Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απροθυμία στην ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία - Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται - Ο Erdogan θέτει υπό επιτήρηση την Ανατ. Μεσόγειο

Απροθυμία στην ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία - Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται - Ο Erdogan θέτει υπό επιτήρηση την Ανατ. Μεσόγειο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να επιμένει τόσο στη ρητή αναφορά για κυρώσεις κατά της Άγκυρας, όσο και στο ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία
(upd) Τη φράση «Pacta sunt servanda» ότι δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ τονίζοντας ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα υπάρξουν συνέπειες».
«Ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία θα ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Τώρα θα φανεί αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι.
Pacta sunt servanda», είπε ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι στην ημερήσια διάταξη ξεχωρίζει και η εκκρεμότητα του βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία για έγκριση προϋπολογισμού και Ταμείου Ανάκαμψης.
«Εκτιμώ η πρόταση για συμβιβασμό που έχει γίνει βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και η εκκρεμότητα θα λήξει σήμερα.
Η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει από τις πρώτες χώρες το δικό της σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα χρήματα πρέπει να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες ΕΕ το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αιχμές κατά ΕΕ για το εμπάργκο όπλων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για ακόμα μία μάχη απέναντι στην Angela Merkel, ζητώντας η ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στείλει ένα πραγματικό μήνυμα στην Τουρκία για τον τερματισμό των προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επιμένει τόσο στη ρητή αναφορά για κυρώσεις κατά της Άγκυρας, όσο και στο ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.
Στον αντίποδα, όμως, η ΕΕ δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να βάλει ένα τέρμα στις τουρκικές προκλήσεις κάτι που εκμεταλλεύεται στο έπακρο η τουρκική πλευρά. Μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ότι δεν τον αφορούν ενδεχόμενες αποφάσεις για κυρώσεις ή του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Hulusi Akar, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεων κατά την τοποθέτησή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Συμπλήρωσε ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αναφέρθηκε ακόμη στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών και επικαλούμενος τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου
Αναφερόμενος στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία - όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.

Macron: Θέλουμε σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο - Εμμένουμε στις αποφάσεις του Οκτωβρίου

Την εφαρμογή των αποφάσεων σχετικά με την Τουρκία που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου ζητά ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron.
Ειδικότερα, ο Macron δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ότι η θέση της Γαλλίας παραμένει σταθερή στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και ζητεί την υπεράσπιση της κυριαρχίας των κρατών - μελών της ΕΕ και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Διστακτική η ΕΕ

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -που από την ελληνική πλευρά κρίνεται ανεπαρκές- είναι εμφανής η διστακτικότητα της ΕΕ όσον αφορά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία.
Όπως προκύπτει οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τους υπουργούς Εξωτερικών να ετοιμάσουν «πρόσθετες καταχωρίσεις» για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ (έως σήμερα έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα μόνο σε δύο στελέχη της τουρκικής κρατικής εταιρείας ενέργειας) και ενδεχομένως για στελέχη που εμπλέκονται στις έρευνες του Oruc Reis.
Επιπλέον, οι ηγέτες καλούν τον ύπατο εκπρόσωπο Josep Borrell και την Κομισιόν να δώσουν αναφορά σχετικά με την κατάσταση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας και σχετικά με τις επιλογές για τα επόμενα βήματα, ώστε να εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνεται, «θα επιδιώξει να συντονιστεί στα ζητήματα αυτά με τις ΗΠΑ».
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κινηθεί στην πεπατημένη και θα… καταδικάσει τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά και την επιθετική ρητορική κατά της ΕΕ και των ηγετών της.
Πρόκειται δηλαδή για κυρώσεις άνευ ουσίας που δεν προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στην τουρκική οικονομία και κατά συνέπεια στον ίδιο τον Erdogan.
 
Η Τουρκία θέτει υπό επιτήρηση την Ανατολική Μεσόγειο

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Erdogan όχι μόνο διατηρεί την ένταση αλλά και την κλιμακώνει.
Υπό το πρόσχημα της ασφάλειας στη θάλασσα επιχειρεί να θέσει υπό επιτήρηση την Ανατολική Μεσόγειο εγκαθιδρύοντας πέντε πύργους ναυτικής κυκλοφορίας στις τουρκικές ακτές και στα Κατεχόμενα, «προκειμένου η Ελλάδα να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο».
Όπως μεταδίδει το κυπριακό ΣΙΓΜΑ, τρεις από αυτούς τους σταθμούς θα κατασκευαστούν στις περιοχές Zafer Burnu (ακρωτήριο Απόστολου Ανδρέα), Zeytinlik και Sadrazamköy των κατεχομένων και oι άλλοι δύο σταθμοί στην Αντιόχεια και την Μερσίνα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Türkiye», τα χαρακτηριστικά του συστήματος Coast Watch Station είναι πολύ εξελιγμένα και θα μπορούν να ελέγχουν με κάθε λεπτομέρεια την διέλευση όλων των πλοίων από την περιοχή, που η Τουρκία ορίζει ως «δική της υφαλοκρηπίδα».
 
Akar: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις - Μπορούμε να πεθάνουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο

Εμπρηστικός εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις και τις έρευνες διατηρώντας στο στόχαστρο του το Καστελόριζο.
Ειδικότερα, ο Akar επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας ότι η Αθήνα ευθύνεται για την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κλιμακώνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Τουρκία με τα σεισμογραφικά μας σκάφη και με τα γεωτρύπανά μας, συνεχίζει και θα συνεχίσει τις τεχνικές και επιστημονικές της δραστηριότητες στη δική μας θαλάσσια περιοχή ευθύνης όπως και στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την “ΤΔΒΚ” και με τη συνοδεία των δυνάμεων της Αεροπορίας μας όπως και του Ναυτικού μας.
Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα κανενός.
Όμως δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας.
Μπορούμε να πεθάνουμε, να γίνουμε βετεράνοι όμως δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο», δήλωσε ο Akar.

Ευθύνες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Akar, η Ελλάδα επιθυμεί την τεταμένη κατάσταση στη Μεσόγειο, ενώ η Άγκυρα ζητά την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.
«H Ελλάδα είναι αυτή που θέλει να αυξήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε και συνέχισε «εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις διερευνητικές επαφές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, τις οποίες κάλεσε ο γενικός γραμματέας.
Όμως δυστυχώς έμεινε στον αέρα το χέρι που είχαμε δώσει για την ειρήνη και την επίλυση τον θεμάτων, στα πλαίσια της καλής γειτονίας.
Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε δίχως προϋποθέσεις όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, διότι είμαστε ισχυροί, διότι έχουμε δίκιο».

Στο στόχαστρο το Καστελόριζο

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επεσήμανε για ακόμα μία φορά ότι η Τουρκία δεν θα εγκλωβιστεί στις ακτές.
«Σε όλες τις σχέσεις μας είμαστε υπέρ της φιλίας, της ειρήνης και του διαλόγου και της πολιτικής λύσης.
Όμως η Ελλάδα θέλει να εγκλωβίσει την Τουρκία στις ακτές της που έχουν μήκος 1870 χιλιομέτρων στη Μεσόγειο.
Για το Καστελόριζο, το οποίο απέχει μόλις 1950 μέτρα από τις τουρκικές ακτές και έχει έκταση 10 τετρ. χιλιομέτρων διεκδικεί θαλάσσια έκταση 40.000 τετρ. χιλιομέτρων.
Η Ελλάδα, αντί να συζητήσει με την Τουρκία για να βρει πολιτική λύση προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εναντίον μας».

Οι προκλήσεις θα συνεχιστούν

Πάντως, η Eurasia Group «βλέπει» ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, όπως προδιαγράφονται, δεν πρόκειται να σταματήσουν τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα θέσουν όμως τις βάσεις ώστε η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, να επιβάλει αυστηρότερες και σημαντικότερες κυρώσεις, σε συνδυασμό και με την πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Άγκυρα.
Μάλιστα, το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη Σύνοδο Κορυφής δεν το αποκλείει ούτε η ελληνική πλευρά.
Άλλωστε, η Τουρκία έχει ερευνήσει όλη την περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, και πλέον σειρά έχουν οι έρευνες και νότια της Κρήτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης