Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΟΟΣΑ: Τα επιδόματα λόγω πανδημίας «ναρκοθετούν» τα συνταξιοδοτικά συστήματα

ΟΟΣΑ: Τα επιδόματα λόγω πανδημίας «ναρκοθετούν» τα συνταξιοδοτικά  συστήματα
Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνυπολογίσουν το κόστος των μέτρων στήριξης της απασχόλησης στο ύψος των μελλοντικών συντάξεων επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria
Σήμα κινδύνου για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συνταξιοδοτικά συστήματα εν μέσω της πανδημικής κρίσης εκπέμπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η γήρανση του πληθυσμού, η αναιμική ανάπτυξη, οι υποτονικές αποδόσεις και τα πολύ χαμηλά επιτόκια ασκούσαν ήδη πιέσεις τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα.
Το σοκ από την παγκόσμια υγιειονομική και οικονομική κρίση συνεπάγεται πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και χαμηλά επιτόκια και αποδόσεις στο άμεσο μέλλον, περιορίζοντας τις δυνατότητες αποταμίευσης για τα χρόνια της σύνταξης, υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2020.
Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε σειρά μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων κατά την εποχή της νόσου Covid-19.
Μεταξύ άλλων, έχουν επεκτείνει τα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας και τα επιδόματα ανεργίας που επιτρέπουν στους εργαζομένους να διατηρούν τα δικαιώματα συνταξιοδότησης.
Ταυτόχρονα, αρκετές κυβερνήσεις εφαρμόζουν ευέλικτο καθεστώς ως προς τα προγράμματα συνταξιοδότησης.

Μελλοντικές αποταμιεύσεις

«Οι χώρες χρειάζεται να βρουν ισορροπία μεταξύ της βραχυπρόθεσμης στήριξης του εισοδήματος με μέτρα όπως η πρόσβαση στις αποταμιεύσεις για τη σύνταξη προτού φθάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης, συνυπολογίζοντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις τέτοιου είδους μέτρων στα μελλοντικά συνταξιοδοτικά εισοδήματα», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria.
«Το να επιτρέπεται η πρόσβαση στις μελλοντικές αποταμιεύσεις για συνταξιοδότηση θα πρέπει να αποτελεί ύστατο μέτρο», προσθέτει ο Gurría.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, η κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού έδειξε τη σημασία της ύπαρξης αποθεματικών εκτάκτου ανάγκης, ένα προληπτικό μέτρο που καθιστά πιο ανθεκτικά τα συνταξιοδοτικά συστήματα.

Οι πέντε προτάσεις

Ο ΟΟΣΑ προτείνει στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής:
- Να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αποταμιεύουν για σύνταξη και να αποφεύγουν την πώληση περιουσιακών στοιχείων όταν οι αγορές υφίστανται απώλειες.
– Να υιοθετήσουν ένα πλαίσιο αξιολόγησης της επάρκειας των εισοδημάτων που έχουν αποταμιευθεί για σύνταξη, φροντίζοντας για την προστασία των πιο αδύναμων
– Στοχευμένα μέτρα που να επιτρέπουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και για τους εργαζομένους με τηλεργασία, μερική απασχόληση και προσωρινή απασχόληση.
– Αντιμετώπιση ενδεχόμενων αρνητικών συνεπειών από τη συχνή αλλαγή επενδυτικών στρατηγικών σε μελλοντικά συνταξιοδοτικά εισοδήματα και τη σταθερότητα των αγορών
– Σύσταση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των στρατηγικών διαμοιρασμού ρίσκου με ισορροπία μεταξύ στρατηγικών ρίσκου και υψηλότερου εισοδήματος στα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης