Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ιστορικά υψηλά οι αμερικανικοί δείκτες, πάνω από τις 30.000 μονάδες ο Dow Jones - Αισιοδοξία για νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας

Σε ιστορικά υψηλά οι αμερικανικοί δείκτες, πάνω από τις 30.000 μονάδες ο Dow Jones - Αισιοδοξία για νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας
Σε ιστορικά υψηλά οι αμερικανικοί δείκτες
Σε νέα ιστορικά υψηλά διαμορφώθηκαν σήμερα 4/12 οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω αισιοδοξίας ότι το Κογκρέσο τελικά θα εγκρίνει ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.
Ένα δικομματικό σχέδιο ύψους 908 δισ. δολαρίων για παροχή οικονομικής στήριξης λόγω της πανδημίας φαίνεται πως αποκτά δυναμική στο Κογκρέσο, καθώς συντηρητικοί βουλευτές εξέφρασαν τη στήριξή τους και οι ηγέτες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων συνεχίζουν τις συσκέψεις.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, παραμένει ασαφές το πόσο πέραν των δαπανών ύψους 500 δισ. δολαρίων θα συμφωνήσει ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell, που εδώ και μήνες επιμένει πως οτιδήποτε προσεγγίζει το 1 τρισ. δολάρια δεν είναι απαραίτητο.
Ο κ. McConnell πιέζεται ακόμα και από ορισμένους συντηρητικούς, οι οποίοι πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου δεν ήταν πρόθυμοι να εγκρίνουν περαιτέρω δαπάνες πέραν των 3 τρισ. δολαρίων που έχουν ήδη ψηφιστεί, σημειώνει το Reuters.
Η σοβαρότητα της πανδημίας του κορωνοϊού, με την έκρηξη των κρουσμάτων και τους θανάτους στις ΗΠΑ να ξεπερνούν τις 270.000, φαίνεται πως έκανε τους Ρεπουμπλικάνους να ξανασκεφτούν την αντίθεσή τους σε ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι διάκειται ευμενώς απέναντι στην διακομματική πρόταση για ένα πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους 908 δισ. ευρώ το οποίο διαπραγματεύονται Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, αποκαλώντας αυτή την πρόταση «μια καλή αρχή».
«Νομίζω ότι πρέπει να περάσει (σ.σ. από τη Γερουσία)», δήλωσε ο Joe Biden κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου στο δίκτυο CNN.
Πρόσθεσε ότι μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, «θα πρέπει να ζητήσω περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να επιτύχουμε του στόχους μας».
Ο Joe Biden εξέφρασε επίσης τη συγκροτημένη αισιοδοξία του για τη δυνατότητα να συνεργάζεται με τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν τον έχουν ακόμη αναγνωρίσει δημοσίως ως νικητή στις προεδρικές εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2020.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος δήλωσε ότι οι πρώην συνάδελφοί του στη Γερουσία τον υποστήριζαν πίσω από κλειστές πόρτες και όχι δημόσια.
Θέμα ωρών είναι οι πρώτοι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, με την αρχή να γίνεται αύριο Σάββατο 5/12 στη Ρωσία και να ακολουθεί από την ερχόμενη Δευτέρα 7/12 η Μεγάλη Βρετανία.
Στη Ρωσία οι εμβολιασμοί θα γίνουν στη Μόσχα με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι δάσκαλοι, γιατροί και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ από τη Δευτέρα 7/12 σειρά θα πάρουν οι Βρετανοί, οι οποίοι θα κάνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αρχικά σε 50 νοσοκομεία.
Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου έφτασαν χθες Πέμπτη 3/12 στη Μ. Βρετανία ενώ εκτιμάται ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμες 800.000 δόσεις του εμβολίου.
Μάλιστα η κυβέρνηση Johnson, και σε μια προσπάθεια να ωθήσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει την αποζημίωση οποιουδήποτε πολίτη παρουσιάσει τυχόν σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο, κάτι είχε συμβεί άλλωστε και το 2009 με το εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών (Η1Ν1).
Και ενώ η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει σε Ρωσία και Μ. Βρετανία, σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη, με πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μάλιστα να ανακοινώνουν και συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης των εμβολιασμών, όπως π.χ. το Βέλγιο που ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 5/1.
Μέχρι στιγμής πάντως αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι στις ΗΠΑ η FDA, η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα εξετάσει την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις 10 – 11 Δεκεμβρίου, με τους εμβολιασμούς να αναμένονται στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ στην ΕΕ, ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) θα εξετάσει στις 29 Δεκεμβρίου εάν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, γεγονός που τοποθετεί τους πρώτους εμβολιασμούς για τις αρχές του Ιανουαρίου του 2021.

Σαρώνει ΗΠΑ, Ευρώπη το β’ κύμα της επιδημίας

Και ενώ όλος ο πλανήτης έχει στραμμένο το βλέμμα του στους εμβολιασμούς, μια και αυτοί θεωρούνται πως θα αποτελέσουν την αρχή του τέλους του κορωνοϊού, το β’ κύμα της επιδημίας είναι πραγματικά σαρωτικό σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους, καθώς αναφέρθηκαν περισσότερα από 217.000 κρούσματα και πάνω από 2.900 θάνατοι, αριθμοί που είναι και οι υψηλότεροι από την αρχή της επιδημίας, τη στιγμή που οι Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα χειρότερα είναι μπροστά και ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι το πιο δύσκολο στην ιστορία του αμερικανικού δημόσιου συστήματος υγείας.
Στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί καθημερινά να καταγράφει εκατοντάδες χιλιάδες νέες μολύνσεις, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ του ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας και της διατήρησης των περιοριστικών μέτρων με απώτερο στόχο να μην βρεθούν αντιμέτωπες με ένα νέο, τρίτο κύμα της επιδημίας.
Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται και πάλι στη Λατινική Αμερική, και ιδιαίτερα στη Βραζιλία, τάσεις επιβράδυνσης της επιδημίας παρατηρούνται στην Ινδία ενώ υπό πλήρη έλεγχο παραμένει ο ιός στην Κίνα.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,83% στις 30.218 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,88% στις 3.699 μονάδες που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,7% στις 12.464 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 20,71 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψει άνοδο 0,1% στις 13.263μονάδες
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο 6,7% υποχώρησε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, από 6,9% τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, δημιουργήθηκαν 245.000 νέες θέσεις εργασίας, εκτός γεωργικού τομέα.
Πρόκειται για αριθμό πολύ χαμηλότερο των εκτιμήσεων, καθώς σύμφωνα με το Marketwatch, οι αναλυτές έκαναν λόγο για τη δημιουργία 438.000 θέσεων εργασίας.
Στον ιδιωτικό τομέα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 344.000.
Τα στοιχεία του Οκτωβρίου για τις νέες θέσεις εργασίας αναθεωρήθηκαν πτωτικά, στις 610.000 έναντι 638.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχθεί ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, το οποίο έχει καταρρεύσει υπό το βάρος των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να χαθούν 35.000 θέσεις εργασίας.
Μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ τον Οκτώβριο 2020, γεγονός που καταδεικνύει ότι εμπόριο θα μπορούσε να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.
Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 1,7% στα 63,1 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο.
Τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκαν σε έλλειμμα 62,1 δισ. δολ. αντί 63,9 δισ. δολ.
Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters είχαν προβλέψει ότι το έλλειμμα  θα αυξηθεί στα 64,8 δισ. δολ. τον Οκτώβριο.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,1% στα 245,1 δισ. δολ..
Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 2,2% στα 182,0 δισ. δολ.
Το εμπόριο αποτέλεσε τροχοπέδη για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το τρίτο τρίμηνο για πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Η οικονομία αυξήθηκε με ιστορικό ετήσιο ρυθμό 33,1% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, μετά την κατάρρευση με ρυθμό 31,4% στο β΄τρίμηνο του 2020.

Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές

Με μικρά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.  
Όσον αφορά το Brexit, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας - Κομισιόν.
Μάλιστα, οι Γάλλοι απειλούν με βέτο στην εμπορική συμφωνία.
Image
Το επενδυτικό κλίμα δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα χθες από την ανακοίνωση της Pfizer ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην εφοδιαστική αλυσίδα την οδήγησαν να μειώσει τις εκτιμήσεις της για τα διαθέσιμα εμβόλια το 2020.
Ειδικότερα, η φαρμακοβιομηχανία περιμένει πλέον να διανείμει τις μισές εκ των δόσεων που είχε προϋπολογίσει στον σχεδιασμό της για το 2020, ήτοι 50 εκατ. αντί για 100 εκατ. Για το 2021 πάντως ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να υπολογίζει ότι θα παραγάγει άνω του 1 δισ. δόσεις.
Η Moderna, στο μεταξύ, ανακοίνωσε ότι περιμένει να προμηθεύσει συνολικά 125 εκατ. δόσεις του εμβολίου της μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.  
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι γερμανικές παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα αυξήθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, πριν την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis.
Οι παραγγελίες αυξήθηκαν 2,9% τον Οκτώβριο σε προσαρμοσμένους όρους μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση 1,1% τον Σεπτέμβριο.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν  ότι οι παραγγελίες τον Οκτώβριο θα αυξανόταν 1,1%.
Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 1,8%, σε προσαρμοσμένη βάση.
Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν 0,8% σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση σε σχέση με τον Φεβρουάριο, τον μήνα πριν από την επιβολή των περιορισμών στη Γερμανία εξαιτίας του κορωνοϊού.
Οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν 2,4% και οι διεθνείς κατά 3,2% τον Οκτώβριο.
Εξαιτίας της πανδημίας, οι εργοστασιακές παραγγελίες και η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση από την αρχή καταγραφής των δεδομένων, τον Ιανουάριο του 1991.

Ήπιες μεταβολές στην Ασία

Με ήπιες μεταβολές διαπραγματεύτηκαν οι αγορές της Ασίας, κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά, λόγω των προσδοκιών για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας,
Ωστόσο, το κλίμα επηρεάστηκε αρνητικά από την η πληροφορία ότι η ποσότητα των εμβολίων των Pfizer/BioNTech που θα διανεμηθεί άμεσα αναμένεται να μειωθεί στο μισό, λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,38% στις 3.696 μονάδες.
Ο Hang Seng στο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,22%, στις 26.751 μονάδες.
Αντίθετα, ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε με οριακή άνοδο +0,04% στις 1.775 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,4 % στις 26.835 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε οριακή μεταβολή +0,07% στις 3.444 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,6% στις 44.909  μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης