Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σημίτης: Αυτοί είναι οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Η χώρα χρειάζεται αποτελεσματική διοίκηση

Σημίτης: Αυτοί είναι οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Η χώρα χρειάζεται αποτελεσματική διοίκηση
Το σχέδιο είναι ένα χρήσιμο κείμενο για την πολιτική ηγεσία που θα θελήσει να εξασφαλίσει στη χώρα αποτελεσματική διοίκηση
Για το «Εθνικό Σχέδιο» Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναφέρεται σε άρθρο του στην Καθημερινή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Όπως αναφέρει,  το σχέδιο περιέχει στρατηγικές κατευθύνσεις για την εφεξής πορεία της ελληνικής οικονομικής πολιτικής όπως τις επεξεργάστηκε η κυβέρνηση με βάση τις εισηγήσεις της Έκθεσης Πισσαρίδη. Το σχέδιο αυτό καθορίζει ως προτεραιότητες:
1.    Την πράσινη μετάβαση», τη σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους και την αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.
2.    Την Ψηφιακή μετάβαση, όπως ευρείες επενδύσεις σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να επιτευχθεί μεταξύ άλλων η αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχουν τα υπουργεία.
3.    Τη «μεταρρύθμιση» της εργασίας ώστε να ενισχυθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και η διατήρησή τους σε περιόδους κρίσης.
4.     Τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον «θεσμικό μετασχηματισμό», την ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, τις ενέργειες για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των δημοσίων επενδύσεων με δράσεις υπέρ της ενίσχυσης τους και της διαφάνειας τους.
Από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα προέλθουν συνολικά πόροι 32 δισ ευρώ για την Ελλάδα.
Εξ αυτών τα 19 δισ ευρώ θα δοθούν υπό μορφή επιδοτήσεων και τα υπόλοιπα 13 δισ ευρώ θα χορηγηθούν ως δάνεια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν εξασφαλίσει τραπεζικά δάνεια αντίστοιχους ύψους.
Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές  ιδιωτικές επενδύσεις θα φτάσουν τουλάχιστον τα 26 δισ ευρώ. Συνολικά υπολογίζεται η αξιοποίηση 45 δισ ευρώ.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θέτει ως πρώτο του στόχο την «πράσινη μετάβαση».
Η πρόταση του περιβάλλοντος είναι πράγματι ένα σημαντικό θέμα.     
Η δεύτερη προτεραιότητα του Σχεδίου, η «ψηφιακή μετάβαση» σχετίζεται μεν με πραγματικά προβλήματα και την  ταχύτερη προσαρμογή της χώρας στη σύγχρονη εποχή.
Χρησιμοποιείται όμως κι αυτή για λόγους εντυπώσεων .
Και ο πρώην πρωθυπουργό καταλήγει λέγοντας:
Το συμπέρασμα είναι ότι το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης» και Ανθεκτικότητας είναι ένα χρήσιμο κείμενο για την πολιτική ηγεσία που θα θελήσει να εξασφαλίσει στη χώρα αποτελεσματική διοίκηση.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένα σύνολο εξαγγελιών που πιθανότατα θα μείνουν χωρίς συνέχεια, αν δεν υπάρχει η βούληση αλλαγής αλλά και η διαμόρφωση ενός μηχανισμού εφαρμογής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης