Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το αντάλλαγμα που έλαβαν Πολωνία και Ουγγαρία για να άρουν το veto στο Ταμείο Ανάκαμψης

Το  αντάλλαγμα που έλαβαν Πολωνία και Ουγγαρία για να άρουν το veto στο Ταμείο Ανάκαμψης
Ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε μέσω της συμφωνίας για την αναβολή της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων έως ότου οι κανόνες του κράτους δικαίου κριθούν από το Ευρωπαικό Δικαστήριο   
Ουγγαρία και η Πολωνία απέσυραν το νέτο τους για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντάλλαγμα την αναβολή της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων που θα μπορούσε να στερήσει την πρόσβασή τους στους ευρωπαϊκούς πόρους, σημειώνει το Bloomberg στις 9 Δεκεμβρίου 2020, επικαλούμενο πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις.
Ο συμβιβασμός που «ενορχηστρώθηκε» από τη Γερμανία θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη (10/12) στις Βρυξέλλες, όπου πιθανότατα θα εγκρίνουν τη συμφωνία.

Παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Ουγγαρία και η Πολωνία αντιτάχθηκαν σθεναρά σε ένα καθεστώς όσον αφορά τη χρηματοδότηση που θα εξαρτάται από τα πρότυπα του κράτους δικαίου και απείλησαν να τορπιλίσουν το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ και τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027.
Η πρόταση που υιοθετήθηκε εξακολουθεί να συνδέει τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο με την υιοθέτηση των αρχών του κράτους δικαίου, αν και κυρώσεις (που αναφέρονται ως ρήτρα αιρεσιμότητας) δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν προτού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα των νέων κανόνων, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος, εξήγησε ο αξιωματούχος.
Νωρίτερα, ο Πολωνός αναπληρωτής πρωθυπουργός Jaroslaw Gowin είχε δηλώσει πως έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Γερμανία, η οποία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για συμβιβασμό. Γερμανίδα αξιωματούχος είπε πως δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση και πως όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να συμφωνήσουν.

Η κοινή δήλωση 

Σύμφωνα με τους Financial Times που αποκάλυψαν τους όρους της συμφωνίας σε δημοσίευμα στις 9 Δεκεμβρίου, το κείμενο εργασίας συζητήθηκε από πρέσβεις των χωρών- μελών της ΕΕ το απόγευμα της Τετάρτης (12/10).
Σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής δήλωσης, θα καθίσταται σαφές ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίζει τα κράτη μέλη ισότιμα κατά την εφαρμογή του μηχανισμού του κράτους δικαίου και δεν θα κάνει διακρίσεις όσον αφορά κάποια μεμονωμένη χώρα.
Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν μόνο για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2021, και όχι για τα υπάρχοντα κονδύλια - κάτι που αποτελεί διαρκή απαίτηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Vicror Orban
Επίσης, επισημαίνεται ότι η Κομισιόν θα οριστικοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές που χρειάζονται για να θεσπίσει τους νέους κανόνες μόνο μετά την ολοκλήρωση οποιασδήποτε νομικής πράξης που αμφισβητεί τους κανόνες αυτούς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται σημαντική καθυστέρηση πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα για την ισχύ του κράτους δικαίου.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία υποστήριξαν ότι ο μηχανισμός του κράτους δικαίου παραβιάζει τη συνθήκη της ΕΕ - ισχυρισμός που απορρίφθηκε από την Κομισίον και άλλα κράτη μέλη.
Κοινή δήλωση θα διαβεβαιώνει τις Ουγγαρία και Πολωνία ότι η απλή διαπίστωση παραβίασης του κράτους δικαίου δεν θα προκαλούσε την εφαρμογή ποινών με βάση τον μηχανισμό του κράτους δικαίου – ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται όταν εγείρονται σοβαροί λόγοι για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ όπως στην περίπτωση της διάχυτης κυβερνητικής διαφθοράς.
Επίσης θα επιβεβαιώνεται ότι μια μόνο χώρα μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη επείγουσα διακοπή της διαδικασίας επιβολή κυρώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι η διαφορά θα εξεταστεί από τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα «προσπαθήσουν» να επιτύχουν μια κοινή θέση επί του θέματος.
Αυτό, ωστόσο, δεν δίνει το δικαίωμα veto σε ένα κράτος όσον αφορά την επιβολή εναντίον του ποινών.
Το σχέδιο συμφωνίας πρέπει να υπογραφεί από τα άλλα κράτη-μέλη στη Σύνοδο Κορυφής και να γίνει αποδεκτό και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης