Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Λάθος η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ θα εντείνει την προκλητικότητα της Τουρκίας, θα είναι εις βάρος της Ελλάδος

Λάθος η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ θα εντείνει την προκλητικότητα της Τουρκίας, θα είναι εις βάρος της Ελλάδος
Μεταξύ αυτών που διαφωνούν και αυτών που ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος… υπάρχει ένας τρίτος δρόμος… να διαμορφωθεί ένα χρονοδιάγραμμα που αφορά παρεμβάσεις σε βραχυχρόνια, μεσοχρόνιο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα
Στους κόλπους της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 υπάρχει χάσμα, δεν υπάρχει ομοφωνία για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Η Ιταλία, η Ισπανία ακόμη ατύπως και η Γερμανία και άλλες χώρες διαφωνούν με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Μεταξύ αυτών που διαφωνούν και αυτών που ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος… υπάρχει ένας τρίτος δρόμος… να διαμορφωθεί ένα χρονοδιάγραμμα που αφορά παρεμβάσεις σε βραχυχρόνια, μεσοχρόνιο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα όπου με βάση την στάση της Τουρκίας θα εξελιχθούν σε bonus ωφελειών ή κυρώσεων ανάλογα με το εάν η Τουρκία δείξει πνεύμα συνεργασίας ή επιθετικότητας.
Ορισμένες χώρες προτείνουν κυρώσεις με επίκεντρο την ενέργεια, την τελωνειακή ένωση, τον τουρισμό και τις συναλλαγές με τουρκικές τράπεζες.

Γιατί είναι λάθος η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία;

Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ξεκάθαρα είναι λάθος επιλογή και θα αποδειχθεί κίνηση εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.
Γιατί είναι λάθος οι κυρώσεις στην Τουρκία;

Τι θα συμβεί εάν το Oruc Reis αρχίσει έρευνες νότια της Κρήτης;

1)Γιατί πρωτίστως εάν επιβληθούν κυρώσεις η Τουρκία μετά βεβαιότητας θα οξύνει την στάση της απέναντι στην Ελλάδα.
Δεν θα αποκλειόταν να στείλει το Oruc Reis νοτίως της Κρήτης για να διεξάγει έρευνες.
Και ενώ επί σχεδόν 80-100 ημέρες το Oruc Reis διεξήγαγε έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία διερευνώντας 11,5 με 12 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα βυθού χωρίς να ανακαλύψει φυσικό αέριο στα 11 κοιτάσματα που έλεγξε καθώς ήταν άδεια… η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης πιθανότατα να έχει φυσικό αέριο.
Αρχές 2021 θα ξεκινήσει έρευνες και η Ελλάδα και το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν στην περιοχή διεξάγει έρευνες και το Oruc Reis;

2)Η Τουρκία εάν τις επιβληθούν κυρώσεις θα ασκήσει μεγάλη πίεση στην Ελλάδα.
Ο ναύαρχος εν αποστρατεία της Τουρκίας Cihat Yaycı και θιασώτης της ανακήρυξης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών όπως Τουρκίας και Λιβύης αναφέρει μεταξύ άλλων… «υπάρχουν  152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν μεταφερθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες.
Η Τουρκία δεν θέτει αξιώσεις για τα νησιά αυτά»
Η Τουρκία όμως έχει θέσει πλειάδα αξιώσεων από τα χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, 13 νησιά που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης, αποστρατιωτικοποίηση νησιών κ.α.
Η Τουρκία εάν πιεστεί θα αρχίσει να διεκδικεί επίσημα μια πλειάδα θεμάτων στο Ανατολικό Αιγαίο οξύνοντας την ένταση.
Η Τουρκία δεν θα συμβιβάσει ποτέ τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.
Μάλιστα τόνισε ότι «το προβληματικό παιδί της Ευρώπης» η Ελλάδα, στοχεύει να επηρεάσει άλλες χώρες για να επιβάλλει η ΕΕ  κυρώσεις στην Τουρκία με βάση τα παράνομα θαλάσσια σύνορα της.
Η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει άνευ όρων διάλογο με την Τουρκία, νωρίτερα και όχι αργότερα» ανέφερε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

3)Ο πρώην επικεφαλής της CIA των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή Graham Fuller αναφέρει ότι η Τουρκία έχει αναβαθμιστεί ως περιφερειακή δύναμη.
Είναι μέρος της Ευρώπης η οποία αντί να απομακρύνει την Τουρκία θα πρέπει να την φέρει πιο κοντά.
Η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής σε ορισμένες χώρες που θα συνταχθούν με την Τουρκία, θα δημιουργηθεί μια κλιμάκωση έντασης που δεν χρειάζεται.

Η Irini δεν αποκάλυψε ότι η Τουρκία παραβιάζει το embargo όπλων στην Λιβύη

4)Οι περιπτώσεις του επεισοδίου με το εμπορικό πλοίο της Τουρκίας Rosaline Α όπου ελέγχθηκε χωρίς να βρεθεί κάτι στα εμπορευματοκιβώτια που μετέφερε αλλά και η εμπλοκή της Ελλάδος στην ναυτική επιχείρηση Medusa μαζί με άλλες χώρες όξυναν την ένταση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αλλά στην πράξη… ο στόχος να συλλάβουν την Τουρκία να παραβιάζει το embargo όπλων στην Λιβύη δεν επιτεύχθηκε.
Οι αναφορές ότι το Rosaline A πραγματοποιεί παράνομα μεταφορές όπλων στην Λιβύη και ήταν στο στόχαστρο της επιχείρησης Irini… δεν αποδείχθηκε στην πράξη, άλλο υπόνοιες και άλλο αποδείξεις.
Η πλευρά του στρατάρχη Haftar στην Λιβύη που έχει προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο αναφέρει ότι παρακολουθούν στενά την κίνηση 6 τουρκικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονται έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης έξω από την Σύρτη.

5)Η Τουρκική φρεγάτα TCG HEYBELİADA διεξήγαγε κοινή εκπαίδευση στην Ανατολική Μεσόγειο με τα ιταλικά πολεμικά πλοία ITS GARIBALDI και την φρεγάτα ITS BERGAMIN.
Μια ακόμη απόδειξη ότι η Ιταλία δεν θα ψηφίσει υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Το 64% των γάλλων αποδοκιμάζει τις πολιτικές Macron

6) Η αστυνομία συνέλαβε 95 άτομα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία ενάντια σε έναν προγραμματισμένο νόμο για την ασφάλεια και 67 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Πέραν από το Παρίσι διαδηλωτές υπήρξαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις, όπως Μπορντό, Λιλ, Λυών και Τουλούζη.
Η Γαλλία μαστίζεται από διαδηλώσεις και την ίδια ώρα η αποδοχή του Macron του Γάλλου Προέδρου έχει υποχωρήσεις το 32% έναντι 64% που αποδοκιμάζουν τις επιλογές του.
Ο Γάλλος Πρόεδρος είναι τραυματισμένος πολιτικά ενώ επιβάλλει νόμο που αφορά την αστυνομία… και την ίδια ώρα κατηγορεί την Ουγγαρία ότι δεν σέβεται το κράτους δικαίου επειδή δεν δέχεται ποσόστωση μεταναστών από τα 34 εκατ που βρίσκονται στην Ευρώπη συνολικά.
Η Ελλάδα στηρίζεται σε μια Γαλλία όπου ακολουθεί μια επικίνδυνη στρατηγική τόσο στην Λιβύη όσο και στην υπόθεση του Nagorno Karabakh όπου ένα ψήφισμα του γαλλικού κοινοβουλίου ζήτησε να ανακηρυχθεί ανεξάρτητη δημοκρατία.
Η πολιτική της Γαλλίας για την Pax – Mediterranean χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως μαριονέτα και η Ελλάδα δέχεται να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο γιατί βολεύεται από την συγκρουσιακή σχέση Γαλλίας – Τουρκίας.

7)Την ώρα που κράτη της Ευρώπης κατηγορούν την Τουρκία ότι παραβιάζει ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία – η Γερμανία μιλάει για αμφισβητούμενα ύδατα – και παραβιάζει συμφωνίες όπως την πόλη Βαρώσια στην Κύπρο… το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών γραμμών κυκλοφορίας.
Συνολικά 471 πτήσεις σημειώθηκαν στις 28 Νοεμβρίου, 542 πτήσεις στις 29 Νοεμβρίου και 496 πτήσεις στις 30 Νοεμβρίου.
Επίσης 423 πτήσεις την 1η Δεκεμβρίου, 498 πτήσεις στις 2 Δεκεμβρίου, 483 πτήσεις στις 3 Δεκεμβρίου και 570 πτήσεις στις 4 Δεκεμβρίου οι περισσότερες από ευρωπαϊκά κράτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης