Τελευταία Νέα
Speculator

Lavipharm: Αποδίδουν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα

tags :
Lavipharm: Αποδίδουν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα
Αφήνει πίσω της τα δύσκολα χρόνια η Lavipharm και πλέον δημιουργεί κέρδη – Αισιοδοξία από τις νέες συνεργασίες
Έχοντας περάσει από χίλια κύματα, η εισηγμένη Lavipharm αρχίζει να βρίσκει την απαραίτητη ηρεμία και πλέον κοιτάζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον.
Τα αποτελέσματα που ανακοινώνει τα τελευταία τρίμηνα δείχνουν τη μεγάλη βελτίωση που υπάρχει, ενώ και χρηματιστηριακά η μετοχή έχει ανακάμψει καταγράφοντας άνοδο άνω του 100% από την αρχή του έτους.
Μετά από μεγάλες προσπάθειες συγυρίσματος, οι οποίες κράτησαν πολλά χρόνια, με παράλληλη περικοπή δραστηριοτήτων που έφεραν και μείωση προσωπικού από 1.000 άτομα πριν αρκετά χρόνια στα 250-260 άτομα τώρα και παρά τις μεγάλες ζημιές λόγω ομολόγων, η πορεία των αποτελεσμάτων στο εννεάμηνο, δεν περνάει απαρατήρητη.
Υπενθυμίζεται, πως όπως και σε άλλες εταιρείες, οι μεγάλες υποχρεώσεις του κράτους στον τομέα υγείας, πληρώθηκαν με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία όμως στη συνέχεια «κουρεύτηκαν», με αποτέλεσμα οι εταιρείες να γράψουν ζημιές.
Η εταιρεία είχε δεχθεί στο παρελθόν σκληρή κριτική για τα διαδερμικά της και ειδικά για το άνοιγμα στις ΗΠΑ.
Πλέον έχει δύο διαδερμικά και άδεια για άλλο ένα, τα οποία παράγουν ένα σημαντικό ποσοστό από το συνολικό τζίρο.

Ο πήχης

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το πρώτο εξάμηνο στη διεθνή αγορά, η εμπορική διάθεση των διαδερμικών συστημάτων της νιτρογλυκερίνης για την πρόληψη της στηθάγχης, και της φεντανύλης κατά του χρόνιου κι ισχυρού πόνου, διευρύνθηκε περαιτέρω με συνεργασίες με νέους διανομείς σε ήδη υπάρχουσες αλλά και νέες αγορές. Κατά το Α’ Εξάμηνο του 2020, τα δύο αυτά φαρμακευτικά σκευάσματα συνεισέφεραν 5,1 εκατ. ευρώ, ήτοι το 27,96% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών.
Στο εξάμηνο ο όμιλος είχε πωλήσεις 18,2 εκατ. ευρώ από 16,17 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,16 εκατ. ευρώ από 609 χιλ. ευρώ.
Στο εννεάμηνο ωστόσο, εμφάνισε πωλήσεις 27,4 εκατ. ευρώ από 23,4 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων και τόκων 4,55 εκατ. ευρώ από 1,78 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη για τα ετήσια αποτελέσματα.
Λόγω της συνεργασίας με τη Pfizer, στην αγορά έχουν υπάρξει φήμες για διάθεση του εμβολίου από την Lavipharm.
Ωστόσο, όπως φαίνεται η διανομή, τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο, αναμένεται να γίνει από τα κράτη, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια.
Αν δε γίνει από τα κράτη θα μπορούσε η διανομή του να γίνει από την εταιρεία.
Τον περασμένο Αύγουστο η εισηγμένη υπέγραψε συμφωνία με την Zentiva, η οποία είναι leader στα γενόσημα και  συμφωνία διάρκειας πέντε ετών με δυνατότητα ανανέωσης, δίνει τη δυνατότητα στη Lavipharm να εισάγει και να διανέμει τα γενόσημα φάρμακα της εταιρείας.
Στα αρνητικά, η καθαρή θέση, η οποία είναι αρνητική κατά 11,6 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, και κρατάει τη μετοχή στην κατηγορία της επιτήρησης.
Η λύση θα μπορούσε να είναι μία αύξηση κεφαλαίου, αλλά δε φαίνεται να είναι στα σχέδια της εταιρείας.
Επομένως η διατήρηση των καλών αποτελεσμάτων και στις επόμενες χρήσεις, θα πρέπει να θεωρείται ως η βασική λύση του ζητήματος.
Σημειώνεται πως η αποτίμηση της εισηγμένης ανέρχεται στα 24 εκατ. ευρώ που μάλλον δίνει πολύ χαμηλό p/e για το σύνολο του 2020.
Η τιμή έχει ενισχυθεί άνω του 100% από την αρχή του έτους και σε αυτό συνέβαλαν οι μεγάλες αγορές από τον βασικό μέτοχο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης