Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές, στο επίκεντρο η πανδημία, αβεβαιότητα για Brexit - Πτώση -0,19% ο S&P 500, σε ιστορικά υψηλά ο Nasdaq, o DAX -0,21%

Νευρικότητα στις αγορές, στο επίκεντρο η πανδημία, αβεβαιότητα για Brexit - Πτώση -0,19% ο S&P 500, σε ιστορικά υψηλά ο Nasdaq,  o DAX -0,21%
Πιέσεις στις αγορές, αβεβαιότητα για το Brexit, ακάθεκτη η πανδημία
Νευρικότητα επικράτησε σήμερα 7/12 στις διεθνείς αγορές, με τα νέα από το εμβόλιο, την επέλαση της πανδημίας, τις διαπραγματεύσεις από το Brexit και τη νέα ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Αρνητικά επιδρά και η αυξανόμενη ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλλουν κυρώσεις σε περισσότερους από δώδεκα Κινέζους αξιωματούχους για τον υποτιθέμενο ρόλο τους στον αποκλεισμό από το Πεκίνο εκλεγμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters, μεταξύ των οποίων και Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση του θέματος.
Η κίνηση αυτή, που ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμα μα σήμερα, θα βάζει στο στόχαστρο αξιωματούχους από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς η κυβέρνηση του D. Trump συνεχίζει να πιέζει το Πεκίνο τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του.
Σύμφωνα με δύο από τις τρεις πηγές, έως 14 άνθρωποι, περιλαμβανομένων αξιωματούχων του Κινεζικού κοινοβουλίου, ή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, καθώς και μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, πιθανότατα θα μπουν στο στόχαστρο για κυρώσεις όπως το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και οι οικονομικές κυρώσεις.
Η επενδυτική προσοχή παραμένει και σήμερα στραμμένη στις πολιτικές διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον με την ελπίδα να σημειωθεί πρόοδος στην προσπάθεια για ένα μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας.
Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο έχουν δώσει το πράσινο φως στο πακέτο των 908 δισ.δολαρίων που έχουν προτείνει νομοθέτες και από τα δύο κόμματα.
Η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα ποσό 300 δολάρια την εβδομάδα για την ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας, 288 δισ. δολάρια σε βοήθεια για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και 160 δισ. δολάρια για τις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις.
Οι συζητήσεις για το πακέτο τόνωσης διεξάγονται ενώ η αμερικανική οικονομία φαίνεται να χάνει και πάλι την ορμή της υπό το βάρος του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Η Βρετανία και η ΕΕ καταβάλλουν τις τελευταίες προσπάθειες για να επιτύχουν μια εμπορική συμφωνία αυτήν την εβδομάδα, με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Βρετανίας να φτάνει στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να σώσει τις συνομιλίες που είχαν διακοπεί προηγουμένως, λόγω διαφορών που παραμένουν ακόμη μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών δικαιωμάτων και των όρων ίσου ανταγωνισμού.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Θέμα ωρών είναι οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μαζικοί εμβολιασμοί στη Μόσχα με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Η αρχή στη Μεγάλη Βρετανία θα γίνει αύριο Τρίτη 8/12 και θα σηματοδοτήσει το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει πραγματοποιηθεί στην ιστορία της χώρας, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για ένα μαραθώνιο, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν μήνες για να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός.
Αν και περίπου το 25% των Βρετανών δηλώνει επιφυλακτικό απέναντι στο εμβόλιο, οι πρώτες δόσεις θα χορηγηθούν στα 50 νοσοκομεία της χώρας, με την προτεραιότητα να δίνεται στα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών και στους εργαζόμενους στην Υγεία και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Ακάθεκτη η πανδημία

Πάντως, ΗΠΑ και Ευρώπη είναι οι δύο περιοχές του πλανήτη που πλήττονται ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο λόγω της επιδημίας.
Στις ΗΠΑ όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 282.000 και οι νοσηλευόμενοι τους 101.000, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, τη στιγμή που υπάρχουν εκτιμήσεις ακόμα και για 400.000 νεκρούς έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή μεταξύ του ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της αποφυγής ενός νέου, τρίτου κύματος από τις αρχές Ιανουαρίου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα συστήματα υγείας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ επιβαρυμένα από το δεύτερο κύμα.

Ο δείκτης κατέγραψε πτώση -0,49% στις 30.069 μονάδες
Ο δείκτης σημείωσε απώλειες -0,19% στις 3.691 μονάδες
Ο δείκτης κατέγραψε άνοδο +0,45% στις 12.519 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 21,26 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε πτώση -0,21% στις 13.271 μονάδες
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Apple ετοιμάζει νέα σειρά επεξεργαστών Mac που αναμένεται να παρουσιάσει εντός του 2021 με στόχο να αποδίδουν καλύτερα από τους ταχύτερους επεξεργαστές της Intel Corp.
Οι μηχανικοί της Apple που εξειδικεύονται στα τσιπ εργάζονται πάνω σε πολλαπλούς διαδόχους του τσιπ Μ1, τον πρώτο βασικό επεξεργαστή Mac της Apple που έκανε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο. Εάν ανταποκριθούν στις προσδοκίες, θα ξεπεράσουν σημαντικά την απόδοση των τελευταίων μηχανημάτων που λειτουργούν με τσιπ της Intel, σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Το τσιπ M1 της Apple τοποθετήθηκε στο νέο λαπτοπ MacBook Pro,  στην ανανεωμένη έκδοση του Mac mini desktop αλλά και σε μοντέλα MacBook Air range. Η επόμενη γενιά τσιπ της εταιρείας, που είναι πιθανό να λανσαριστεί το νωρίτερο τον Απρίλιο, το αργότερο το φθινόπωρο, είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθεί στις αναβαθμισμένες εκδόσεις του MacBook Pro, στα iMac desktops, και αργότερα σε ένα νέο Mac Pro workstation.
Η Cisco Systems ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την IMImobile αντί  720 εκατ. δολαρίων.
Η Cisco δήλωσε ότι η συμφωνία θα τη βοηθήσει να ενισχύσει την εμπειρία του πελάτη ως πάροχος υπηρεσιών.
Το deal έχει τη στήριξη μετόχων που αντιπροσωπεύουν το 54,5% των μετοχών της IMImobile.

Νευρικότητα στις  ευρωαγορές με φόντο το Brexit

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η συμφωνία για το Brexit παραμένει στον αέρα.
Η Βρετανία και η ΕΕ καταβάλλουν τις τελευταίες προσπάθειες για να επιτύχουν μια εμπορική συμφωνία αυτήν την εβδομάδα, με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Βρετανίας να φτάνει στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να σώσει τις συνομιλίες που είχαν διακοπεί προηγουμένως, λόγω διαφορών που παραμένουν ακόμη μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών δικαιωμάτων και των όρων ίσου ανταγωνισμού.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ αργότερα εντός της εβδομάδας.
Η EKT αναμένεται να αυξήσει το πρόγραμμα πανδημίας (PEPP), κατά 500 εκατ. ευρώ.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας μεγάλη άνοδο σημείωσε η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, από το -8,3 του Νοεμβρίου φτάνει στο -2,7 του Δεκεμβρίου, που είναι και το πιο υψηλό από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη Sentix.
Επιπλέον, τα στοιχεία έδειξαν ότι η μέτρηση που αφορά την τρέχουσα αποτίμηση βελτιώθηκε επίσης. Ανήλθε στις 30,3 μονάδες, που είναι και το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 9 μηνών. Την ίδια ώρα, ο δείκτης που αφορά τις προσδοκίες ενισχύθηκε στις 29,3 μονάδες.
Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η άνοδος στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Οκτώβριο, λόγω της αύξησης στις πωλήσεις αυτοκινήτων.
Πρόκειται για ακόμη ένα σημάδι ότι ο τομέας της εξαγωγικής παραγωγής βοήθησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ξεκινήσει σταθερά το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μια άνευ προηγουμένου σειρά μέτρων διάσωσης και τόνωσης για να βοηθήσει τις εταιρείες και τους καταναλωτές να ξεπεράσουν την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, συμπεριλαμβανομένων κινήτρων για αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,2% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, μετά από την αναθεωρημένη άνοδο της τάξης του 2,3% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία τη Δευτέρα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο.
Το Reuters έκανε λόγο για αύξηση 1,6%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας κλείσιμο 600 καταστημάτων στη Γαλλία τα επόμενα πέντε χρόνια θα προχωρήσει η Societe Generale.
H γαλλική τράπεζα ενοποιεί το δίκτυό της σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι θα συγχωνεύσει τα καταστήματά της Societe Generale με εκείνα της θυγατρικής Credit du Nord, οδηγώντας σε έναν απροσδιόριστο αριθμό απωλειών θέσεων εργασίας.
Ο Sebastien Proto, αναπληρωτής γενικός διευθυντής, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν αναγκαστικές απολύσεις, με τον όμιλο να βασίζεται σε συνταξιοδοτήσεις και «φυσικές αποχωρήσεις».
Η Societe Generale είναι πρόθυμη να μειώσει το κόστος αφού κατέγραψε ζημιές τους πρώτους έξι μήνες του έτους πάνω από 1,2 δισ. δολάρια.
Ο παραδοσιακός τραπεζικός τομέας υφίσταται τεράστιες αλλαγές παγκοσμίως λόγω της μειωμένης ζήτησης για προσωπικές υπηρεσίες σε υποκαταστήματα, καθώς και του ανταγωνισμού από νέους λεγόμενους «fintech» ομίλους.

Πτώση στην Ασία

Με πτώση έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης ΗΠΑ -Κίνας.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,3% στις 3.681 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,76% στις 26.547,44 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,86% στις 1.760,75 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε  απώλειες -1,2 % στις 26.506 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε πτώση -0,8% στις 3.416 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης