Τελευταία Νέα
Διεθνή

Morawiecki (Πολωνία): Θα χρειαστεί νέα Σύνοδος Κορυφής για συμφωνία σε προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης

Morawiecki (Πολωνία): Θα χρειαστεί νέα Σύνοδος Κορυφής για συμφωνία σε προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης
Ο Πολωνός πρωθυπουργός επισήμανε ότι χώρα του δεν έχει αλλάξει στάση όσον αφορά το veto και σημειώνει ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να ενεργοποιηθεί προσωρινός προϋπολογισμός για την ΕΕ
Μία άλλη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ενδέχεται να καταστεί απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάκαμψη της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι η στάση της χώρας για το θέμα δεν έχει αλλάξει δίνοντας σήμα ότι θα επιμείνει στο veto από κοινού με την Ουγγαρία.
«Μπορεί να χρειαστεί μια άλλη ΣύνοδοςΚορυφής… ενδεχομένως να υπάρξουν περισσότεροι μεγάλοι μήνες διαπραγματεύσεων και πιθανώς να χρειαστεί προσωρινός προϋπολογισμός.
Κανένα σενάριο δεν πρέπει να αποκλειστεί σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Mateusz Morawiecki σε συνέντευξη Τύπου.

Επίθεση στην «κηδεμονία των Βρυξελλών»

Την ίδια ώρα σε άρθρο του ο Morawiecki στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που δημοσιεύεται στις 8 Δεκεμβρίου 2020 εξέφρασε την υποψία πριν από τη Σύνοδο Kορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή (10 και 11 Δεκεμβρίου) ότι ο μηχανισμός του κράτους δικαίου αποσκοπεί στη μη ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και στην κηδεμονία των Βρυξελλών.
Η προσπάθεια εισαγωγής του μηχανισμού (ελέγχου των αρχών) του κράτους δικαίου στη διαδικασία κατανομής των κονδυλίων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το veto της Ουγγαρίας και της Πολωνίας «θα μπορούσε να είναι ένα παιχνίδι που παίζουν ορισμένοι εμπλεκόμενοι, ώστε το ευρωπαϊκό Ταμείο Aνάκαμψης να μην ενεργοποιηθεί.
Μήπως οι παίκτες αυτού του παιχνιδιού, οι οποίοι είναι στην πραγματικότητα οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι της κοινής εσωτερικής αγοράς, δεν έχουν καμία διάθεση να πληρώνουν στο κοινό Ταμείο», γράφει ο πολιτικός του κυβερνώντος εθνικο-λαϊκιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) σε άρθρο του το οποίο φιλοξενείται στο αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt (8/12).
Πριν από τον αποφασιστικό γύρο συνομιλιών για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας εγείρει σοβαρές κατηγορίες εναντίον των μεγάλων χωρών της ΕΕ.
Το veto της Πολωνίας και της Ουγγαρίας το υπερασπίζεται ο Morawiecki ως «βαλβίδα ασφαλείας χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξυπηρετεί την αναζήτηση ενός συμβιβασμού και προστατεύει τους πιο αδύναμους από την κηδεμονία των σημερινών ισχυρών», συνεχίζει.
Ταυτόχρονα, ο Πολωνός πρωθυπουργός αναζητά συμμάχους για τη στάση του, υποστηρίζοντας ότι «αρχικώς θα μπορούσε η Πολωνία να επηρεαστεί από τις περικοπές χρηματοδότησης από την ΕΕ λόγω φερόμενων παραβιάσεων του κράτους δικαίου.
Μετά, όμως, θα μπορεί να πλήξει κάθε άλλο κράτος της ΕΕ εάν δεν είναι έτοιμο να υποκύψει στη βούληση των Βρυξελλών.
Ο επιδιωκόμενος μηχανισμός (ελέγχου των αρχών του) κράτους δικαίου είναι ένα μέσο αυθαιρεσίας, τον οποίο αποφάσισαν σημαντικά λιγότερο δημοκρατικά νομιμοποιημένοι θεσμοί από τα εθνικά κοινοβούλια», τονίζει στο άρθρο του.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης