Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Ικανοποιημένη η κυβέρνηση Kurz για τα μαζικά τεστ κορωνοϊού

Αυστρία: Ικανοποιημένη η κυβέρνηση Kurz για τα μαζικά τεστ κορωνοϊού
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος εξέφρασε ικανοποίηση για τον τρόπο, που, όπως είπε, προχώρησαν τα τεστ
Ικανοποιημένη εμφανιζόταν το απόγευμα του Σαββάτου (5/12/2020) η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Sebastian Kurz και των Πράσινων, από την μέχρι τώρα πορεία των διενεργούμενων σε όλη τη χώρα και για το σύνολο του πληθυσμού, μαζικών τεστ για το νέο κορωνοϊό, που άρχισαν στις 4/12 και θα ολοκληρωθούν μέχρι την 15η Δεκεμβρίου.
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος εξέφρασε ικανοποίηση για τον τρόπο, που, όπως είπε, προχώρησαν τα τεστ και το γεγονός ότι υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα δεν τον εξέπληξε, δεδομένου του μεγέθους του εγχειρήματος, αλλά «τελικά κατέστη δυνατό να διεκπεραιωθούν παντού τα μέχρι τώρα τεστ με τέτοιο τρόπο ώστε οι συμμετέχοντες να μην έχουν προβλήματα».
Στις δηλώσεις του, ο καγκελάριος προέβη σε ιδιαίτερο έπαινο για τη Βιέννη -- κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια, καθώς εκεί κυβερνούν οι κυβερνητικοί του αντίπαλοι, οι Σοσιαλδημοκράτες -- όπου, όπως σημείωσε, ως μητρόπολη με πληθυσμό εκατομμυρίων, η οργάνωση ήταν πιο δύσκολη, αλλά «λειτούργησε καταπληκτικά».
Θετικό απολογισμό για το αρχικό στάδιο της διενέργειας των μαζικών τεστ στη χώρα, έκανε και ο προερχόμενος από τους Πράσινους υπουργός Υγείας Rudolf Anschober σημειώνοντας πως η υψηλή συμμετοχή χαρακτήρισε την έναρξη, και τονίζοντας τις πολλές θετικές αντιδράσεις από μέρους των πολιτών «για την εξαιρετική οργάνωση και διενέργεια των τεστ» στα πρώτα τρία κρατίδια - Φόραλμπεργκ, Τιρόλο και Βιέννη.
 
Η πορεία των μαζικών τεστ

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι τα τεστ πηγαίνουν καλά», δήλωσε η υπουργός 'Αμυνας Klaudia Tanner, αναφέροντας πως περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν ήδη υποβληθεί σε τεστ και θετικοί βρέθηκαν μερικές εκατοντάδες, οι οποίοι, για σίγουρη εξακρίβωση, θα υποβληθούν και σε τεστ PCR.
Η ίδια, επισήμανε πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί το ένα τρίτο μέχρι και το ήμισυ εκείνων που βρίσκονται θετικοί στο τεστ αντιγόνων, τελικά να αποδειχθεί με το δεύτερο τεστ ότι είναι αρνητικοί, ωστόσο, παρ 'όλα αυτά, ήταν ήδη δυνατό να τεθεί ένας αριθμός ανθρώπων σε καραντίνα εγκαίρως, που, χωρίς αυτά τα τεστ, δεν θα γνώριζαν ότι ήταν θετικοί στον ιό.
Μετά την έναρξη των μαζικών τεστ για ολόκληρο τον πληθυσμό σε τρία από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας -- Φόραλμπεργκ, Τιρόλο και Βιέννη -- , άρχισαν το Σάββατο, μαζικά τεστ για εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό παιδικών σταθμών στα υπόλοιπα κρατίδια -- Κάτω Αυστρία, 'Ανω Αυστρία, Μπούργκενλαντ, Στυρία, Καρινθία και Σάλτσμπουργκ.

Ομαλά η διαδικασία
 
Οι αρμόδιοι φορείς μιλούν για μια ομαλή διαδικασία - αλλά υπάρχει προφανώς ακόμη περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά τη συμμετοχή του πληθυσμού και υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις τεστ, για παράδειγμα, στο Φόραλμπεργκ, όπου, όπως και σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια, ο πληθυσμός καλείται εκ νέου για συμμετοχή στα μαζικά τεστ.
Στο Φόραλμπεργκ, το δυτικότερο αυτό ομόσπονδο κρατίδιο της Αυστρίας, πραγματοποιήθηκαν ήδη μέσα σε δύο ημέρες 87.635 τεστ, από την αξιολόγηση των οποίων προέκυψε ότι μόνον τα 349 ήταν θετικά, δηλαδή ένα ποσοστό 0,4%, ενώ το ποσοστό των δηλώσεων συμμετοχής αυξήθηκε μόνον ελαφρά και βρισκόταν τελευταία στο 28,9%.
Για την Κυριακή οι δηλώσεις για τεστ στο κρατίδιο ανέρχονταν απόψε σε 10.254, οπότε προβλέπεται να μειωθεί αύριο στο ήμισυ το προσωπικό που διενεργεί τα τεστ στους 80 ειδικούς σταθμούς στο Φόραλμπεργκ.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης