Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγει η αυλαία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού - Τα 6 κρίσιμα ερωτήματα για τον κόσμο και οι ειδικές απαντήσεις για την Ελλάδα

Ανοίγει η αυλαία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού - Τα 6 κρίσιμα ερωτήματα για τον κόσμο και οι ειδικές απαντήσεις για την Ελλάδα
Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα εμβολιάζονται για την Covid-19, οι επιστήμονες θα παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτων
Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα εμβολιάζονται για την Covid-19, οι επιστήμονες θα παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτων.
Έξι όμως είναι τα βασικά ερωτήματα, σύμφωνα με το "Nature", στα οποία οι επιστήμονες θέλουν απαντήσεις:

1. Εμποδίζουν τα εμβόλια την μετάδοση του κορωνοϊού και την εξάπλωση της Covid-19;

Από τις έως τώρα κλινικές δοκιμές των τριών πιο προχωρημένων δυτικών εμβολίων (Pfizer/BioNTech, Moderna και Οξφόρδης/AstraZeneca), όλα αποτρέπουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου στο μεγαλύτερο ποσοστό των εμβολιασθέντων (άρα προστατεύουν από το να αρρωστήσει κάποιος, όταν ο ιός εισέλθει στο σώμα του), αλλά κανένα εμβόλιο δεν αποτρέπει με βεβαιότητα τη λοίμωξη (δηλαδή δεν διασφαλίζει ότι κάποιος δεν θα κολλήσει τον ιό).
Αυτό αφήνει ανοικτή την πιθανότητα ότι μερικοί από όσους εμβολιάζονται, μπορεί να παραμένουν ευάλωτοι στο να μολυνθούν χωρίς συμπτώματα, άρα και να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους.
«Το χειρότερο σενάριο είναι να έχεις ανθρώπους που κυκλοφορούν άνετα τριγύρω, αλλά μεταδίδουν τον ιό παντού», δήλωσε ο ιολόγος Stephen Griffin του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες σκοπεύουν να μελετήσουν στο μέλλον ακριβώς αυτό το ζήτημα, δηλαδή κατά πόσο τα εμβόλια τους προστατεύουν και από την ίδια τη λοίμωξη. Υπάρχουν πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι τα εμβόλια μπορούν να μειώσουν και τη συχνότητα των ασυμπτωματικών λοιμώξεων - κάτι που πάντως πρέπει να επιβεβαιωθεί στο μέλλον.

2. Πόσο θα διαρκεί η ανοσία των εμβολίων;

Δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος για να απαντηθεί πόσο θα διαρκούν τα αντισώματα που δημιουργούνται ως απόκριση στα εμβόλια, συνεπώς θα πρέπει να περάσουν μήνες ή και χρόνια μετά τους πρώτους εμβολιασμούς.
Από αυτό θα κριθεί, πόσο συχνές θα είναι οι επαναλοιμώξεις των ανθρώπων με τον κορωνοϊό.
Θα είναι σημαντικό για τις αρχές δημόσιας υγείας να παρακολουθούν την ανοσία σε βάθος χρόνου και να ξέρουν πότε αρχίζει να εξασθενεί.
Για να το κάνουν αυτό, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να κάνουν συχνά τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό.
Υπόψη ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις ανοσιακές αντιδράσεις των ανθρώπων για διάφορους λόγους και γι' αυτό, άλλωστε, τα εμβόλια δεν «δουλεύουν» εξίσου καλά σε όλους τους ανθρώπους.

3. Πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια στους ηλικιωμένους και στα παιδιά;

Οι έως τώρα κλινικές δοκιμές των εμβολίων δεν έχουν συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό ομάδων όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι έγκυες.
Συνεπώς είναι προς το παρόν δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο καλά θα «δουλεύουν» τα εμβόλια σε αυτές και σε άλλες επιμέρους ομάδες του πληθυσμού (π.χ. στους παχύσαρκους).
Οι έως τώρα ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές ότι πυροδοτούν επαρκή ανοσία στους άνω των 65 ετών, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για τα παιδιά και τις εγκύους (η Moderna στις 2 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει το εμβόλιο της ειδικά στα παιδιά).
Θα χρειαστούν συνεπώς στατιστικά δεδομένα από μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων, εωσότου οι επιστήμονες βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει ομάδα του πληθυσμού που να μην προστατεύεται επαρκώς από τα εμβόλια.
Image

4. Πόσο θα διαφέρει η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πράξη;

Και τα τρία πιο προχωρημένα δυτικά εμβόλια έχουν πετύχει τον βασικό ελάχιστο στόχο της αποτελεσματικότητας άνω του 50% και όλα φαίνονται ασφαλή, με βάση τις έως τώρα κλινικές δοκιμές.
Οι επιστήμονες θέλουν να δουν πόσο καλά το καθένα «δουλεύει» στην πράξη, λαμβανομένου υπόψη ότι τα δύο (Pfizer/BioNTech και Moderna) είναι RNA εμβόλια, ενώ το τρίτο (Οξφόρδης/AstraZeneca) είναι DNA εμβόλιο.
Πιθανώς κάποιο είδος εμβολίου θα είναι πιο αποτελεσματικό σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού ή θα είναι καλύτερο στο να μην προστατεύει απλώς από το να αρρωστήσει κάποιος, αλλά επίσης θα μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό και άρα περαιτέρω μετάδοσης του.
Επίσης θα πρέπει να αξιολογηθούν τα διαφορετικά κόστη και πρακτικές ανάγκες κάθε εμβολίου (μεταφοράς, αποθήκευσης κ.α.). Πιθανώς κάποιο εμβόλιο θα είναι καταλληλότερο για τις φτωχότερες χώρες.
Ασφαλώς, σε αυτό το πρώτο επείγον στάδιο, σύμφωνα με τον ανοσολόγο D. Oldman του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, «τα πράγματα είναι σαφή: αρπάζει κανείς όποιο εμβόλιο η κυβέρνηση του μπορεί να αγοράσει…».

5. Θα μπορέσει ο κορωνοϊός να εξελιχθεί έτσι, ώστε να αποφύγει την ανοσία των εμβολίων;

Μερικοί ιοί, όπως της γρίπης, μεταλλάσσονται, κάτι που κάνει αλλά σε μικρότερο βαθμό και ο SARS-CoV-2.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι ο νέος κορωνοϊός δεν θα εξελιχθεί με τρόπο που θα αχρηστεύσει εν μέρει τα εμβόλια πρώτης γενιάς.
Όμως ανησυχούν μήπως οι μαζικοί παγκόσμιοι εμβολιασμοί ασκήσουν τεράστια εξελικτική πίεση στον κορωνοϊό να μεταλλαχθεί και να αναδείξει ένα στέλεχος που θα ξεφεύγει από τα αντισώματα που γεννούν τα εμβόλια.
«Δεν έχουμε ξαναδεί ιό όπως αυτός, να υφίσταται τέτοια πίεση. Συνεπώς δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει ο κορωνοϊός», δήλωσε ο ιολόγος δρ Griffin.
Γι' αυτό, οι επιστήμονες θα παρακολουθούν τις σταδιακές μεταλλάξεις του και, αν χρειαστεί, θα αλλάξουν τη σύνθεση των εμβολίων, αναπτύσσοντας μια νέα γενιά εμβολίων Covid-19.

6. Τι γίνεται με την ασφάλεια των εμβολίων σε βάθος χρόνου;

Οι επιστήμονες θα παρακολουθούν τους εμβολιασθέντες για τυχόν παρενέργειες, πέρα από τις ακίνδυνες που προέκυψαν κατά τις κλινικές δοκιμές.
Η έως τώρα εμπειρία των εμβολίων δείχνει πάντως ότι σοβαρές παρενέργειες συνήθως δεν συμβαίνουν.
Image

Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα το 2021

Η χρονιά του 2021 θα ξεκινήσει με τα νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι πρώτες δόσεις θα φθάσουν τον πρώτο μήνα του νέου έτους στη χώρα μας.
Δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή.  

Πόσοι θα εμβολιάζονται το μήνα

Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες.
Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια τον ίδιο μήνα μπορεί εφόσον χρειαστεί να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων

Εθελοντικός ο εμβολιασμός και δωρεάν

Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Πως θα κλείνεται το ραντεβού

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms είτε διαδικτυακά είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

Οι εγκρίσεις

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα συνεδριάσει στις 10/12 για το εμβόλιο της Pfizer και στις 17/12 για το εμβόλιο της Moderna και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να δώσει την έγκριση της μια και τα δύο εμβόλια παρουσιάζουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα – πάνω από 94% - τηρώντας παράλληλα όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς έχουν αναφερθεί ελάχιστες παρενέργειες (αντίστοιχες με αυτές του εμβολίου για τη γρίπη, όπως πονοκέφαλος, πυρετός και ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού για 24 ώρες).
Την έγκριση του για το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται να δώσει εντός του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 29/12 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εφόσον τα δεδομένα είναι επαρκή.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβόλιου της Moderna Inc, τονίζοντας ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό έως τις 12 Ιανουαρίου.
Εφόσον εγκριθούν τα δύο αυτά εμβόλια, αναμένεται να αρχίσει μια άνευ προηγουμένου διαδικασία για τη διανομή και τη διάθεση τους σε όλο τον κόσμο.

Προειδοποίηση Interpol: Στόχος του οργανωμένου εγκλήματος τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Προειδοποίηση ότι τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος είναι πιθανό να βάλουν στόχο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού καθώς και ότι θα επιδιώξουν να πουλήσουν πλαστά εμβόλια απηύθυνε η Interpol.
Η Interpol προειδοποιεί τα κράτη να είναι έτοιμα για επιθέσεις τόσο φυσικές όσο και διαδικτυακές του οργανωμένου εγκλήματος στα εμβόλια.
«Καθώς οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για την διανομή των εμβολίων, εγκληματικές οργανώσεις σχεδιάζουν να διεισδύσουν και να διαταράξουν τις αλυσίδες τροφοδοσίας.
Τα εγκληματικά δίκτυα θα στοχεύσουν επίσης ανυποψίαστους πολίτες μέσω πλαστών ιστότοπων και ψευδών θεραπειών, θέτοντας σε σημαντικό κίνδυνο την υγεία τους, ακόμη και για την ζωή τους», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Interpol Juergen Stock.

Show me the money

Ένα βασικό ερώτημα είναι πόσα χρήματα χρηματοδοτούν οι φορολογούμενοι για την ανάπτυξη αυτών των εμβολίων και τι παίρνουν.
Ο Mark Eccleston-Turner, λέκτορας νομικής στο Πανεπιστήμιο Keele, προειδοποίησε ότι πολλές κυβερνήσεις φάνηκαν να πληρώνουν το λογαριασμό για αυτά τα εμβόλια δύο φορές.
Πρώτον, οι χώρες αναλαμβάνουν την έρευνα και την ανάπτυξη για να αντισταθμίσουν αυτό που λένε οι φαρμακευτικές ως τεράστιο κόστος παραγωγής πριν από την έγκριση των κανονιστικών ρυθμίσεων.
Στη συνέχεια, οι χώρες πληρώνουν ξανά για να αγοράσουν τα τελικά προϊόντα μόλις αποδειχθούν αποτελεσματικά και εγκριθούν για χρήση.
Κυβερνήσεις και οργανισμοί όπως ο Συνασπισμός για την Καινοτομία Επιδημικής Ετοιμότητας (CEPI) και ο Gavi, η Συμμαχία Εμβολίων, έχουν ρίξει εκατομμύρια σε αυτά τα εμβόλια.
«Είναι κερδοφόρα τοποθέτηση από φαρμακευτική άποψη», δήλωσε ο Eccleston-Turner, σημειώνοντας ότι το πραγματικό χρηματικό ποσό που έχουν καταβάλει οι φαρμακευτικές «από τις δικές τους τσέπες» στην ουσία είναι πιθανώς «ελάχιστο».
Όλη η αρχική επένδυση "δεν φαίνεται να έχει μεταφραστεί σε χαμηλότερη τιμή για το εμβόλιο", δήλωσε ο Eccleston-Turner.
Το πόσο πληρώνει η Επιτροπή ανά δόση δεν είναι δημόσια πληροφορία.
Ορισμένοι παραγωγοί εμβολίων ήταν πιο διαφανείς, όπως η AstraZeneca, η οποία δήλωσε ότι θα πουλήσει το εμβόλιο με κόστος (περίπου 2 ευρώ ανά δόση) μέχρι το τέλος της πανδημίας.
Άλλοι, όπως η Moderna, όμως δεν έκαναν το ίδιο.
Η εταιρεία δημοσίευσε δημοσίως ότι το εμβόλιό της θα κυμαίνεται μεταξύ 32 και 37 δολαρίων, αλλά στη συνέχεια συνήψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για περίπου 25 δολάρια.
Το Reuters ανέφερε ότι η ΕΕ εξασφάλισε ένα εμβόλιο με λιγότερο από 25 δολάρια ανά δόση.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA τιμολογούνται υψηλότερα από τα περισσότερα συμβατικά εμβόλια, παρόλο που θα μπορούσαν να γίνουν ευκολότερα στην κατασκευή μακροπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης