Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιοδοξία των ηγετών και των αξιωματούχων της ΕΕ για συμφωνία σε προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης (10/12)

Αισιοδοξία των ηγετών και των αξιωματούχων της ΕΕ για συμφωνία σε προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης (10/12)
Ούριος άνεμος για την άρση του veto της Πολωνίας και της Ουγγαρίας μετά την προκαταρτική συμφωνία για το Ταμείο Ανάπτυξης και τον μηχανισμό του κράτους δικαίου (9/12)
Αισιοδοξία επικρατεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους αξιωματούχους της ΕΕ όσον αφορά την έγκριση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης μετά το συμβιβασμό (δηλαδή την προκαταρτική συμφωνία) που επιτεύχθηκε στις 9 Δεκεμβρίου με τις Ουγγαρία και Πολωνία όσον αφορά την επιβολή πολιτικών κριτηρίων για την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων, κυρίως του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση την εφαρμογή των προνοιών του κράτους δικαίου.
Η συμβιβαστική λύση που επελέγη αφορά, μεταξύ άλλων, την έγκριση των κανόνων όσον αφορά το κράτος δικαίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – διαδικασία η ολοκλήρωση της οποίας θα χρειαστεί ένα έτος.
Στο διάστημα αυτό θα Ουγγαρία και Πολωνία θα μετέχουν κανονικά στη ροή χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο συμβιβασμός αναμένεται να καταγραφεί στην κοινή δήλωση των ηγετών της ΕΕ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. 

von der Leyen: Επιμένουμε στις πρόνοιες του κράτους δικαίου

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ιδιαίτερα «χαρούμενη» που υπήρξε συμβιβαστική πρόταση προκειμένου να επιλυθεί το αδιέξοδο για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και τον σχετικό μηχανισμό κράτους δικαίου όσον αφορά τη κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων.
«Χαίρομαι που βρήκαμε μία λύση προς τα εμπρός, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, και ο μηχανισμός (του κράτους δικαίου) υπό όρους παρέμεινε αμετάβλητος.
Αυτό είναι για μένα κρίσιμο», δήλωσε ο von der Leyen, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι ο πολυετής προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισ. ευρώ θα μπορούσαν τώρα προχωρήσουν «γιατί οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οι Ευρωπαίοι πολίτες το χρειάζονται».

Sassoli: Θα τηρηθεί το πνεύμα του συμβιβασμού

«Ελπίζω ότι θα βρεθεί [αύριο 11/12] μια λύση που θα μας επιτρέψει να εγκρίνουμε [τον] προϋπολογισμό της ΕΕ] και τον κανονισμό για το κράτος δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli στην εισαγωγική του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Προφανώς, θα εξετάσουμε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ελπίζουμε ότι αυτά θα είναι συμβατά με το πνεύμα και το γράμμα του συμβιβασμού (σ.σ. που επετεύχθη), ιδίως για την υπεράσπιση των προνοιών του κράτους δικαίου».

Ικανοποίηση από Γαλλία-Ιταλία

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Emmanuel Macron δήλωσε ότι «επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός [σ.σ. σχετικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό] και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτόν τον συμβιβασμό τις επόμενες ώρες».
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte δήλωσε αισιόδοξος για την επίλυση του αδιεξόδου σχετικά με τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ και τον σχετικό μηχανισμό κράτους δικαίου για τον οποίο ασκήθηκε η απειλή veto από την Ουγγαρία και την Πολωνία.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε το veto της Πολωνίας και της Ουγγαρίας», είπε, τονίζοντας πώς «τις τελευταίες ώρες υπήρξαν κάποια σημάδια προσέγγισης».
Ο Conte σχολίασε, επίσης, την έγκριση από δύο νομοθετικά σώματα της εντολής να διαπραγματευθεί τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), θέμα το οποίο δίχασε επικίνδυνα την κυβερνητική συμμαχία.
Η έγκριση που δόθηκε «παρέχει σαφή εντολή στην Ιταλία» για να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μεταρρύθμιση, είπε.

Weber: Έχουν τηρηθεί οι κόκκινες γραμμές

«Σήμερα είμαστε χαρούμενοι», δήλωσε ο Manfred Weber, ηγέτης της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι οι κόκκινες γραμμές των ευρωβουλευτών είχαν τηρηθεί στο συμβιβαστικό σχέδιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου του προϋπολογισμού και ότι «το νομικά δεσμευτικό κείμενο (σ.σ. όσον αφορά το μηχανισμό του κράτους δικαίου θα τηρηθεί».

Το ιστορικό του συμβιβασμού όπως το κατέγραψε το BN (9 Δεκεμβρίου 2020)

Η Ουγγαρία και η Πολωνία αντιτάχθηκαν σθεναρά σε ένα καθεστώς όσον αφορά τη χρηματοδότηση που θα εξαρτάται από τα πρότυπα του κράτους δικαίου και απείλησαν να τορπιλίσουν το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ και τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027.
Η πρόταση που υιοθετήθηκε εξακολουθεί να συνδέει τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο με την υιοθέτηση των αρχών του κράτους δικαίου, αν και κυρώσεις (που αναφέρονται ως ρήτρα αιρεσιμότητας) δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν προτού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα των νέων κανόνων, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος, εξήγησε ο αξιωματούχος.
Νωρίτερα, ο Πολωνός αναπληρωτής πρωθυπουργός Jaroslaw Gowin είχε δηλώσει πως έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Γερμανία, η οποία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για συμβιβασμό. Γερμανίδα αξιωματούχος είπε πως δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση και πως όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να συμφωνήσουν.

Η κοινή δήλωση

Σύμφωνα με τους Financial Times που αποκάλυψαν τους όρους της συμφωνίας σε δημοσίευμα στις 9 Δεκεμβρίου, το κείμενο εργασίας συζητήθηκε από πρέσβεις των χωρών- μελών της ΕΕ το απόγευμα της Τετάρτης (12/10).
Σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής δήλωσης, θα καθίσταται σαφές ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίζει τα κράτη μέλη ισότιμα κατά την εφαρμογή του μηχανισμού του κράτους δικαίου και δεν θα κάνει διακρίσεις όσον αφορά κάποια μεμονωμένη χώρα.
Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν μόνο για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2021, και όχι για τα υπάρχοντα κονδύλια - κάτι που αποτελεί διαρκή απαίτηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Vicror Orban
Επίσης, επισημαίνεται ότι η Κομισιόν θα οριστικοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές που χρειάζονται για να θεσπίσει τους νέους κανόνες μόνο μετά την ολοκλήρωση οποιασδήποτε νομικής πράξης που αμφισβητεί τους κανόνες αυτούς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται σημαντική καθυστέρηση πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα για την ισχύ του κράτους δικαίου.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία υποστήριξαν ότι ο μηχανισμός του κράτους δικαίου παραβιάζει τη συνθήκη της ΕΕ - ισχυρισμός που απορρίφθηκε από την Κομισίον και άλλα κράτη μέλη.
Κοινή δήλωση θα διαβεβαιώνει τις Ουγγαρία και Πολωνία ότι η απλή διαπίστωση παραβίασης του κράτους δικαίου δεν θα προκαλούσε την εφαρμογή ποινών με βάση τον μηχανισμό του κράτους δικαίου – ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται όταν εγείρονται σοβαροί λόγοι για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ όπως στην περίπτωση της διάχυτης κυβερνητικής διαφθοράς.
Επίσης θα επιβεβαιώνεται ότι μια μόνο χώρα μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη επείγουσα διακοπή της διαδικασίας επιβολή κυρώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι η διαφορά θα εξεταστεί από τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα «προσπαθήσουν» να επιτύχουν μια κοινή θέση επί του θέματος.
Αυτό, ωστόσο, δεν δίνει το δικαίωμα veto σε ένα κράτος όσον αφορά την επιβολή εναντίον του ποινών.
Το σχέδιο συμφωνίας πρέπει να υπογραφεί από τα άλλα κράτη-μέλη στη Σύνοδο Κορυφής και να γίνει αποδεκτό και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
www.bankingnews.gr
















Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης