Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές παρά τα θετικά νέα για Brexit, και εμβόλια κορωνοϊού - Πτώση -0,8% ο S&P 500. o DAX στο +0,47%

Νευρικότητα στις αγορές παρά τα θετικά νέα για Brexit, και εμβόλια κορωνοϊού - Πτώση -0,8% ο S&P 500. o DAX στο +0,47%
Νευρικότητα στις αγορές - Θετικά νέα για Brexit, και εμβόλια κορωνοϊού
Νευρικότητα επικράτησε στα κυριότερα χρηματιστήρια σήμερα 9/12, παρά τα σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και την έναρξη των εμβολιασμών για τον κορωνοϊού.
Στη Wall Street οι δείκτες διέγραψαν τα αρχικά τους κέρδη, οπισθοχωρώντας από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τους επενδυτές να ζυγίζουν την προοπτική ενός νέου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. 

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ.
Αύριο Πέμπτη η ΕΚΤ, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξήσει το πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) κατά 500 δισ. ευρώ.
Στις ΗΠΑ, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών δήλωσαν  ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επεκτείνει την κυβερνητική χρηματοδότηση για μια επιπλέον εβδομάδα σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το νέο οικονομικό πακέτο.
Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί μια πρόταση για ένα πακέτο ύψους 908 δισ. δολαρίων που πρότειναν την προηγούμενη εβδομάδα νομοθέτες και από τα δύο κόμματα.
Η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα ποσό 300 δολάρια την εβδομάδα για την ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας, 288 δισ. δολαρίων σε βοήθεια για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και 160 δισ. δολάρια για τις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις.
Διευρύνεται το δικαστικό μέτωπο στις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του νέου Αμερικανού προέδρου.
Ειδικότερα, το Τέξας, μαζί με τις πολιτείες Μισούρι, Αλαμπάμα, Άρκανσο, Φλόριντα, Ιντιάνα, Κάνσας, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Βόρεια Ντακότα, Τενεσί, Γιούτα και Δυτική Βιρτζίνια, προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (SCOTUS) με αγωγή κατά της Τζόρτζια, του Μίσιγκαν, της Πενσιλβάνια και του Ουισκόνσιν.
Οι πολιτείες κατέθεσαν αγωγή, με την αιτιολογία ότι υπήρξαν μη σύννομες αλλαγές στους κανονισμούς και στις διαδικασίες ψηφοφορίας -είτε μέσω δικαστηρίων είτε μέσω άλλων ενεργειών- κατά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα την παραβίαση της συνταγματικής ρήτρας.

Συνεχίζεται η ένταση ΗΠΑ - Κίνας

Οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις και ταξιδιωτική απαγόρευση σε 14 Κινέζους αξιωματούχους για τον ρόλο που φέρονται να είχαν στην αποπομπή από το Πεκίνο τον περασμένο μήνα εκλεγμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, με την Κίνα να ανταπαντά ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.
Ισχυρά αντίποινα από το Πεκίνο
Όπως μετέδωσε το Reuters, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει σε «ισχυρά αντίμετρα κατά των κακόβουλων ενεργειών από τις ΗΠΑ προκειμένου να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά μας δικαιώματα». Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή.
Η κίνηση των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε χθες στοχοποιεί τους αντιπροέδρους της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (NPCSC), του ύπατου οργάνου λήψης αποφάσεων στο κινεζικό νομοθετικό σώμα.

Αισιοδοξία από το εμβόλιο

Θέμα ωρών είναι η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και στις ΗΠΑ, καθώς αύριο Πέμπτη 10/12 αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την επείγουσα αδειοδότηση του, γεγονός που θα σημάνει την έναρξη των εμβολιασμών.
Από τη στιγμή που το εμβόλιο θα πάρει έγκριση, εκτιμάται πως θα απαιτηθούν 24 με 36 ώρες μέχρι να χορηγηθούν οι πρώτες δόσεις σε Αμερικάνους πολίτες, ενώ όπως είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, στόχος του είναι να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι στις 100 πρώτες ημέρες της θητείας του στο Λευκό Οίκο.
Συνεπώς και εφόσον δεν υπάρχουν μεγάλες ανατροπές, οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένονται μεθαύριο Παρασκευή 11/12 με τις ΗΠΑ να αποτελούν το τέταρτο κράτος μετά τη Μ. Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα όπου γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού.
Και ενώ πλέον αναμένεται και η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από την ΕΕ (εκτιμάται ότι θα γίνει έως τις 29/12), όπου οι εμβολιασμοί εκτιμάται πως θα εκκινήσουν από τις αρχές του 2021, διατυπώνεται έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο θα μπορέσουν να εμβολιαστούν ισότιμα όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο.

Συνεχίζεται η επέλαση της πανδημίας

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φθάσει πλέον τα 68.568.681, οι νεκροί ανέχονται σε 1.563.133 ενώ έχουν αναρρώσει 47.462.805.
Από τους υπόλοιπους ασθενείς 106.396 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση και ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί ταχύτατα τις τελευταίες εβδομάδες αποτελώντας μαζί με τον αριθμό των νεκρών την πιο ακριβής ένδειξης της σοβαρότητας της κατάστασης αφού ο αριθμός των κρουσμάτων συνδέεται άρρηκτα με τον αριθμό των τεστ  που διενεργούνται.
Η δε Ευρώπη με περισσότερα από 20 εκατ. κρούσματα από την εμφάνιση του Sars Cov 2 στην ήπειρο, είναι η πλέον πληγείσα περιοχή του πλανήτη με τις 52 χώρες να καταγράφουν περίπου 18,8 εκατ. κρούσματα και ενώ οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 433.500.
Από τις αρχές του μήνα στην ήπειρο καταγράφηκε το 40% όλων των νέων κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν παρά την σχετική σταθεροποίηση που δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία.
Με αμείωτη ένταση εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ όπου οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 286.000 και τα κρούσματα τα 15 εκατομμύρια, τη στιγμή που ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden παρουσίασε το σχέδιο του για τον εμβολιασμό 100 εκατομμυρίων Αμερικάνων τις 100 πρώτες ημέρες της θητείας του.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,35% στις 30.067 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,8% στις 3.672 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση -1,94% στις 12.338 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 22,37 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο +0,47% στις 13.340 μονάδες
Image
Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις συνομιλίες για το Brexit

Θετικό ήταν το κλίμα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τα σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και την έναρξη των εμβολιασμών για τον κορωνοϊού, να προσφέρουν ώθηση στους δείκτες.
Image
Στο μέτωπο του Brexit, o πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα συναντηθούν σήμερα Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου Τρίτη 8 Δεκεμβρίου.
Εν όψει των συνομιλιών στις Βρυξέλες ο Βρετανός υπουργός Michael Gove επισήμανε ότι αναμένει μια κίνησης καλής θέλησης από την Ευρώπη ενώ σημείωσε ότι η Βρετανία δεν επιδιώκει μια συμφωνία έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.
Την ίδια ώρα στις 8 Δεκεμβρίου 2020 η Βρετανία σε μια κίνηση καλής θέλησης ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει ρυθμίσεις που παραβιάζουν την συμφωνία αποχώρησης, αφού έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή της.
Η συμφωνία είναι ανεξάρτητη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο αίρει ένα βασικό εμπόδιο
Δεσμεύθηκε να αποσύρει τα άρθρα 44, 45 και 47 του Νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά (Internal Market Bill) και δεν θα εισαγάγει άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο Νομοσχέδιο περί Φορολογίας (Taxation Bill). .
Τα άρθρα αυτά παραβίαζαν την συμφωνία αποχώρησης και, κατά συνέπεια, το διεθνές δίκαιο
Εργαλεία με τα οποία θα καταστεί δυνατό για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διαγράψουν τα «κόκκινα δάνεια» (NPLs) αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις κρίσης της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου.
H Ευρωπαία Επίτροπος για την Οικονομική Σταθερότητα, Mairead McGuinness, αναμένεται να δημοσιοποιήσει την επόμενη εβδομάδα το στρατηγικό της σχέδιο για την ίδρυση bad banks σε εθνικό επίπεδο.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές στη Γερμανία τον Οκτώβριο, με «οδηγό» το εξωτερικό εμπόριο.
Ωστόσο, η άνοδος είναι χαμηλότερη των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση +1,2%.
Ειδικότερα, οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν 0,8% τον Οκτώβριο από το +2,3% του Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 0,3% μετά από ανοδική αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου σε αύξηση 0,2%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σε μεγαλύτερες περικοπές κόστους θα προχωρήσει η Deutsche Bank, η οποία επιβεβαίωσε τον στόχο για την κερδοφορία του 2022, ο οποίος είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις των αναλυτών.
H μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας βρίσκεται στη μέση μιας μεγάλης αναδιάρθρωσης υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Christian Sewing και έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για μείωση των θέσεων εργασίας 18.000 και έξοδο από ορισμένες επιχειρήσεις.
Η Deutsche Bank στοχεύει να επιστρέψει στην κερδοφορία μετά από πέντε συνεχόμενα έτη ζημιών συνολικού ύψους άνω των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κατά την παρουσίασή της στους επενδυτές, η Deutsche Bank ανέφερε ότι εξακολουθεί να στοχεύει στην απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (tangible equity κατά 8% έως το 2022, έναν στόχο που είχε αρχικά ορίσει στα σχέδια αναδιάρθρωσης το 2019.
Οι αναλυτές προβλέπουν απόδοση 3,3% επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων έως το 2022.
Η Deutsche ανέφερε επίσης ότι θα μειώσει το κόστος στα 16,7 δισ. ευρώ έως το 2022, σε σύγκριση με τον προηγούμενο στόχο μείωσης του κόστους στα 17 δισ.
H γερμανική τράπεζα προβλέπει έσοδα 24,4 δισ. ευρώ έως το 2022.
Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 18,2 δισ. ευρώ.

Κέρδη στην Ασία με εξαίρεση την Κίνα

Θετικό ήταν το κλίμα και στις αγορές της Ασίας, με εξαίρεση την Κίνα.
Η αισιοδοξία κυριαρχεί λόγω της έναρξης των εμβολιασμών στη Βρετανία, ωστόσο η αυξανόμενη σινοαμερικανική ένταση οδήγησε στην πτώση της κινεζικές μετοχές.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,4% στις 3.728 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +1,33% στις 26.817 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη +0,8 % στις 26.502 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -1,12% στις 3.371 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +1% στις 46.082 μονάδες.
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με το Πεκίνο να προαναγγέλλει ισχυρά αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης