Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμο διήμερο για την κυβέρνηση – Ανοικτά όλα τα μέτωπα: Επέτειος Γρηγορόπουλου, πανδημία, εμβολιασμός, προετοιμασία για Σύνοδο Κορυφής

Κρίσιμο διήμερο για την κυβέρνηση – Ανοικτά όλα τα μέτωπα: Επέτειος Γρηγορόπουλου, πανδημία, εμβολιασμός, προετοιμασία για Σύνοδο Κορυφής
Η ελληνική πολιτική σκηνή περιμένει στην γωνία τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν δεν υπάρξουν κυρώσεις και στη Σύνοδο της 10ης Δεκεμβρίου για την Τουρκία 
Κρίσιμο Σαββατοκύριακο θα είναι αυτό που έρχεται για την κυβέρνηση καθώς στον προγραμματισμό μπαίνουν πολλά θέματα τα οποία αποτελούν και μεγάλα μέτωπα της εβδομάδας για την κυβερνητική παράταξη.

Φοβούνται σκηνικά τύπου Πολυτεχνείο την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Καταρχάς, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την επέτειο από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μία επέτειο την οποία στην οδό Κατεχάκη φοβούνται ότι θα τους εξελιχθεί σαν την πρόσφατη επέτειο για το Πολυτεχνείο.
Θυμίζουμε ότι στην ημέρα εορτασμού στο Πολυτεχνείο, κυρίως, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ υπήρξε πορεία στην αμερικανική πρεσβεία καθώς και πορεία στα προπύλαια που εξελίχθηκε σε σκληρή σύγκρουση με την ελληνική αστυνομία ενώ παρόμοια περιστατικά υπήρξαν σε όλες τις πόλεις της επικράτειας.
Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη δημόσια δήλωση από κόμμα όπως στην περίπτωση του Πολυτεχνείου, παρά μία συλλογή υπογραφών από ανθρώπους του Πολιτισμού να υπάρξει εκδήλωση στο δρόμο που έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.
Ωστόσο, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφανίζονται προβληματισμένοι για την κρίσιμη ημέρα καθώς θεωρούν ότι θα υπάρξουν εστίες ανυπακοής από αριστερές και αναρχικές οργανώσεις αλλά και από κόσμο που αντιδράει στο παρατεταμένο lockdown σαν αυτή που έγινε σήμερα το απόγευμα στο μετρό Συντάγματος όπου 100 άτομα άνοιξαν πανό στην μνήμη του Α.Γρηγορόπουλου.

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής και το στοίχημα των κυρώσεων

Επίσης, στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου είναι και η πολύ κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου όπου το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει οργανωμένη αντίδραση στην τουρκική προκλητικότητα από τους ευρωπαίους ηγέτες.
Η ελληνική πολιτική σκηνή περιμένει στην γωνία τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν δεν υπάρξουν κυρώσεις και σε αυτή τη Σύνοδο για τη γείτονα χώρα.
Και αυτό διότι κατηγορούν τον Μητσοτάκη για κρυφή διπλωματία, για διπλωματία της ανοχής και κυρίως ότι δεν έχει συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για μία υπερκομματική διπλωματική στρατηγική.
Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα και η Κύπρος έχει στο οπλοστάσιο τους το βέτο που θα μπορούσε να πιέσει για ακόμα περισσότερες κυρώσεις προς την Τουρκία.
Πλέον, υπάρχει βεβαιότητα από την κυβέρνηση ότι θα έχουμε συγκεκριμένες κυρώσεις και από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, ωστόσο μένει να δούμε τι θα πράξουν οι λοιπές ευρωπαϊκές διπλωματικές ομάδες και συγκεκριμένα η γερμανική, που φέρεται να έχει δυσαρεστηθεί με την Ελλάδα για την άσκηση «Μέδουσα».

Αγώνας δρόμου για το άνοιγμα της αγοράς με δόσεις…

Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου για να μπορέσει να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14/2 χωρίς προβλήματα και κυρίως χωρίς να επιβαρυνθεί το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.
Η πίεση της πανδημίας ειδικά στο ΕΣΥ είναι στα κόκκινα και η κυβέρνηση βάλλεται πολιτικά για τα λάθη και τις αστοχίες της.
Σε αυτή τη φάση το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία και τα μαγαζιά της εστίασης το νέο χρόνο και αφού έχει αποφορτιστεί επιδημιολογικά η επικράτεια, κυρίως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Οι σκέψεις της κυβέρνησης είναι να ανοίγει σιγά σιγά με κανόνες κάποιες κατηγορίες καταστημάτων όπως τα καταστήματα που πουλάνε παιχνίδια, βιβλία, λουλούδια αλλά και κομμωτήρια και στις 14/12 να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματα με τη μέθοδο του clickaway.

Καταρτίζεται όλο το σχέδιο του εμβολιασμού στην Ελλάδα - Ειδική σύσκεψη

Tέλος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στις 12:00, σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.
Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.
Στην σύσκεψη θα καταρτιστεί το σχέδιο της παραλαβής των εμβολίων, της αποθήκευσής τους καθώς και της δημιουργίας των εμβολιαστικών κέντρων.
Επίσης, θα παρουσιαστούν και τα draft σποτάκια της καμπάνιας υπέρ του εμβολιασμού που ετοιμάζεται.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης