Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Reggeborgh επιχειρούσε deal με το Farallon ενώ είχε option με τον Μπόμπολα…γνωρίζοντας ότι κωλύεται από το όριο δημόσιας πρότασης

Η Reggeborgh επιχειρούσε deal με το Farallon ενώ είχε option με τον Μπόμπολα…γνωρίζοντας ότι κωλύεται από το όριο δημόσιας πρότασης
Τα δύο + δύο διλήμματα της Reggeborgh για τον Ελλάκτωρα
Ο Ολλανδικός όμιλος Reggeborgh θεωρεί δεδομένο ότι θα πάρει τον Ελλάκτωρα και μάλιστα δεν σχεδιάζει να διαμελίσει τον όμιλο αναφέρει αξιόπιστη πηγή η οποία αντέκρουσε την επιχειρηματολογία που έχει χρησιμοποιήσει εσχάτως το bankingnews.
Μάλιστα η ίδια πηγή αναφέρει ότι θα ανακοινώσει την προτεινόμενη διοίκηση και διοικητικό συμβούλιο λίαν συντόμως.
Από την πλευρά της η διοίκηση του Ελλάκτωρα που πούλησε το 0,8% των μετοχών που κατείχε αισθάνεται άνετη... υποστηρίζοντας ότι προέχουν τα συμφέροντα του ομίλου Ελλάκτωρα ενώ αναμένουν και την κίνηση του επενδυτικού σχήματος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπό τον εφοπλιστή Καυμενάκη.

Τα δύο + δύο διλήμματα της Reggeborgh

Ξεπερνώντας γρήγορα το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να συντάσσεται ένα εξώδικο που το συνυπογράφουν δύο μικρομέτοχοι ο Άγγελος Γιόκαρης με 775 χιλιάδες μετοχές ή 0,36% των μετοχών και ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος με 1,944 εκατ μετοχές ή 0,90%, μαζί με τη Reggeborgh ζητώντας διαχειριστικό έλεγχο για τις τελευταίες δύο χρήσεις, δηλαδή 2018 και 2019 τις οποίες έχουν εγκρίνει και ψηφίσει και οι ίδιοι.
Ξεπερνώντας γρήγορα ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης υπουργός Ανάπτυξης συντάσσεται με το επενδυτικό σχήμα Καυμενάκη και ο Δένδιας με την Reggeborgh.....

....Υπάρχουν δύο ζητήματα

1)Ότι η Reggeborgh ενοχλήθηκε σοβαρά από την στάση της Farallon που έχει δανείσει με 50 εκατ ευρώ τους αδερφούς Καλλιτσάντση έναντι επιτοκίου 8,75% ενεχυριάζοντας το 25,58% των μετοχών ή 54,81 εκατ μετοχές… καθώς ενώ πλησίασαν δύο φορές σε deal… οι αμερικανοί έκαναν πίσω.
Στην συνέχεια το Farallon ήρθε σε επαφή με σχήμα επενδυτών – εφοπλιστών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπό τον Καυμενάκη ο οποίος αναμένεται να επισημοποιήσει το ενδιαφέρον του.
Η κατάθεση εξωδίκου ήταν άστοχη κίνηση και δεν συνάδει με την στρατηγική των Ολλανδών οι οποίοι έχουν αγοράσει μετοχές Ελλάκτωρα σε διάφορα επίπεδα ακόμη και κάτω από 1 ευρώ.
Η Reggeborgh μπορεί να κατηγορεί το Farallon αλλά και το Farallon κατηγορεί την Reggeborgh.
Το Farallon δεν ήταν ασυνεπές από ότι πληροφορούμαστε καθώς είχε ζητήσει βραχυχρόνιο funding 50 εκατ για διάστημα 25 ημερών για να εκτελέσει το deal και να πάρει τις μετοχές από το SPV…
Έκανε πίσω γιατί η Reggeborgh εμφανίστηκε με δύο αντικρουόμενες προτάσεις. 

2)Το εξίσου όμως σημαντικό θέμα είναι ότι η Reggeborgh που κατέχει το 9% των μετοχών του Ελλάκτωρα έχει προβεί σε δύο κινήσεις που χρήζουν προσοχής.
Από την μια είχε υπογράψει option με τον Λεωνίδα Μπόμπολα για να του αγοράσει το 12,5% των μετοχών που κατέχει και από την άλλη συνομιλούσε με το Farallon για να αγοράσει τις μετοχές που έχει ενεχυριάσει που αντιστοιχούν στο 25,58% των μετοχών.
Όμως δεν μπορούν να συμβούν και τα δύο άπαξ και το άθροισμα όλων αυτών 9% που κατέχει ήδη η Reggeborgh, το 25,58% του Farallon και το 12,5% του Μπόμπολα ισοδυναμούν σε 47% όπερ σημαίνει ότι άπαξ και ξεπερνάει το 33% η Reggeborgh υποχρεούται σε δημόσια πρόταση… που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν οι ολλανδοί.

Η Reggeborgh έχει αδειάσει τον Μπόμπολα

Το εντυπωσιακό είναι ότι η Reggeborgh έχει αδειάσει τον Μπόμπολα με το 12,5% γιατί την ίδια στιγμή που είχε option την ίδια στιγμή επιχειρούσε να κλείσει deal με το Farallon.
Είναι ψευδαίσθηση ότι Μπόμπολας και Reggeborgh έχουν συμφωνήσει να παραμείνει ο Μπόμπολας στον Ελλάκτωρα.
Η Reggeborgh έπαιξε σε διπλό ταμπλό και υπαναχώρησε όταν είδε ότι κάνει πίσω το Farallon.
Οπότε το εξώδικο και η στρατηγική να συνομιλεί με δύο μετόχους αθετώντας τις συμφωνίες εγείρουν ερωτηματικά.

Τι ελέγχει η Reggeborgh;

Η Reggeborgh προφανώς και δεν ελέγχει μόνο το 9% που ήδη αναφέρει ότι κατέχει στον Ελλάκτωρα ή 19,375 εκατ μετοχές.
Η συμπόρευση με Άγγελο Γιόκαρη με 775 χιλιάδες μετοχές ή 0,36% των μετοχών και Χρήστο Παναγιωτόπουλο με 1,944 εκατ μετοχές ή 0,90% είναι ανούσια.
Είναι προφανές ότι η Reggeborgh διαθέτει την option για να αγοράσει τις μετοχές του Λεωνίδα Μπόμπολα ή να συμμαχήσει με τον Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,5% των μετοχών.
Να σημειωθεί ότι ο Μπόμπολας δεν συμμετείχε σε εξώδικο αφενός γιατί θέλει να κρατήσει ουδέτερη στάση – ακόμη – αφετέρου γιατί δεν μπορεί να υπογράφει ένα εξώδικο το οποίο ζητάει διαχειριστικό έλεγχο και την ίδια στιγμή για τις χρήσεις 2018 και 2019 να έχει ψηφίσει υπέρ της έγκρισης των πεπραγμένων της διοίκησης του Ελλάκτωρα.
Άρα με 10,3% που ελέγχουν Reggeborgh και οι δύο μικρομέτοχοι καθώς και ο Μπόμπολας φθάνουν στο 22,8% περίπου.
Όμως φαίνεται ότι η Barclays που αγόρασε τις μετοχές της Amber Capital, η Astra και η LDP Luxemburg κατέχουν επιπλέον 7% με 8% και θα ταχθούν υπέρ της Reggeborgh.
Άρα το συνολικό ποσοστό που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα η Reggeborgh είναι 30%.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Συμπέρασμα

Η Reggeborgh αναφέρει ότι θέλει να υπερασπιστεί την περιουσία της που έχτισε αγοράζοντας μετοχές.
Η Reggeborgh πως υπερασπίζεται την περιουσία της όμως στέλνοντας εξώδικα και συμμαχώντας με αλλότριες δυνάμεις;
Επίσης σήμερα κερδίζει από την θέση που έχει αποκτήσει στον Ελλάκτωρα η Reggeborgh.
Τι θέλουμε να πούμε με όλα αυτά;
Ότι η Reggeborgh έχει κινηθεί επιθετικά και εναντιωθεί τόσο στην διοίκηση Καλλιτσάντση όσο και στο Farallon που είναι δανειστής και έμμεσα μέτοχος μέσω των ενεχύρων.
Την ίδια στιγμή αναμένεται το επενδυτικό σχήμα Καυμενάκη να εμφανιστεί έως την άλλη εβδομάδα και να αποκαλύψει τα σχέδια του, η πιθανολόγηση είναι πολύ μεγάλη.
Εφόσον εμφανιστεί προφανώς και η κατάσταση στον Ελλάκτωρα θα καταστεί πολύ πιο περίπλοκη.

Τι ανέφερε το bankingnews στις 7 Δεκεμβρίου 2020

Έως 15 Ιανουαρίου 2021 η έκτακτη γενική συνέλευση του Ελλάκτωρα – Επίκειται πρόταση επενδυτικού σχήματος στο Farallon – Ο Καλλιτσάντσης πούλησε 1,7 εκατ. μετοχές
https://bankingnews.gr/index.php?id=534748

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης