Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ δεν θα φανούν στην οικονομία πριν το 2022

Fitch: Τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ δεν θα φανούν στην οικονομία πριν το 2022
Η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί επηρεάζει τις επενδυτικές προοπτικές στις επιχειρήσεις, καθώς αναβάλλονται ή και ακυρώνονται τα προγράμματα κεφαλαιουχικών δαπανών
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το 3ο τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 12,6% σε τριμηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης 6,4%.
Παρά την ταχεία ανάπτυξη, όμως, η παραγωγή παραμένει 4,4% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ να μην αναμένεται να φανούν στην οικονομία πριν το 2022
Image
Επιπλέον, δεδομένης της επανεμφάνισης των κρουσμάτων κορωνοίού και τους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν από τις κυβερνήσεις, η Fitch προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση το 4ο τρίμηνο, οδηγώντας την ετήσια ανάπτυξη του 2020 στο -7,6%.
Δύο παράγοντες καθορίζουν τις προβλέψεις μεσοπρόθεσμα, αναφέρει η Fitch
1) οι προοπτικές για μαζικό εμβολιασμό και
2) η σημαντική δημοσιονομική ώθηση που παρέχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα τελευταία νέα για την ανάπτυξη εμβολίων δημιουργούν την ελπίδα ότι το χειρότερο της κρίσης μπορεί να έχει τελειώσει στο εγγύς μέλλον και με αυτό η αντίστοιχη μείωση της αβεβαιότητας.
Αυτή η αβεβαιότητα φαίνεται καλύτερα στην αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, αν και αυτό αντανακλάται επίσης άμεσα στους περιορισμούς των δαπανών, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών.
Και ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες ανέκαμψαν το καλοκαίρι, τα νοικοκυριά συνέχισαν να είναι προσεκτικά δεδομένης της προβληματικής προοπτικής για την απασχόληση και τη δυναμική μισθών.
Τα κυβερνητικά σχέδια ήταν επιτυχημένα περιορίζοντας την αύξηση της ανεργίας μέχρι σήμερα, αλλά τα ποσοστά αρχίζουν να αυξάνονται καθώς πλήττονται οι βιομηχανίες έντασης εργασίας από νέους περιορισμούς και η ασφάλεια της εργασίας είναι εύθραυστη.
Image
Επενδυτικές προοπτικές

Η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί επηρεάζει τις επενδυτικές προοπτικές στις επιχειρήσεις, καθώς αναβάλλονται ή και ακυρώνονται τα προγράμματα κεφαλαιουχικών δαπανών.
Ενώ η εγχώρια οικονομία θα υποστηριχθεί από τα κεφάλαια των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, η Fitch αναμένει ότι η διαδικασία εφαρμογής θα είναι περίπλοκη και ο αντίκτυπος των δαπανών δεν θα είναι σημαντικός έως το 2022.
Ο ετήσιος βασικός πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί γρήγορα φέτος πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το υπόβαθρο, η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτική, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής περαιτέρω ώθησης στον μηνιαίο ρυθμό και την αναμενόμενη διάρκεια αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης προσφέρει επιπλέον ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα μέσω δημοπρασιών TLTROs.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης