Τελευταία Νέα
Διεθνή

Szijjarto (ΥΠΕΞ Ουγγαρίας): Εμμένουμε στο veto σε προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης

Szijjarto (ΥΠΕΞ Ουγγαρίας): Εμμένουμε στο veto σε προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης
Τελεσίγραφο μέχρι την Τρίτη (8/12) δίνουν οι ευρωπαϊκές αρχές σε Ουγγαρία και Πολωνία για άρση του veto, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg
Η Ουγγαρία και η Πολωνία εμμένουν το veto τους για τον πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης από τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto ύστερα από συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του Zbigniew Rau στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020.
«Επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε δίπλα», δήλωσε ο Szijjarto.
«Δεν θα δώσουμε χώρο σε κανένα εγχείρημα που θα έχει στόχο τη διάλυση αυτής της συμμαχίας».

Τo σχέδιο Β

Η Ουγγαρία και η Πολωνία πρέπει να δώσουν ένα σαφές μήνυμα ότι θα άρουν το veto τους για το σχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (προϋπολογισμός και Ταμείο Ανάκαμψης) έως την Τρίτη (8/12) αλλιώς θα διακινδυνεύσουν να χάσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκές ενισχύσεις, προειδοποίησαν αξιωματούχοι της ΕΕ σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.
Ανώτερος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι, ελλείψει προόδου, η ΕΕ θα υιοθετήσει στο «Σχέδιο Β», αποκλείοντας Πολωνία και Ουγγαρία από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο διπλωμάτης δεν ανέλυσε τις λεπτομέρειες του σχεδίου και δήλωσε ότι είναι ακόμα ασαφές το χρονοδιάγραμμα των λύσεων που θα προκριθούν από τη Κομισιόν και το Συμβούλιο.
Ουγγαρία και η Πολωνία, που έχουν θέσει veto το πακέτο ενισχύσεων της ΕΕ ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν φαίνεται ότι θα υποχωρήσουν.
Αντιτίθενται στη σύνδεση της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών με τις πρόνοιες του κράτους δικαίου ότι οι λεγόμενες προϋποθέσεις (όπως το κριτήριο της αιρεσιμότητας) απειλούν τα αντιφιλελεύθερα καθεστώτα τους και τους καθιστούν εύκολους στόχους για περικοπές χρηματοδότησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης