Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron (Γαλλία): Δεν είμαστε ούτε Ουγγαρία ούτε Τουρκία, υπερασπιζόμαστε τους φιλελεύθερους θεσμούς

Macron (Γαλλία): Δεν είμαστε ούτε Ουγγαρία ούτε Τουρκία, υπερασπιζόμαστε τους φιλελεύθερους θεσμούς
«H Γαλλία δεν έχει πρόβλημα με το Ισλάμ.  Να σέβονται την κοσμικότητα του κράτους», δήλωσε σε συνέντευξή του την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Emmαnuel Macron
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron απέρριψε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνησή του έχει υποχωρήσει από την υπεράσπιση των φιλελεύθερων θεσμών με αφορμή το αμφισβητούμενο νομοσχέδιο για την προστασία των αστυνομικών και την απαγόρευση της βιντεοσκόπησης τους εν δράσει και την καταστολή κατά των ισλαμιστικών ομάδων σε συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020.
Το νομοσχέδιο, το οποίο θα περιόριζε την ελευθερία να βιντεοσκοπούνται τα όργανα της τάξης εν ώρα υπηρεσίας, το οποίο απαντούσε στους προβληματισμούς ορισμένων στελεχών της δικαιοσύνης και ήταν ευρέως αποδεκτό στο κοινό των συντηρητικών ψηφοφόρων, προκάλεσε οργή στη δημοσιογραφική κοινότητα
Ερωτηθείς σε συνέντευξή του από τον ιστότοπο του Brut σχετικά με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που χαρακτηρίζουν τα αστυνομικά του σχέδια «μη φιλελεύθερα», ο Macron απάντησε ευθέως:
«Σήμερα, η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική, αλλά, συγχώρεσέ με, αυτό δεν μας κάνει αυταρχικό κράτος», συμπλήρωσε.
«Δεν είμαστε Ουγγαρία, Τουρκία», είπε.
«Δεν μπορώ να το πω ότι μειώνουμε τις ελευθερίες στη χώρα μας».
Οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν μετά την κυκλοφορία βίντεο από ενός Αφρικανού που ξυλοκοπήθηκε από τρεις αστυνομικούς μέσα στο δικό του μουσικό στούντιο στις αρχές του μήνα.
Ο Macron είπε ότι αυτό που έπραξαν οι τρεις αστυνομικοί ήταν απαράδεκτο, αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι το σώμα στο σύνολό του είναι εγγενώς βίαιο και έχει ρατσιστική συμπεριφορά.
Η κοινωνία έγινε επίσης πιο βίαιη, σημείωσε ο Macron, και αστυνομικοί τραυματίστηκα επίσης σε συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Παρίσι.

«Η Γαλλία δεν έχει κανένα πρόβλημα με το Ισλάμ»

Ερωτηθείς για τη θέση της χώρας έναντι του Ισλάμ και για την κατάσταση της Mila, μιας νεαρής κοπέλας που απειλείται με θάνατο αφού επέκρινε το Ισλάμ, ο Macron σχολίασε: «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τρελαθεί».
«Οι άνθρωποι δεν σέβονται μια θεμελιώδη αρχή της Δημοκρατίας μας που είναι η κοσμικότητα.
Μπορείτε να πιστεύετε ή να μην πιστεύετε, μπορείτε να επικρίνετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όποιον θέλετε, αλλά πρέπει να σέβεστε τους νόμους της Δημοκρατίας».
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η Γαλλία δεν έχει κανένα πρόβλημα με το Ισλάμ (…).
Ήμασταν η πρώτη χώρα που μεταφράστηκε το Κοράνι (…).
Η Σορβόννη ήταν ο τόπος των θεολογικών συζητήσεων».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η αναγνώριση της ατομικής ιστορίας κάθε ατόμου είναι πραγματικά κλειδί για την κατανόηση του άλλου και την προσήλωση στο κοινωνικό συμβόλαιο αλλά και τον εμπλουτισμό του με νέα δεδομένα.
«Η διδασκαλία των αραβικών, όπως και άλλες ξένες γλώσσες, είναι μια εξαιρετική μέθοδος προς αυτό.», σημείωσε.

Διδασκαλία αραβικών και Δημοκρατία

Για τον Emmanuel Macron, ορισμένες ενώσεις που προσφέρουν τη διδασκαλία της γλώσσας μεταφέρουν επίσης ένα «αυτονομιστικό σχέδιο» (σ.σ. με άλλα λόγια την τακτική για μη ενσωμάτωση των μουσουλμάνων)  στο οποίο επιθυμεί να απαντήσει αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα για τη «διδασκαλία αραβικών στη Δημοκρατία».
Σημείωσε τέλος ότι θεωρεί ανόητη την καταστολή ορισμένων γλωσσών (για παράδειγμα, αραβική λογοτεχνία ή ορισμένες διαλέκτους) οι οποίες συνδέονται με την αποικιακή κληρονομιά της Γαλλίας.
«Δεν πιστεύω στην ακύρωση ενός μέρους του πολιτισμού, δεν πιστεύω στη διαγραφή ενός μέρους τού ποιοι είμαστε (...), αλλά δεν θέλω να κρύβω πλέον ένα μέρος της ιστορίας μας», κατέληξε αναφερόμενος στο αίτημα από κάποιες πλευρές για άρνηση του αποικιακού παρελθόντος της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης