Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Συστράτευση 17 Πολιτειών κατά Tζόρτζια, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν για νοθεία στις προεδρικές εκλογές

ΗΠΑ: Συστράτευση 17 Πολιτειών κατά Tζόρτζια, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν για νοθεία στις προεδρικές εκλογές
Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προσέφυγαν 17 πολιτείες για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ
Πολιτικό χάος επικρατεί στις ΗΠΑ μετά την απόφαση 17 Πολιτειών να συστρατευθούν κατά της νοθείας που υποστηρίζουν ότι σημειώθηκε στις αμερικανικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2020.
Επί της ουσίας διευρύνεται το δικαστικό μέτωπο στις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του νέου Αμερικανού προέδρου.

Ειδικότερα, το Τέξας, μαζί με τις πολιτείες Μισούρι, Αλαμπάμα, Άρκανσο, Φλόριντα, Ιντιάνα, Κάνσας, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Βόρεια Ντακότα, Τενεσί, Γιούτα και Δυτική Βιρτζίνια, προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (SCOTUS) με αγωγή κατά της Τζόρτζια, του Μίσιγκαν, της Πενσιλβάνια και του Ουισκόνσιν.
Οι πολιτείες κατέθεσαν αγωγή, με την αιτιολογία ότι υπήρξαν μη σύννομες αλλαγές στους κανονισμούς και στις διαδικασίες ψηφοφορίας -είτε μέσω δικαστηρίων είτε μέσω άλλων ενεργειών- κατά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα την παραβίαση της συνταγματικής ρήτρας.
Oι εναγόμενες πολιτείες θα απαντήσουν την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου.
Στη Λουιζιάνα, ο γενικός εισαγγελέας Jeff Landry εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαμάχες για τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2020 και την αγωγή που υπέβαλε το κράτος του Τέξας ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ:
«Εκατομμύρια πολίτες της Λουιζιάνα και δεκάδες εκατομμύρια συμπολίτες μας στη χώρα ανησυχούν βαθιά για τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών του 2020.
Βαθιά ριζωμένο σε αυτές τις ανησυχίες είναι το γεγονός ότι ορισμένες Πολιτείες φαίνεται να διεξήγαγαν τις εκλογές τους κατά παράβαση του Συντάγματος των ΗΠΑ.
Επιπλέον, πολλοί πολίτες της Λουιζιάνα έχουν απογοητευτεί, διότι τα μέσα ενημέρωσης και η πολιτική άρχουσα τάξη προσπαθούν να παρακάμψουν νόμιμα ζητήματα σκόπιμα».

Τι λέει η αγωγή του Τέξας

Το Τέξας κατέθεσε αγωγή, με την αιτιολογία ότι υπήρξαν μη σύννομες αλλαγές στους κανονισμούς και στις διαδικασίες ψηφοφορίας -είτε μέσω δικαστηρίων είτε μέσω άλλων ενεργειών- κατά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα την παραβίαση της συνταγματικής ρήτρας.
Η πολιτεία της Πενσιλβάνια απάντησε στην αγωγή της πολιτείας του Τέξας, υποστηρίζοντας πως είναι απαράδεκτη νομικά, καθώς δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου που επικαλείται (Act 77, νόμος περί επιστολικής ψήφου).
Η Πενσιλβάνια υποστηρίζει επίσης ότι το Τέξας δεν εξηγεί πώς η «μαζική αποξένωση» των ψηφοφόρων «άπτεται της ρήτρας της διαδικασίας λήξης της ψηφοφορίας» σε ό,τι αφορά την καταμέτρηση των ψήφων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι νομικοί στις ΗΠΑ έχουν διχαστεί…
Πάντως, το Τέξας υποστηρίζει ότι οι διαφορές στην εκλογική διαδικασία από κομητεία σε κομητεία ισοδυναμούν με παραβίαση της αρχής της Ισότητας, όπως αυτή ερείδεται στο αμερικανικό σύνταγμα.
Μάλιστα, οι τεξανικές αρχές το πάνε και ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως «τελικά επηρεάστηκε το αποτέλεσμα».
Η αγωγή, που κατατέθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου 2020, ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιτρέψει στους νομοθέτες τους να διορίσουν απευθείας εκλέκτορες.

Image
Στο κενό οι ισχυρισμοί περί νοθείας

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, ο Trump ισχυρίστηκε ψευδώς ότι κέρδισε την επανεκλογή, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με ευρεία νοθεία σε πολιτείες όπως η Πενσυλβανία.
Οι Δημοκρατικοί και άλλοι επικριτές του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, κατηγόρησαν τον Trump ότι στοχεύει να πλήξει την εμπιστοσύνη του κοινού στην ακεραιότητα των εκλογών των ΗΠΑ και να υπονομεύσει τη δημοκρατία, επιχειρώντας να ανατρέψει τη βούληση των ψηφοφόρων.
«Αυτές οι εκλογές τελείωσαν.
Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το τσίρκο «αγωγών» και να προχωρήσουμε », έγραψε στο Twitter ο Γενικός Εισαγγελέας της Πενσυλβανίας Josh Shapiro, ο οποίος προέρχεται από τους Δημοκρατικούς.
Υπενθυμίζεται ότι ο Biden κέρδισε τις εκλογές, εξασφαλίζοντας 306 Μεγάλους Εκλέκτορες έναντι 232 του Trump.
Το Σώμα Εκλεκτόρων θα συγκληθεί στις 14 Δεκεμβρίου για να επισημοποιήσει το αποτέλεσμα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή Trump  

Στο μεταξύ, μία σημαντική ήττα υπέστη ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, στη δικαστική μάχη που έχει κηρύξει κατά της εκλογής του Δημοκρατικού Joe Biden στην προεδρία των ΗΠΑ.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με μια σύντομη απόφαση απέρριψε αίτημα του Γερουσιαστή Mike Kelly, συμμάχου του Trump, καθώς και άλλων Ρεπουμπλικάνων της Πενσιλβάνιας, που υπέβαλαν αγωγή μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι η παράταση της ψηφοφορίας μέσω των επιστολικών ψήφων, ήταν παράνομη βάσει του πολιτειακού νόμου.
Η Πενσυλβάνια ήταν μία από τις πολιτείες - κλειδιά στις εκλογές, με τον Biden να επικρατεί έναντι του Trump, ο οποίος είχε κερδίσει στις εκλογές του 2016 την Hillary Clinton.
Οι αξιωματούχοι της Πενσιλβάνια είχαν ήδη πιστοποιήσει τα αποτελέσματα των εκλογών.
Ο Mike Gwin, εκπρόσωπος του Biden δήλωσε: Οι εκλογές τελείωσαν, ο Joe Biden κέρδισε και θα ορκιστεί πρόεδρος τον Ιανουάριο.
Να σημειωθεί ότι δεν εκφράστηκαν σημαντικές διαφωνίες από τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο έχει συντηρητική πλειοψηφία 6-3, συμπεριλαμβανομένων τριών δικαστών οι οποίοι διορίστηκαν από τον Trump.

Επιβεβαιώθηκε η νίκη Biden στη Νεβάδα - Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση Trump

Ήττα υπέστη ο Trump και τη Νεβάδα, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας απέρριψε την έφεση που είχε υποβάλει το επιτελείο του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ για ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων στην πολιτεία, επιβεβαιώνοντας τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden.
Το επιτελείο του Trump έχει χάσει δεκάδες υποθέσεις σε πολιτειακά και ομοσπονδιακά δικαστήρια σε μια αποτυχημένη προσπάθεια ακύρωσης του αποτελέσματος των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, ένα περιφερειακό δικαστήριο στη Νεβάδα αποφάσισε ότι η εκστρατεία Trump δεν προσκόμισε αποδείξεις περί δυσλειτουργίας στις συσκευές ψηφοφορίας και χειραγώγησης της εκλογικής αναμέτρησης.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Νεβάδας ανακοίνωσε ότι απογοητεύτηκε από την απόφαση.
Ο Biden κέρδισε τη Νεβάδα με διαφορά 33.596 ψήφων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης