Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Από το β' 6μηνο του 2021 η ανάκαμψη της Ελλάδας - Ανάπτυξη 2,2% το 2021 και 6,2% το 2022, οι τρεις προκλήσεις

Citigroup: Από το β' 6μηνο του 2021 η ανάκαμψη της Ελλάδας - Ανάπτυξη 2,2% το 2021 και 6,2% το 2022, οι τρεις προκλήσεις
Η δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας παραμένει ασθενής λόγω δυσμενών δημογραφικών στοιχείων, περιορισμένης εγχώριας ρευστότητας και μειωμένης ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών
Η Ελλάδα "χτυπήθηκε" πολύ σοβαρά από την κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία όμως εκτιμά ότι η ύφεση του 2020 θα είναι μικρότερη από τις μέσες εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, αφού την τοποθετεί στο -7,7%.
Για το επόμενο έτος, όμως, η Citigroup εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα έλθει από το δεύτερο μισό για να διαμορφωθεί σε επίπεδο 12μήνου στο 2,2%.
Ειδικότερα, στην ετήσια ανάλυσή της για τις προοπτικές του 2021, η Citigroup αποδίδει την πτώση του ελληνικού ΑΕΠ του 2020 στην εξαιρετικά υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας στο τουριστικό τομέα, παρά το σχετικά χαμηλότερο αντίκτυπο της πανδημίας στο εσωτερικό.
Το πλεόνασμα υπηρεσιών ταξιδιού και μεταφορών έχει συρρικνωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 από 12% την ίδια περίοδο του 2019.
Οι επιπτώσεις της έλλειψης ξένων τουριστών ενίσχυσαν τον αντίκτυπο στο ΑΕΠ το 2020.
Έτσι, με βάση αυτό το δεδομένο, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συμβεί μόνο από τα μέσα του 2021, όταν τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.
Image

Άφθονη πολιτική υποστήριξη σε όλα τα μέτωπα

Μπορεί το σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία να ήταν τεράστιο, όμως η πολιτική υποστήριξη ήταν και θα συνεχίσει να είναι άφθονη, σύμφωνα με τη Citigroup.
Το ισοζύγιο του προϋπολογισμού έχει αλλάξει από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ σε έλλειμμα σχεδόν 8% το 2020.
Την ίδια ώρα, οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ έχουν συμπιέσει το κόστος χρηματοδότησης και έχουν συνεισφέρει στο να διευκολύνουν τις οικονομικές συνθήκες.
Επίσης, η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των κεφαλαίων NextGenEU, με τη Citigroup να αναμένει υψηλά ποσοστά απορρόφησης, σύμφωνα με τις επιδόσεις των τελευταίων ετών, γεγονός που θα φέρει σημαντική ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2022-2024.

Μεσοπρόθεσμες προκλήσεις

Η δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας παραμένει ασθενής λόγω δυσμενών δημογραφικών στοιχείων, περιορισμένης εγχώριας ρευστότητας και μειωμένης ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών παρά τις προηγούμενες προσπάθειες μεταρρύθμισης.
Ενώ τα κονδύλια της ΕΕ μπορεί να βοηθήσουν στην επίλυση ορισμένων από αυτά τα θέματα, μακροπρόθεσμα
οι αναπτυξιακές προκλήσεις συνεχίζονται, αναφέρει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης