάν κατά τον έλεγχο εκκρεμών αιτημάτων χορήγησης προσφοράς σύνδεσης από Ε. Κοιν., διαπιστωθεί από τον αρμόδιο Διαχειριστή ύπαρξη μελών ταυτόσημων με μέλη προϋφιστάμενης Ε. Κοιν. που δραστηριοποιείται στην ίδια Περιφέρεια με τον ίδιο σκοπό, ως ημερομηνία υποβολής αίτησης χορήγησης οριστικής προσφοράς ορίζεται η ημερομηνία καταχώρησης του τροποποιημένου καταστατικού της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.)

Πηγή: www.worldenergynews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης