Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Merkel (Γερμανία) προειδοποιεί την ΕΕ για την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Η Merkel (Γερμανία) προειδοποιεί την ΕΕ για την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία
Στις Βρυξέλλες ο Βρετανός πρωθυπουργός  Boris Johnson για συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen
Βρετανία και ΕΕ πρέπει να βρουν έναν τρόπο να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των αγορών τους, δήλωσε η Angela Merkel την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times την Τετάρτη 9/12, προειδοποίησε ότι οι Βρυξέλλες θα αποδεχθούν ένα αποτέλεσμα χωρίς συμφωνία στις εμπορικές συνομιλίες εάν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Βρετανία δεν πρέπει να υπονομεύει την ενιαία αγορά της ΕΕ.
Εν όψει των συνομιλιών στις Βρυξέλες ο Βρετανός υπουργός Michael Gove επισήμανε ότι αναμένει μια κίνησης καλής θέλησης από την Ευρώπη ενώ σημείωσε ότι η Βρετανία δεν επιδιώκει μια
συμφωνία έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.
Την ίδια ώρα στις 8 Δεκεμβρίου 2020 η Βρετανία σε μια κίνηση καλής θέλησης ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει ρυθμίσεις που παραβιάζουν την συμφωνία αποχώρησης, αφού έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή της.
Η συμφωνία είναι ανεξάρτητη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο αίρει ένα βασικό εμπόδιο
Δεσμεύθηκε να αποσύρει τα άρθρα 44, 45 και 47 του Νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά (Internal Market Bill) και δεν θα εισαγάγει άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο Νομοσχέδιο περί Φορολογίας (Taxation Bill). .
Τα άρθρα αυτά παραβίαζαν την συμφωνία αποχώρησης και, κατά συνέπεια, το διεθνές δίκαιο
Νωρίτερα ο επικεφαλής των διαπραγματευτών εκ μέρους της ΕΕ για των Brexit Michel Barnier ξεκαθάρισε ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ για τη βρετνία θα γίνει υπό όρους


Στις Βρυξέλες ο Boris Johnson

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson για συνομιλίες κατά τη διάρκεια δείπνου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, την ώρα που η εμπορική συμφωνία του Brexit κρέμεται από μία κλωστή.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κατ' ιδίαν συζήτηση του Boris Johnsonμε την είναι μία προσπάθεια να δοθεί πολιτική στήριξη στις διαπραγματεύσεις που έχουν ήδη καθυστερήσει. 
Εάν πάει καλά, οι διαπραγματευτές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου μέσα σε λίγες ώρες. Εάν δεν πάει καλά, οι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές φοβούνται ότι οι πιθανότητες να είναι έτοιμη η συμφωνία πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν και ολοκληρώνεται η μεταβατική περίοδος, εξανεμίζονται.

Μεικτά σήματα από την Ιρλανδία

Σε συνέντευξή του στους Irish Times, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Micheal Martin εξέφρασε την απαισιοδοξία του όσον αφορά την προοπτική συμφωνίας. 
Την Τρίτη (8/9), είπε στους βουλευτές ότι θα είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν σε συμφωνία. 
Σε μία πιο αισιόδοξη νότα, ο υπουργός Εξωτερικών Simon Coveney δήλωσε αργά την Τρίτη ότι ελπίζει πως μία συμφωνία θα κλείσει την Τετάρτη.

Cove (Βρετανία): Περιμένουμε κίνηση καλής θέλησης από την ΕΕ – Δεν θέλουμε συμφωνία με κάθε κόστος

Ο Βρετανός υπουργός Michael Gove και αρμόδιος για τις συνομιλίες για το Brexit δήλωσε την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου ότι ευελπιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση να μετακινηθεί από τις θέσεις στις εμπορικές συνομιλίες για το Brexit όταν ο πρωθυπουργός Boris Johnson συναντηθεί με τους ηγέτες της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα, επιτρέποντας την επίτευξη συμφωνίας.
«Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες τις επόμενες μέρες και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κίνηση από την πλευρά της ΕΕ», δήλωσε ο Gove, προσθέτοντας ότι οι αρχές της βρετανικής εθνικής κυριαρχίας έπρεπε να γίνουν σεβαστές.
«Ελπίζω ότι η ΕΕ θα το αναγνωρίσει αυτό.
Μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων μας, αλλά δεν μπορεί να είναι συμφωνία με κάθε κόστος».

Brexit: Συμφωνία για αφαίρεση των άρθρων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο - Άρση ενός βασικού εμποδίου για την εμπορική συμφωνία

Την επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής για όλα τα θέματα που αφορούν τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Η συμφωνία είναι ανεξάρτητη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο αίρει ένα βασικό εμπόδιο, καθώς οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει εμπορική συμφωνία, εάν το Λονδίνο επέμενε στην αποξήλωση της συμφωνίας αποχώρησης.
Ανακάμπτοντας από τις απώλειες των τελευταίων ημερών, η στερλίνα ενισχύθηκε στα 1,3367 δολ.
Ο Michael Gove, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Boris Johnson ανακοίνωσε ότι «υπήρξε επί της αρχής συμφωνία για όλα τα θέματα, κυρίως αναφορικά με το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία».
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει από το νομοσχέδιο τις ρυθμίσεις που παραβιάζουν την συμφωνία αποχώρησης, αφού έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή της.
Πλέον, η Βρετανία θα αποσύρει τα άρθρα 44, 45 και 47 του Νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά (Internal Market Bill) και δεν θα εισαγάγει άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο Νομοσχέδιο περί Φορολογίας (Taxation Bill), ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Τα άρθρα αυτά παραβίαζαν την συμφωνία αποχώρησης και, κατά συνέπεια, το διεθνές δίκαιο.
Η συμφωνία διασφαλίζει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα είναι σε πλήρη ισχύ την 1η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic.

O επικεφαλής των διαπραγματευτών εκ μέρους της ΕΕ για των Brexit Michel Barnier δήλωσε ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ για τη Βρετανία θα γίνει υπό όρους όπως μετέδωσε το BN (8/12)

Barnier (EE): Υπό προϋποθέσεις η πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Michel Barnier στις συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία δήλωσε την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου ότι η ΕΕ έχει διαμορφώσει κοινή στάση όσον αφορά την προσέγγιση των συνομιλιών για το Brexit και ότι εάν η Βρετανία επιθυμεί πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, τότε θα πρέπει να αποδεχτεί συγκεκριμένους όρους.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα θυσιάσει ποτέ το μέλλον της για να συνάψει μετά-Brexit συμφωνία, με τίμημα υποχωρήσεις που θα έπλητταν την ενιαία αγορά της σημείωσε ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για την μελλοντική εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις τους έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο..
«Δεν θα θυσιάσουμε ποτέ το μέλλον μας για το παρόν.
Η πρόσβαση στην αγορά μας συνοδεύεται από όρους», σημείωσε ο Barnier σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Πλήρης ενότητα», κατάληξε
Δήλωσε ότι ενημέρωσε τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και ότι συνεργάστηκε με τον Βρετανό επικεφαλής διαπραγματευτή David Frost προκειμένου να προετοιμάσει για τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης