Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πάρει το ρίσκο για άνοιγμα αγοράς 14/12; - Δημοσκοπήσεις και αρνητικό κλίμα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πάρει το ρίσκο για άνοιγμα αγοράς 14/12; - Δημοσκοπήσεις και αρνητικό κλίμα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού
Εν τω μεταξύ η πίεση της αγοράς και των εμπόρων είναι τεράστια... για να ανοίξουν τα μαγαζιά ενόψει εορταστικής περιόδου
H ελληνική κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα καλείται να πάρει ένα πολύ σημαντικό ρίσκο.
Ίσως το δυσκολότερο της θητείας καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να πάρει απόφαση για το εάν θα ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14/12.
Τα δεδομένα δεν ευνοούν μία τέτοια απόφαση.
Τα κρούσματα, παρόλο ότι βαίνουν συνεχώς μειούμενα, δεν βρίσκονται στο επίπεδο που να επιτρέπουν άνοιγμα της αγοράς.
Εν τω μεταξύ η πίεση της αγοράς και των εμπόρων είναι τεράστια.

Μεγάλη πίεση από τους εμπόρους στον Άδωνι Γεωργιάδη

Γνωρίζουμε από πηγή του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι υπήρξε μεγάλη πίεση να ανοίξουν νωρίτερα τα μαγαζιά με τα εποχιακά είδη καθώς οι έμποροι είχαν στοκάρει προϊόντα και δεν υπήρχε, πέρα από το διαδικτυακή πώληση, να πουληθεί το στοκ.
Τέτοια πίεση που ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μετέφερε στο Μαξίμου τελεσίγραφο για την διευκόλυνση αυτών των καταστημάτων.
 Από 7/12, λοιπόν, ανοίγουν τα εποχιακά μαγαζιά και η λειτουργία τους αποτελεί μία δοκιμασία για το εάν θα τηρηθούν τα μέτρα και εάν θα επηρεαστεί η διασπορά του ιού.
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν πει επισήμως ότι η σειρά που θα ανοίξουν τα επόμενα μαγαζιά είναι τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και άλλα μικρά μαγαζιά (ανθοπωλεία, μαγαζιά με παιχνίδια κ.α) και αναλόγως του ρυθμού αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων θα ανοίγει η επόμενη κατηγορία ανά 3-4 μέρες.
Ωστόσο, τα υπόλοιπα μαγαζιά βρίσκονται σε ασθμαίνουσα κατάσταση.

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες για άνοιγμα της αγοράς 14/12

Οι ειδικοί επιστήμονες που απαρτίζουν την συμβουλευτική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου είναι επιφυλακτικοί από το ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14/12 καθώς, όπως για παράδειγμα, είπε ένας από τους λοιμωξιολόγους ο Γώγος, εάν ανοίξει το λιανεμπόριο εύκολα θα υπάρξει νέα πίεση στο ΕΣΥ το οποίο εν τέλει είναι ο βασικός λόγος που δεν ανοίγει ακόμα η αγορά.
Η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση προς το τέλος της εβδομάδας και θα πάρει την απόφαση στις 14/12 να ανοίξει κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία κ.α ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα – και εφόσον πιστέψουμε ότι πλέον ο Κ. Μητσοτάκης παίρνει πολύ σοβαρά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων - ο κύριος όγκος του λιανεμπορίου θα ανοίξει στις 21/12 με τα περιοριστικά μέτρα που ήδη έχουμε αναφέρει.
Δηλαδή, προκαθορισμένα ραντεβού και click away μέθοδο.
Αν πάρει την απόφαση να ανοίξει όλο το λιανεμπόριο στις 14/12 θα είναι ένα μεγάλο ρίσκο που θα πάρει ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Τα μεγάλα αγκάθια του εμβολιασμού

Από εκεί και πέρα, η επόμενη ημερομηνία-φωτιά για την κυβέρνηση είναι στις 10 Ιανουαρίου καθώς τότε θα πρέπει να κερδίσει το επόμενο μεγάλο στοίχημα, είναι αυτό του εμβολιασμού.
Υπάρχει γενικότερος προβληματισμός της κυβέρνησης για το πως 7,5 εκατ. πολίτες θα εμβολιαστούν μέχρι και την άνοιξη του 2021.
Γιατί θεωρείται αρκετά τολμηρό σε χώρα που δεν έχει αντίστοιχη εμπειρία, το εγχείρημα να υπάρξουν 1.080 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα μέχρι 10 Ιανουαρίου, να ειδοποιηθούν μέσω ΑΜΚΑ οι πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν, να υπάρξει σειρά και τάξη στους εμβολιασμούς και παράλληλα όλοι αυτοί να επανέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα για να κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου.
Και όλα αυτά ενώ, πλέον, είναι γνωστό ότι τα στελέχη του επιτελείου που χειρίζεται την υγειονομική κρίση δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους.
Και το κυριότερο πρόβλημα:
Πως θα πείσεις το πολύ μεγάλο ποσοστό όχι μόνο αυτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν που στην Ελλάδα βρίσκονται στο 30% του πληθυσμού αλλά κυρίως αυτούς που θεωρούν ότι τα εμβόλια που θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους οι οποίοι είναι γύρω στο 75%.

Δημοσκόπηση που φοβίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σύμφωνα με αποκαλυπτική δημοσκόπηση της εταιρείας "To The Point", μόνο το 25,7% του πληθυσμού δηλώνει ότι θα κάνει «άμεσα» το εμβόλιο, ενώ το 45,2% δηλώνει ότι «θα κάνει το εμβόλιο αλλά θα περιμένει για κάποιο διάστημα ώστε να διαπιστώσει ότι είναι ασφαλές».
Ένας στους πέντε, (το 19,3% πανελλαδικά) δηλώνει ότι «δεν θα κάνει το εμβόλιο επειδή δεν το χρειάζεται», ενώ το 8,6% (πανελλαδικά 6,3%) αναφέρει πως «δεν θα το κάνει επειδή θεωρεί πως τα εμβόλια κάνουν κακό».
Το «κλειδί» είναι το ποσοστό 45,2% το οποίο εμφανίζεται να δηλώνει ότι «θα κάνει το εμβόλιο αλλά θα περιμένει για κάποιο διάστημα ώστε να διαπιστώσει ότι είναι ασφαλές».
Πρόκειται για μία απάντηση η οποία «στην πράξη είναι υπεκφυγή» και ουσιαστικά άρνηση εκτιμούν στην κυβέρνηση, αφού τα αποτελέσματα για την ασφάλεια ενός εμβολίου φαίνονται μετά από χρόνια, ίσως και πολλά χρόνια και στόχος των κυβερνώντων είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% των πολιτών μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.
Κόντρα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση επιχειρεί με μία μεγάλη καμπάνια να πείσει για την αξία του εμβολιασμού.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης