Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Κατέχει τον ταχύτερο κβαντικό υπολογιστή στον κόσμο - Επεξεργάζεται δεδομένα 100 τρισεκ. φορές γρηγορότερα

Κίνα: Κατέχει τον ταχύτερο κβαντικό υπολογιστή στον κόσμο - Επεξεργάζεται δεδομένα 100 τρισεκ. φορές γρηγορότερα
To επίτευγμα της Κίνας αποτελεί ορόσημο στον ανταγωνισμό που μαίνεται με τις ΗΠΑ για την υπεροχή στην επιστήμη της πληροφορικής και τις εφαρμογές της
Κινέζοι επιστήμονες κατασκεύασαν κβαντικό υπολογιστή ικανό να αποδώσει σχεδόν 100 τρισεκατομμύρια φορές ταχύτερα από τον πιο προηγμένο υπερυπολογιστή στον κόσμο, τον Fugaku της Ιαπωνίας και τον υπερυπολογιστή της Google.
Πρακτικά σημαίνει ότι ο υπολογιστής στην πρωτότυπη μορφή του μπορεί να πραγματοποιήσει υπολογισμό που ένας «παραδοσιακός» υπολογιστής, θα χρειαζόταν δεσεκατομμύρια χρόνια για να αντιληφθεί, επεξεργαστεί και δώσει αποτέλεσμα, επιβεβαιώνοντας την κβαντική υπεροχή στον τεχνολογικό αγώνα, που πέτυχε η Κίνα ορόσημο στον ανταγωνισμό που μαίνεται με τις ΗΠΑ για την ηγεσία στην ανάπτυξη της κβαντικής πληροφορικής.
Η ανακοίνωση έρχεται να ξεπεράσει ακόμη και το αντίστοιχο επίτευγμα της Google που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2019 και της Ιαπωνίας το 2020. Η κβαντική υπολογιστική είναι μια πρωτοποριακή τεχνολογία που χρησιμοποιεί τον κόσμο της κβαντικής φυσικής για να επιτύχει την επιταχυνόμενη επεξεργασία πληροφοριών.

Bits VS Qubits

Οι κανονικοί, «κλασικοί» υπολογιστές αποθηκεύουν δεδομένα ως «bits» όπως λέγονται, που μπορούν είτε να είναι «0» είτε «1».
Τα κβαντικά bits ή qubits, μπορούν να είναι και τα δύο ταυτόχρονα.
Αυτό επιτρέπει σε ομάδες qubits σε έναν κβαντικό υπολογιστή να αποθηκεύουν περισσότερα δεδομένα χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια από ότι ένας κλασικός υπολογιστής θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τον ίδιο αριθμό bit.
Τον Ιούνιο του 2020, η Ιαπωνία πήρε το προβάδισμα στον αγώνα υπερυπολογιστών, με ένα μηχάνημα που είναι 2,8 φορές ταχύτερο από τον προηγούμενο κάτοχο του τίτλου.
Εκτός από την εξομοίωση πυρηνικών εκρήξεων και μοντέλα κλιματικών συστημάτων, όπου δοκιμάστηκε η επεξεργασία του, η μηχανή Fugaku εργάζεται ακόμη και στην καταπολέμηση του COVID-19.
Ο υπερυπολογιστής Fugaku αναπτύχθηκε από το ερευνητικό ίδρυμα RIKEN και Fuijitsi Ltd και η τεχνολογία επεξεργαστών προέρχεται από τημ εταιρία ARM με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο προηγούμενος κορυφαίος υπολογιστής, της Google όπως καταχωρήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 βρισκόταν στο Oak Ridge National Laboratory στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιασμένος από την IBM.
Η Ιαπωνία πήρε απίστευτο προβάδισμα με τον Fugaku, επίτευγμα ασύλληπτο σε έναν χώρο όπου ΗΠΑ και Κίνα κατέχουν 340 από τους Top500 υπερυπολογιστές.

Ο... άλλος δρόμος για την πρωτοπορία

Οι Κινέζοι ερευνητές, υιοθέτησαν μια διαφορετική προσέγγιση στον κβαντικό υπολογισμό από της Google, καταφέρνοντας να φτιάξουν ένα σύστημα 10 δισ. φορές πιο γρήγορο από την τεχνολογία της Google και 100 τρισεκατομμύρια φορές γρηγορότερος από τον Fugaku.
Ένας υπερυπολογιστής υπολογίζει το 1/0 και μπορεί να προσφέρει μεγάλο αριθμό υπολογιστικών κύκλων ανά δευτερόλεπτο.
Ένας κβαντικός υπολογιστής στοχεύει στη χρήση νέων κβαντικών αλγορίθμων για την επιτάχυνση του ψηφιακού υπολογισμού.
Η έρευνα για τον υπερυπολογιστή της Κίνας, πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, Hefei, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science και υποστηρίζει ότι κανένας υπάρχων υπολογιστής δεν μπορεί να εκτελέσει μια εργασία τόσο γρήγορα, συνιστώντας επίτευγμα που είναι απίθανο να ανατραπεί, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τέτοιες συσκευές μπορεί μια μέρα να φέρουν επανάσταση σε εργασίες που θα απαιτούσαν κανονικούς υπολογιστές χρόνια, όπως αναζήτηση νέων φαρμάκων και βελτιστοποίηση του σχεδιασμού πόλεων και μεταφορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης