Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προειδοποίηση της κυβέρνησης στις τράπεζες: Όχι άλλες καθυστερήσεις για τον πτωχευτικό κώδικα - Σύσκεψη σήμερα με Μαξίμου

Προειδοποίηση της κυβέρνησης στις τράπεζες: Όχι άλλες καθυστερήσεις για τον πτωχευτικό κώδικα - Σύσκεψη σήμερα με Μαξίμου
Σύσκεψη σήμερα 10/12 με Μαξίμου - Στις 30 Μαρτίου 2021 η καταληκτική ημερομηνία
Όχι αργότερα από τις 30 Μαρτίου η εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα θα είναι το σήμα που θα δώσει σήμερα 10 Δεκεμβρίου 2020 το Μαξίμου στις τράπεζες σε ειδική τηλεδιάσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ΄Ακης Σκέρτσος.
Θεωρητικώς ο πτωχευτικός κώδικας ψηφίστηκε με ισχύ από 1.1.21 όμως η πανδημία καθυστέρησε τη δευτερογενή νομοθεσία και την κάλυψη των τεχνικών απαιτήσεων της λειτουργίας του πλαισίου.
Αγώνα δρόμου λοιπόν θα κληθούν να δώσουν και οι αρμόδιοι φορείς (Υπουργεία, ΤΤΕ, ΑΑΔΕ, Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού χρέους) για την έκδοση ενός μεγάλου αριθμού ΚΥΑ, ΥΑ, Εγκυκλίων για την εφαρμογή του νόμου στο αντίστοιχο ασφαλώς χρονικό διάστημα.
Και μολονότι πολλοί θεωρούν εξαιρετικά αισιόδοξο το παραπάνω περιθώριο χρόνου, η χώρα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς οι οποίοι θέτουν το θέμα σε κάθε αξιολόγηση με τρόπο απολύτως επιτακτικό  πιέζοντας στην εφαρμογή της δεύτερης ευκαιρίας όσο πιο άμεσα γίνεται.
Στη διάσκεψη αυτήν που θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 θα μετέχουν οι τράπεζες, οι servicers, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης και οι αρμόδιες ενώσεις.

΄Αμεση προτεραιότητα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ιδιωτών

Το ζητούμενο είναι τα πιστωτικά ιδρύματα είναι να επισπεύσουν όλες τις διαδικασίες ώστε να δρομολογήσουν τη λειτουργία της πλατφόρμας που αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό των φυσικών προσώπων όπως προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας γνωστός και ως "Δεύτερη Ευκαιρία".
Ο εξωδικαστικός αυτός συμβιβασμός θα πρέπει να πραγματοποιείται με βάση έναν τυποποιημένο αλγόριθμο που δεν θα καθυστερεί τις διαδικασίες, θα εξετάζει όλες τις παραμέτρους και θα ρυθμίζει συγχρόνως τα χρέη του υπόχρεου με όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.
Αντιστοίχως υπάρχει αλγόριθμος που ρυθμίζει τα χρέη του φυσικού προσώπου με το Δημόσιο.
Συγχρόνως θα γίνει μια αναβάθμιση των ηλεκτρονικών προγραμμάτων της πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορά στις επιχειρήσεις (μικρές και μεσαίες).
Για τις επιχειρήσεις αυτές υπάρχει ήδη εφαρμογή η οποία προέρχεται από τον παλιό εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Μέσα λοιπόν από αναβαθμισμένη διαδικασία θα εξωδικαστικά θα ρυθμίζονται και τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις ως γνωστόν δεν προβλέπεται τίποτα στο νέο πτωχευτικό κώδικα, καθώς στις επιχειρήσεις αυτές, στο πλαίσιο εξωδικαστικών συμβιβασμών, συνήθως πραγματοποιούνται κουρέματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ τα οποία για να γίνουν απαιτούν δικαστικές αποφάσεις.

Πλειστηριασμοί

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές οι πλειστηριασμοί έχουν παγώσει και θα παραμείνουν παγωμένοι κατά την διάρκεια του lockdown καθώς δεν λειτουργούν τα Δικαστήρια προκειμένου να προχωρήσουν τις σχετικές διαδικασίες.
Επομένως σε αυτήν την φάση δεν χρειάζονται ξεχωριστές οδηγίες για το συγκεκριμένο αυτό θέμα.

Παράταση στο πρόγραμμα Γέφυρα

Παράταση αναμένεται να δοθεί για έναν τουλάχιστον μήνα  στο πρόγραμμα - γέφυρα, απόφαση η οποία εκτιμάται πως θα ληφθεί προς το τέλος του Δεκεμβρίου 2020.
Η παράταση αυτή αφορά μόνον την ημερομηνία έναρξης της επιδότησης και όχι τη διάρκειά της.
Δηλαδή η διάρκεια της επιδότησης θα παραμείνει αυστηρά 9 μήνες όμως η λήξη του διαστήματος δεν θα αφορά το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2021 όπως έχει αυτήν την στιγμή προβλεφθεί.
Η παράταση θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να ρυθμίσουν τα δάνεια όσων δικαιούνται να μπουν στο πρόγραμμα δεν ήταν ενήμεροι δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο και τα αιτήματά τους έχουν εγκριθεί.
Ετσι λοιπόν η παράταση αφορά τα μη ενήμερα δάνεια και δίδει τη δυνατότητα σε τράπεζες και δανειολήπτες να καταφέρουν να έρθουν σε συμβιβασμό ώστε να υπάρξει ρύθμιση προκειμένου οι τράπεζες να δώσουν την έγκρισή τους για την επιδότηση η οποία ουσιαστικά καθιστά τα δάνεια αυτά από μη ενήμερα σε  ενήμερα.
Επίσης αφορά και όσων το δάνειο είναι ενήμερο αλλά βρίσκεται σε μορατόριο και επομένως δεν μπορούν να εκταμιεύσουν την επιδότηση.
Ετσι στο πλαίσιο της παράτασης των μορατορίων, κάποιος μπορεί να επωφεληθεί και από τις δύο αυτές επεκτάσεις.

Επικαιροποίηση των στοιχείων για το Νόμο Κατσέλη - 150 αιτήσεις έχουν υποβληθεί

Ηδη 150 αιτήσεις έχουν υποβληθεί προκειμένου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους και να ζητήσουν επίσπευση της δικασίμου για την ένταξή τους στο νόμο Κατσέλη.
Η διαδικασία αυτή θα λαμβάνει χώρα μέχρι τις 31.5.21 αλλά οι αιτήσεις υποβάλλονται αναλόγως του πότε είχε κατατεθεί η προηγούμενη ρύθμιση οφειλής.
Προκειμένου να μην χάσουν το δικαίωμα στην εκδίκαση της αίτησής τους, και αποδεχόμενοι την άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου τους, οι δανειολήπτες πρέπει να πραγματοποιήσουν τις αιτήσεις επαναπροσδιορισμού.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης