Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Eξάμηνη παράταση στην απαγόρευση μερισμάτων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

ΕΚΤ: Eξάμηνη παράταση στην απαγόρευση μερισμάτων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Η ΕΚΤ είχε ζητήσει από τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μη διανείμουν μερίσματα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020
Εξάμηνη παράταση στο μέτρο της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων από τις ευρωπαϊκές φαίνεται πως εξετάζει η ΕΚΤ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Ειδικότερα, οι προσδοκίες των επενδυτών για επαναφορά των μερισμάτων φαίνεται πως διαψεύδονται, καθώς μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να υπάρξει μια κάποια εξομάλυνση στην ευρωπαϊκή τραπεζική πραγματικότητα.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ είχε ζητήσει από τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μη διανείμουν μερίσματα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, ώστε να διατηρήσουν το κεφάλαιό τους και να συνεχίσουν να δανείζουν μετά την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία.
Αυτή η απόφαση επέφερε καίριο πλήγμα στις τραπεζικές μετοχές, παρότι η ΕΚΤ είχε δηλώσει πως η εν λόγω απαγόρευση απλώς αντιστάθμιζε τις διευκολύνσεις που παρείχε προς τις τράπεζες.
Οι εν λόγω διαρροές έρχονται ενώ οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, με τις ρυθμιστικές αρχές να ετοιμάζονται για αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες σε σχέση με το εάν και πώς θα αρθεί η σύστασή τους για τις πληρωμές των μετόχων.

Αμείλικτη η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μάλιστα, δείχνει αμείλικτη στο θέμα διανομής μερισμάτων από τον περασμένο Μάρτιο και αυτό γιατί θέλει να παραμείνει στη ρευστότητα των τραπεζών το συγκεκριμένο ποσό.
Ωστόσο, οι τραπεζίτες αντιδρούν.
Σε συνέντευξή του πριν από την πολυαναμενόμενη απόφαση αυτόν τον μήνα, ο Ed Sibley, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και η ανάγκη διατήρησης κεφαλαίων για θέματα δανεισμού επιτάσσουν τη συνέχιση του μέτρου.
Το ερώτημα είναι πώς θα συνεχιστεί η εφαρμογή του στην πράξη, διότι η ΕΚΤ δεν έχει την εξουσία να επιβάλει μια γενική απαγόρευση στις τράπεζες.
«Συνολικά, θα ήμασταν καλύτερα αν καθυστερούσαμε για άλλους έξι μήνες», δήλωσε ο Sibley, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής κυβερνήτης στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας.
European bank stocks lagged U.S. peers for much of the year
Η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις του στο τέλος του χρόνου.
Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις οικονομικές της προβολές την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, παράλληλα με την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής.
Η Tράπεζα της Αγγλίας θα ακολουθήσει την επομένη.
Η ΕΚΤ συνέστησε νωρίτερα αυτό το έτος στις τράπεζες να μη διανέμουν μερίσματα ή να μην προβαίνουν σε αγορές μετοχών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020
Η κεντρική τράπεζα δεν έχει νομικό έρεισμα να επιβάλει τη σύστασή της, αλλά, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής, Andrea Enria, θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις.
Προϊόντος του χρόνου, οι τράπεζες κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.
Σε αυτό πλαίσιο, ορισμένες από τις τράπεζες που επλήγησαν περισσότερο από την αναστολή των μερισμάτων διαμαρτύρονται περισσότερο για το μέτρο.
Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν δει τις τιμές των μετοχών τους να κατρακυλούν - ειδικά σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ζήτησε μόνο ένα όριο στις αποδόσεις κεφαλαίου.

«Η μέση οδός»

«Δεν απαγορεύσαμε τα μερίσματα, εκφράσαμε την άποψή μας γι’ αυτά», δήλωσε ο Sibley.
«Πρέπει να σκεφτείτε πώς θα εφαρμόσουμε κάτι που είναι πρακτικό και θα αντέξει στις προκλήσεις.
Νομίζω πρέπει να γίνουν συζητήσεις» πρόσθεσε.
Άλλες επιλογές που πρόσφεραν οι κεντρικοί τραπεζίτες ήταν να επιτρέψουν μόνο στις ισχυρότερες τράπεζες να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους.
Αυτή η προσέγγιση είναι επίσης περίπλοκη, σύμφωνα με τον Sibley. Ενθαρρύνει τις τράπεζες να δώσουν προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των επενδυτών έναντι της μακροπρόθεσμης οικονομικής τους υγείας, διακινδυνεύοντας να αποκαλύψουν εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ αντιμετωπίζει τις αδυναμίες διακυβέρνησης ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
«Αυτό οδηγεί σε άλλο πρόβλημα συλλογικής δράσης», είπε.
«Συνολικά, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε.
Πρακτικά, δεν ξέρω πώς θα είναι εφικτό, οπότε θα πρέπει να βρούμε μια σολομόντεια λύση» κατέληξε ο Sibley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης