Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron (Γαλλία): Δεν εξαρτάται η πώληση όπλων στην Αίγυπτο από την κατάσταση στα ανθρώπινα δικαιώματα

Macron (Γαλλία): Δεν εξαρτάται η πώληση όπλων στην Αίγυπτο από την κατάσταση στα ανθρώπινα δικαιώματα
Σύμφωνα με πρόεδρο Emmanuel Macron,  η Γαλλία δεν θέλει να αποδυναμώσει την ικανότητα του Καΐρου να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία στην περιοχή
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε ότι δεν εξαρτά τη μελλοντική πώληση γαλλικών όπλων στην Αίγυπτο από τα ανθρώπινα δικαιώματα, επειδή δεν θέλει να αποδυναμώσει την ικανότητα του Καΐρου να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία στην περιοχή τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020.
«Δεν θα βασιστούν θέματα άμυνας και οικονομικής συνεργασίας σε αυτές τις διαφωνίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Macron κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο Abdel-Fattah al-Sisi, στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Είναι πιο αποτελεσματικό να έχουμε μια πολιτική απαιτητικού διαλόγου παρά ένα μποϊκοτάζ που μόνο θα μείωνε την αποτελεσματικότητα ενός εταίρου μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Νωρίτερα το πρωί, η Γαλλία υποδέχτηκε τον Sisi με παρέλαση ιππικού στο Παρίσι.

Διμερείς σχέσεις

Η Γαλλία θεωρεί την Αίγυπτο και τον ηγέτη της ως προπύργιο ενάντια στους Ισλαμιστές μαχητές στη χερσόνησο του Σινά και τη Λιβύη.
Ωστόσο, γαλλικές και διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέδωσαν ανακοίνωση πριν από την επίσκεψη, κατηγορώντας τον Γάλλο Πρόεδρο ότι «κάνει πως δεν βλέπει» τις παραβιάσεις των ελευθεριών από την κυβέρνηση του al-Sisi .
Να σημειωθεί ότι μεταξύ 2013-2017, η Γαλλία ήταν ο κύριος προμηθευτής όπλων στην Αίγυπτο.
Αυτά τα συμβόλαια έχουν μείνει στάσιμα, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών για περισσότερα μαχητικά Rafale και πολεμικά πλοία που ήταν σε προχωρημένο στάδιο.
Οι διπλωμάτες λένε ότι αυτό έχει να κάνει με θέματα χρηματοδότησης, όπως και με την αντίδραση της Γαλλίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δημοκρατικό άνοιγμα

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος Emmanuel Macron υποδέχθηκε σήμερα (7/12) τον Aιγύπτιο ομόλογό του Abdel-Fattah al-Sisi, δήλωσε «σταθερός συνήγορος ενός δημοκρατικού ανοίγματος» και «μιας δραστήριας κοινωνίας των πολιτών» και διαβεβαίωσε πως μίλησε για την τύχη των φυλακισμένων υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω, όπως γίνεται μεταξύ φίλων με εμπιστοσύνη και πλήρη ειλικρίνεια, για το ζήτημα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου» και «παραμένω σταθερός συνήγορος ενός δημοκρατικού, κοινωνικού ανοίγματος και της αναγνώρισης μιας δυναμικής και δραστήριας κοινωνίας των πολιτών", υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο al-Sisi, ο οποίος καταγγέλλεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Στο σημείο αυτό, «χαιρετίζω την απελευθέρωση τριών μελών μκο» που κρατούνταν στο Κάιρο, «η οποία ανακοινώθηκε την Πέμπτη», πρόσθεσε αναφέροντας πως μίλησε για «άλλες ατομικές περιπτώσεις», όπως αυτή του Rami Saath, ενός αιγυπτοπαλαιστίνιου υποστηρικτή των δικαιωμάτων που είναι παντρεμένος με Γαλλίδα και του οποίου την αυθαίρετη κράτηση καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.
Πάντως «δεν θα εξαρτήσω τη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας, όπως και στον οικονομικό τομέα, απ' αυτές τις διαφωνίες», διευκρίνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους υπογραμμίζοντας «την κυριαρχία των λαών» και εκτιμώντας πως είναι «πιο αποτελεσματικό να έχουμε μια πολιτική απαιτητικού διαλόγου μάλλον, παρά μια πολιτική μποϊκοτάζ, η οποία θα μείωνε την αποτελεσματικότητα ενός από τους εταίρους μας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και υπέρ της περιφερειακής σταθερότητας».

Εκστρατεία μίσους κατά της Γαλλίας

Ο πρόεδρος Macron ευχαρίστησε εξάλλου τον αιγύπτιο ομόλογό του, «πρόεδρο μιας πολύ μεγάλης αραβικής και μουσουλμανικής χώρας», για την επίσκεψή του στο Παρίσι έπειτα από μια αντιγαλλική «εκστρατεία μίσους» στον μουσουλμανικό κόσμο.
Η Γαλλία και η Αίγυπτος είναι «ενωμένες» στην οικοδόμηση ενός «χώρου πολιτισμού», μέσα στον οποίο «δεν υπάρχει χώρος για τις θανατικές καταδίκες και για τις ομιλίες μίσους, όταν απλώς εκφράζονται οι ελευθερίες», δήλωσε ο Macron.
Η Γαλλία αποτέλεσε πρόσφατα στόχο εκκλήσεων για μποϊκοτάζ και διαδηλώσεων στον μουσουλμανικό κόσμο, αφού ο Μacron υπερασπίσθηκε την ελευθερία της έκφρασης μέσω της γελοιογραφίας, μετά τη δολοφονία από έναν ισλαμιστή, τον Οκτώβριο, ενός Γάλλου δασκάλου, ο οποίος είχε δείξει στους μαθητές του γελοιογραφίες του Μωάμεθ στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

O ρόλος της θρησκείας

Επανερχόμενοι έπειτα από ερώτηση αιγύπτιου δημοσιογράφου, οι δύο αρχηγοί κρατών προχώρησαν στη συνέχεια σε λεπτομερείς εξηγήσεις, με τον να υπερασπίζεται τις ελευθερίες, ανάμεσα στις οποίες και το δικαίωμα να επικρίνει κάποιος μια θρησκεία, ενώ ο al-Sisi υπογράμμισε τον «ιερό» χαρακτήρα της θρησκείας που, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπερτερεί των ανθρώπινων αξιών».
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος υπενθύμισε πως η Αίγυπτος καταδίκασε τη δολοφονία του καθηγητή Samuel Paty από έναν ριζοσπαστικοποιημένο Ρώσο πρόσφυγα από την Τσετσενία, καθώς το Κάιρο «καταδικάζει οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση».
Ο ίδιος παραδέχθηκε πως «οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να έχουν την θρησκεία που θέλουν και να αρνούνται ό,τι θέλουν».
Ωστόσο εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο, «καθιστώντας ισότιμες τις ανθρώπινες αξίες, που δεχόμαστε και σεβόμαστε, με τις αξίες της θρησκείας», να «πληγώσουμε εκατομμύρια ανθρώπους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης