Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Δεν ήταν δίκαιες ούτε ελεύθερες οι εκλογές στη Βενεζουέλα

ΕΕ: Δεν ήταν δίκαιες ούτε ελεύθερες οι εκλογές στη Βενεζουέλα
«Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να αναγνωριστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell αναφερόμενος στην εκλογή Maduro στη Βενεζουέλα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ότι δεν θεωρεί τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Βενεζουέλας την Κυριακή (6/12) ελεύθερες ή δίκαιες και δεν έκανε αποδεκτό το αποτέλεσμα, καλώντας τον Πρόεδρο Nicolas Maduro να χαράξει μια πορεία προς την εθνική συμφιλίωση.
«Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να αναγνωριστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, σε συνέντευξη Τύπου, διαβάζοντας την κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που ενέκρινε μια επίσημη θέση με βάση την οποία αποδέχεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Η εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας δήλωσε ότι το 67,6% των 5,2 εκατομμυρίων ψήφων που ψηφίστηκαν στις εκλογές της Κυριακής συγκεντρωσε σε μια συμμαχία κομμάτων που υποστηρίζουν το Maduro, αλλά μόνο το 31% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.

Η κοινή δήλωση των υπουργών της ΕΕ

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα σε μια αξιολόγηση που αναφέρει ότι οι εκλογές αυτές δεν διεξήχθησαν με βάση τα ελάχιστα διεθνή πρότυπα, απέτυχαν να κινητοποιήσουν τον λαό της Βενεζουέλας όσον αφορά τη συμμετοχή του σε αυτές», δήλωσε ο Borrell.
Στην κοινή δήλωσή τους, που κυκλοφόρησε μετά τη συνέντευξη τύπου, οι υπουργοί της ΕΕ ζήτησαν «αξιόπιστες, χωρίς αποκλεισμούς και διαφανείς προεδρικές και νομοθετικές εκλογές».
Το αποτέλεσμα της Κυριακής επιτρέπει στον Maduro να αναλάβει τον έλεγχο του μοναδικού εθνικού θεσμού που δεν είχε ήδη τον έλεγχο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και δεκάδες άλλες χώρες κατηγορούν τον κατηγορούν για επιβολή αυταρχικού καθεστώτος.
Ο Borrell αρνήθηκε δεν απάντησε εάν η ΕΕ θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Juan Guaido - ο οποίος αναγνωρίζεται από περισσότερες από 50 χώρες ως προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας - μετά τις 5 Ιανουαρίου, όταν λήξει η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος.
Ο Guaido είναι επί του παρόντος επικεφαλής του κοινοβουλίου, αλλά πρόκειται να χάσει την έδρα του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης