Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η κατάσταση στην απασχόληση «πιέζει» για συμφωνία στο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας

tags :
ΗΠΑ: Η κατάσταση στην απασχόληση «πιέζει» για συμφωνία στο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας
Οι Δημοκρατικοί πιέζουν ασφυκτικά τους Ρεπουμπλικανούς για κύρωση των μέτρων πριν από το τέλος του έτους
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Larry Kudlow δήλωσε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου ότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να είναι ισχυρή παρά τα αρνητικά στοιχεία για την απασχόληση αυτή την εβδομάδα που ήταν βελτιωμένα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.
«Εάν κοιτάξουμε την κατάσταση της οικονομίας στην ευρύτερή εικόνα της, αυτή παραμένει ισχυρή και θα έλεγα ότι είναι ακόμη δυνατή μια ανάκαμψη τύπου V», δήλωσε ο Kudlow σε συνέντευξή του στο Fox Business Network.
Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών την Παρασκευή 4 Νομεβρίου εντείνουν την πίεση για να επιτύχουν συμφωνία για το πακέτο μέτρων τόνωσης εν όψει επιδείνωσης της κατάστασης στο πεδίο της απασχόλησης.
Τα στοιχεία για την απασχόληση χρησιμοποιούνται ως μέσο άσκησης πίεσης στους Ρεπουμπλικανούς για την επιτάχυνση των συνομιλιών.

Schumer: Ανάγκη για επείγουσα και ισχυρή στήριξη

«Τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας αναδεικνύουν ότι η ανάγκη για ισχυρά, και άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας είναι πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε σε δήλωση ο αρχηγός της μειοψηφίας στη Γερουσία Chuck Schumer.
"Οι Ρεπουμπλικανοί κατανοούν όλο και περισσότερο αυτόν τον επείγοντα χαρακτήρα και ο McConnell θα πρέπει να ακούσει τις εκκλήσεις τους, καθώς και εκείνες των εκατομμυρίων αμερικανικών οικογενειών που αγωνίζονται για να επιβιώσουν».
«Τα στοιχεία για τις νέα θέσεις εργασίας είναι προειδοποιητική για το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης και πρέπει να αφυπνίσουν όποιον δεν επισπεύδει την επίτευξη της συμφωνίας για το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας», σημείωσε.

Pelosi: Διαμορφώνεται το momentum

Στο πλαίσιο αυτό η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nansy Pelosi δήλωσε την Παρασκευή (4/12) ότι «διαμορφώνεται το momentum» ύστερα από νέα στοιχεία για την απασχόληση τα οποία δείχνουν επιβράδυνση στην αύξηση των νέων θέσεων εργασίας εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Η Pelosi μίλησε με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Mitch McConnell την Πέμπτη (3 Δεκεμβρίου) για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 3 Νοεμβρίου.
Η συνομιλία ενίσχυσε τις ελπίδες για μία συμφωνία όσον αφορά την τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αλλά και του υγειονομικού συστήματος το οποίο αντιμετωπίζει σημαντική πίεση εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.
Pelosi και McConnell συμφώνησαν ότι θέλουν να εντάξουν το πακέτο των μέτρων μέτρα ενίσχυσης στο νομοσχέδιο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες.
Τα νομοθετικά σώματα, Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσίας πρέπει να εγκρίνουν ΄το νομοσχέδιο για τις δαπάνες έως τις 11 Δεκεμβρίου αλλιώς θα κλείσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας.
«Ο τόνος των συνομιλιών μας είναι ενδεικτικός της απόφασης να κάνουμε τη δουλειά», δήλωσε η Pelosi σε δημοσιογράφους.

Τα στοιχεία για την αφορά εργασίας είχε παρουσιάσει νωρίτερα το BN (4 Δεκεμβρίου): 


Τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας σύμφωνα με τα οποία οι εργοδότες των ΗΠΑ προσέλαβαν λιγότερους ανθρώπους τον περασμένο μήνα από ό, τι οποιαδήποτε στιγμή από τότε που η αγορά εργασίας άρχισε να ανακάμπτει τον Μάιο ήταν «ελαφρώς απογοητευτικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο Charles Evans την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020.
«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα ακόμη μπροστά μας και με αυτόν τον ρυθμό χρειαζόμαστε μία ισχυρότερη ανάκαμψη στην απασχόληση», δήλωσε ο Evans σε συνέδριο της Michigan Banks Association, αν και πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος για το 2021 με τα «καλά νέα» όσον αφορά τους μαζικούς εμβολιασμούς.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε απότομα το Νοέμβριο, όπως έδειξαν τα σημερινά στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, καθώς 245.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον περασμένο μήνα σε σχέση με τις 610.000 νέες θέσεις του Οκτωβρίου.
Παρά τη σημαντική επιβράδυνση, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 6,7% από 6,9% τον Οκτώβριο, σε πλήρη εναρμόνιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι όμως ανέμεναν στην αμερικανική αγορά εργασίας να προστεθούν 440.000 νέες θέσεις εργασίας.


Συρρίκνωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού

Το παράδοξο έγκειται στο γεγονός ότι η υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας σημειώθηκε την ίδια ώρα που το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού συρρικνώθηκε επίσης στο 61,5%.
Τα στοιχεία αυτά είναι σίγουρο ότι θα πυροδοτήσουν κύματα προβληματισμού στους κυβερνώντες και στους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (η οποία έχει πλέον μεταξύ άλλων προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική στην εικόνα που θα παρουσιάζει η αγορά εργασίας).
Περαιτέρω ανησυχίες προκαλούνται από το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού απειλεί να φθάσει το σύστημα υγείας στα όριά του και επί του παρόντος στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται καλυτέρευση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Παρά την ανάπτυξη ρεκόρ της αμερικανικής οικονομίας το γ ΄ τρίμηνο του 2020, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα κατεβάσει ταχύτητα τα επόμενα δύο τρίμηνα ή ακόμη και να καταγράψει αρνητικούς ρυθμούς.
Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση του Νοεμβρίου είχαν ο κλάδος των μεταφορών και της αποθήκευσης, οι οποίοι συνδυαστικά πρόσθεσαν 145.000 θέσεις εργασίας.
Ο κλάδος των εταιρικών υπηρεσιών πρόσθεσε 60.000 νέους εργαζόμενους και της υγείας 46.000. Στα νοσοκομεία ξεχωριστά προστέθηκαν 31.000 θέσεις εργασίας, ενώ ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων απώλεσε 35.000 θέσεις.
Συνολικά το λιανεμπόριο έχει χάσει 550.000 θέσεις εργασίας από τον Φεβρουάριο, το μήνα πριν οι περιορισμοί για την αναχαίτιση της πανδημίας τεθούν σε εφαρμογή.

www.bankingmews.gr

















Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης