Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι κυρώσεις της Συνόδου Κορυφής 10-11/12 εστιάζουν σε πρόσωπα, Oruc Reis και ΤΡΑΟ - Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η ΕΕ μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας

Οι κυρώσεις της Συνόδου Κορυφής 10-11/12 εστιάζουν σε πρόσωπα, Oruc Reis και ΤΡΑΟ - Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η ΕΕ μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας
Από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας δεν θα ικανοποιηθεί η Ελλάδα
Διεύρυνση - αλλά όχι και σκλήρυνση - των κυρώσεων προς την Άγκυρα περιλαμβάνει το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπως αναφέρει το Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων από την Τουρκία που θα υποστούν κυρώσεις για τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δισέλιδη δήλωση συνεχίζονται, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εκτιμούν ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι οι περισσότερες χώρες τάσσονται στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου για το ζήτημα των κυρώσεων, όπως και για την επιβολή εμπάργκο όπλων.
Το έγγραφο καλεί το Συμβούλιο να ετοιμάσει επιπρόσθετη λίστα κυρώσεων κατά Τούρκων αξιωματούχων για τις ερευνητικές δραστηριότητες της χώρας.
Τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο παρέτεινε για έναν ακόμα χρόνο τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά δύο αξιωματούχων.
Επιπλέον, το έγγραφο ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερα μέτρα αποτροπής.
Καλεί το Συμβούλιο να επεκτείνει το εύρος της απόφασης αν χρειαστεί. Σύμφωνα με ανώτατο διπλωμάτη της Ε.Ε., μια πιθανή επιλογή είναι τα τουρκικά πλοία που συμμετέχουν στις ερευνητικές δραστηριότητες να μην έχουν πρόσβαση στα λιμάνια και τις υπηρεσίες της Ε.Ε.
Το κείμενο επισημαίνει επίσης την αποχώρηση του Oruc Reis, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «έχει εμπιστοσύνη ότι αυτό θα έχει διάρκεια ώστε να επιτρέψει την επανεκκίνηση των άμεσων διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Δεν θα ικανοποιηθεί η Ελλάδα

Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά, καθώς αποδεικνύεται και πάλι η διστακτικότητα της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, κάτι που στην ουσία ενισχύει τη θέση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, διατηρεί την ένταση και λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020, δηλώνει πλήρη αδιαφορία για τις αποφάσεις των Ευρωπαίων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία.
Ο κ. Erdogan δήλωσε επίσης ότι οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Ε.Ε. «δεν έχει ποτέ φερθεί με εντιμότητα ούτε έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της».
Nα στείλει η ΕΕ σαφές μήνυμα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονται και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι υποστηρίζει ο Μητσοτάκης

Αναφερόμενος στην τουρκική συμπεριφορά, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».
Αναφερόμενος στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία - όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.
Επιστολή πρόσκληση απέστειλε ο Προέδρος της ΕΕ, Charles Michel, προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενόψει της ειδικής συνάντησής τους στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020.
Σε αυτήν αναφέρεται λακωνικά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου θα εξετάσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, όπως είχε συμφωνηθεί στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής 1-2 Οκτωβρίου 2020.

Politico: Ποιες πρόσθετες κυρώσεις κατά της Τουρκίας περιλαμβάνει το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Μετά το Reuters έρχεται το Politico να αποκαλύψει το σχέδιο επί του οποίου θα συζητήσουν την Πέμπτη οι ηγέτες της ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν να προετοιμαστούν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο περιήλθε σε γνώση του Politico.
«Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, συμπεριλαμβανομένης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου», αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της πίεσης προς την Άγκυρα, το έγγραφο «καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες λίστες» σχετικά με τον υφιστάμενο μηχανισμό κυρώσεων κατά Τούρκων αξιωματούχων.
Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο επέκτεινε για ένα έτος τις κυρώσεις που στοχεύουν σήμερα σε δύο άτομα.
Το έγγραφο ανοίγει επίσης το δρόμο για ευρύτερα μέτρα. Καλεί το Συμβούλιο «εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης».
Σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη της ΕΕ, μια πιθανή επιλογή είναι να καταστούν τα λιμάνια και οι υπηρεσίες της ΕΕ απρόσιτες σε τουρκικά πλοία που συμμετέχουν στις παράνομες δραστηριότητες.
Το κείμενο σημειώνει επίσης την απόσυρση του τουρκικού πλοίου Oruc Reis από τις δραστηριότητές του, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «πιστεύει ότι αυτό θα διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει την έγκαιρη επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Το σχέδιο, όπως σημειώνει το Politico, συζητήθηκε από πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη και θα μπορούσε να αλλάξει. Εντούτοις, ξεκινώντας τη διαδικασία για νέες κυρώσεις, η πρόθεση είναι να δοθεί μια ευκαιρία και σε άλλες επιλογές, όπως σημείωσε ένας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Είναι επίσης ένας τρόπος να κερδίσουμε λίγο χρόνο, να δώσουμε στη διπλωματία περισσότερο χώρο» είπε.
Για το σκοπό αυτό, το έγγραφο τονίζει ότι «η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ - Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της». Η ΕΕ δηλώνει επίσης «πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την φιλοξενία Σύρων προσφύγων στην Τουρκία», σύμφωνα με το κείμενο.

Επιστολή Michel προς κράτη μέλη ΕΕ: Θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία


Επιστολή πρόσκληση απέστειλε ο Προέδρος της ΕΕ, Charles Michel, προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενόψει της ειδικής συνάντησής τους στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020.
Σε αυτήν αναφέρεται λακωνικά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου θα εξετάσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, όπως είχε συμφωνηθεί στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής 1-2 Οκτωβρίου 2020.
Ωστόσο, στην επιστολή δεν γίνεται λόγος για κυρώσεις, ούτε για λήψη μέτρων, ενώ, όπως φαίνεται στην ατζέντα προτεραιότητα μάλλον έχουν άλλα ζητήματα, όπως ο κορωνοϊός και η τρομοκρατία.

Η επιστολή - πρόσκληση

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλά σημαντικά ζητήματα.
Θα ξεκινήσουμε με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεών μας με τον Πρόεδρο Sassoli.
Όσον αφορά την πανδημία COVID-19, χαιρετίζουμε τις θετικές εξελίξεις στα εμβόλια.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει.
Μπορούμε τώρα να εντείνουμε τις προετοιμασίες μας για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων.
Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για συντονισμό στις δοκιμές και την άρση των περιορισμών, ακόμη και για τα ταξίδια, όταν το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση.
Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε μια συμφωνία για ένα κοινό πακέτο που θα επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή τόσο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου όσο και του ταμείου ανάκαμψης.
Η απογευματινή μας συνεδρία θα είναι αφιερωμένη στην αλλαγή του κλίματος.
Μία συμφωνία για έναν ενισχυμένο στόχο μείωσης εκπομπών τουλάχιστον 55% έως το 2030 βρίσκεται εντός της αρμοδιότητάς μας.
Η δουλειά για τον καλύτερο τρόπο για να φτάσετε σε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα και θα στηρίξει τον ισχυρισμό μας ότι διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα ήθελα να αντιμετωπίσουμε τη σημαντική διεθνή ατζέντα μας.
Μετά τις εκλογές, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα φάση και πρέπει να θέσουμε τη βάση για μια ισχυρή και ισότιμη εταιρική σχέση.
Όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία.
Την Παρασκευή το πρωί, θα εστιάσουμε στη Νότια Ευρώπη.
Είναι μια βασική περιοχή για τα στρατηγικά μας συμφέροντα και πρέπει να εξετάσουμε πώς να την αναβιώσουμε και να της προσφέρουμε μια νέα διάσταση.
Στη συνέχεια θα στραφούμε στην ασφάλειά μας.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων ενίσχυσαν μόνο την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε ενάντια στην τρομοκρατία, τη ριζοσπαστικοποίηση και τον βίαιο εξτρεμισμό. Θα επικεντρωθούμε ιδιαίτερα σε επιχειρησιακά μέτρα που ενισχύουν περαιτέρω τη συνεργασία μας.
Στο τέλος της συνάντησής μας, θα συναντηθούμε με τους Προέδρους της ΕΚΤ και της Ευρωομάδας.
Αυτή θα είναι μια ευκαιρία για εμάς ώστε να συζητήσουμε την οικονομική κατάσταση και να δώσουμε περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.
Όσον αφορά τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με βάση την κοινή εντολή μας. Δεν είναι πρόθεση να προγραμματιστεί συζήτηση επί του θέματος. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα μας ενημερώσει σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση.
Ανυπομονώ να σας δω στις Βρυξέλλες.
Image
Η Γερμανία στηρίζει την Τουρκία


Επικεφαλής των χωρών που δεν επιθυμούν οικονομικά σκληρές κυρώσεις στην Άγκυρα θεωρείται η προεδρεύουσα Γερμανία.
Είναι ενδιαφέρον ότι σε σημερινή 9/12 ομιλία της η καγκελάριος Merkel αναφέρθηκε στις πρακτικές της Άγκυρας - ειδικά απέναντι στην Κύπρο: στη σύνοδο πρέπει να εξετάσουμε πως θα ενεργήσουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοικτό αυτό καθ' αυτό το ζήτημα των κυρώσεων, αλλά και της έντασής τους.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο αν δεν υπάρξει πρόοδος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Εφόσον συμφωνηθεί, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης.
Η Ε.Ε. δημιούργησε πρόγραμμα κυρώσεων πέρυσι, παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία ανθρώπων και εταιρειών που κατηγορούνται ότι σχεδιάζουν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου ή στην υφαλοκρηπίδα της.
Μέχρι στιγμής, μόνο δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) έχουν ενταχθεί στον κατάλογο κυρώσεων, ενώ η Κύπρος πρότεινε λίστα με περισσότερα ονόματα νωρίτερα αυτό το έτος.

Erdogan: Οι αποφάσεις της ΕΕ δεν μας αφορούν

«Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν μας αφορά» δήλωσε ο Erdogan, ενώ δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά της Ελλάδας για... ειλικρινή διάλογο.
Ο Erdogan υποβάθμισε το ενδεχόμενο κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, καθώς είπε ότι η Τουρκία είναι συνηθισμένη σε τέτοιες απειλές, ενώ είπε ότι οι κυρώσεις δεν θα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα.
Οι προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία δεν θα αποτελούσαν μείζον πρόβλημα για εμάς.
Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία από καιρό σε καιρό εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Erdogan σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο Eseboga πριν από την αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη για να παρευρεθούν σε εορτασμούς νίκης στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού.

«Η ΕΕ δεν ήταν ποτέ τίμιος εταίρος»

Σημειώνοντας ότι η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία από το 1963, ο Erdogan είπε ότι η ΕΕ δεν ήταν ποτέ τίμιος εταίρος.
«Η ΕΕ δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις της, αλλά αναμένουμε υπομονετικά από εκείνη την ημέρα και συνεχίζουμε να περιμένουμε υπομονετικά», δήλωσε ο Erdogan.
Η Γαλλία και η Ελλάδα προτρέπουν την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για διάφορα θέματα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η κρίση στο Nagorno Karabakh.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες παρατηρήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που μετατρέπει τη διαφωνία Τουρκίας-Ελλάδας σε διαμάχη Τουρκίας-ΕΕ, ο Erdogan είπε ότι η Αθήνα ανέκαθεν απέφευγε να επιλύσει τα ζητήματα μέσω διαλόγου.
«Είναι αυτοί που αποχωρούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα απέρριψε επίσης την έκκληση για διάλογο του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Έλληνες αξιωματούχοι δεν έχουν συμμετάσχει στις συνομιλίες για την αποφυγή κρίσεων υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ για τη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου από τις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.
«Αλλά εμείς, από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να είμαστε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Erdogan, καθώς δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Εάν η Ελλάδα ενεργεί με ειλικρίνεια, τότε θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματελυσεων», πρόσθεσε.

Βέλη της Αγκυρας κατά Ελλάδας, Ε.Ε., ενόψει της Συνόδου

Η Αγκυρα κατηγορεί την Αθήνα με σκληρούς χαρακτηρισμούς σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Cavusoglu ισχυρίζεται πως η Αθήνα το τελευταίο διάστημα ακολουθεί «προκλητική πολιτική», ενώ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Omer Celik, υποστηρίζει πως η Ελλάδα εφαρμόζει την «πολιτική του εκβιασμού».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον Ούγγρο ομόλογό του Peter Sjizarto και στην κοινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως η χώρα του έδωσε ευκαιρία στη διπλωματία με την απόσυρση του «Oruc Reis», τον Οκτώβριο. «Σε αυτό το διάστημα η Ε.Ε. θα μπορούσε να μας φέρει στο τραπέζι και τις δύο χώρες, όμως δυστυχώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο.
Και μετά τις 20 Οκτωβρίου, εξάλλου, συνεχίζονται οι προκλήσεις της Ελλάδας», δήλωσε.
Ο Cavusoglu έθεσε και θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών καθώς ανέφερε πως «οι Ελληνες εξέδωσαν 11 NAVTEX, 12 NOTAM. Επιπλέον, έκαναν προκλητικά βήματα για να παραβιάσουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Εμείς πραγματικά κάναμε υπομονή».
Εντύπωση προκάλεσε και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Sjizarto ο οποίος υποστήριξε πλήρως την Αγκυρα και ανέφερε πως «ας τους αρέσει κι ας μην τους αρέσει, η ασφάλεια της Ευρώπης σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την Τουρκία».
Ο Cavusoglu έστειλε μήνυμα και στους Ευρωπαίους, καθώς τόνισε πως «η Ε.Ε. πρέπει να δει την πραγματικότητα.
Ακούμε δηλώσεις πως μόνον η Τουρκία προκαλεί, η Τουρκία διατηρεί την ένταση. Αν διατηρήσουν τη λογική –όχι μόνο στη Σύνοδο– και αν σκεφθούμε στρατηγικά, μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις».
O εκπρόσωπος του ΑΚP, Omer Celik, μετά τη σύσκεψη των κομματικών στελεχών υπό την προεδρία του Erdogan, υποστήριξε πως «η Γαλλία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μπλοκ χωρών εναντίον της Τουρκίας και η Ελλάδα κάνει προβοκατόρικες δηλώσεις πριν από τη Σύνοδο και εφαρμόζει την πολιτική των εκβιασμών».

Διχασμένη η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά τις κυρώσεις στην Τουρκία.
Ειδικότερα, ορισμένα κράτη-μέλη υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, κάποιες άλλες εναντιώνονται σε αυτές.
Παράλληλα, άλλες χώρες δεν έχουν κατασταλάξει ως προς το πως θα κινηθούν.
Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Μάλτα, Ουγγαρία και Βουλγαρία πρωτοστατούν υπέρ της μη επιβολής ή επιβολής χαλαρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, ενώ η διάδοχος της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. -για το πρώτο εξάμηνο του 2021- Πορτογαλία δεν λαμβάνει επί του θέματος κάποια συγκεκριμένη θέση.

Κομισιόν για Τουρκία: Όλα είναι στο τραπέζι

Χθες 8/12 ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων σημείωσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η Ένωση απέναντι στην Τουρκία, «ποια απόφαση θα ληφθεί, ποια μέτρα θα επιβληθούν ή θα αποφασιστούν», υπογραμμίζοντας ότι «όλα είναι στο τραπέζι».
Η Eurasia Group «βλέπει» ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, όπως προδιαγράφονται, δεν πρόκειται να σταματήσουν τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα θέσουν όμως τις βάσεις ώστε η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, να επιβάλει αυστηρότερες και σημαντικότερες κυρώσεις, σε συνδυασμό και με την πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Άγκυρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης