Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές - Στο επίκεντρο εμβόλια και πακέτο τόνωσης - Πτώση -0,13% ο S&P 500, o DAX -0,33%

Νευρικότητα στις αγορές - Στο επίκεντρο εμβόλια και πακέτο τόνωσης - Πτώση -0,13% ο S&P 500, o DAX -0,33%
Νευρικότητα στις αγορές μετά το άλμα στα επιδόματα ανεργίας των ΗΠΑ και την ΕΚΤ
Νευρικότητα επικράτησε και σήμερα 10/12 στις διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, αλλά και τα νεότερα από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Η πίεση πάντως στο Κογκρέσο να αναλάβει δράση εντείνονται καθώς η πανδημία επιδεινώνεται στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά την αύξηση του προγράμματος πανδημίας από την ΕΚΤ κατά 500 δισ. ευρώ, η απόφαση είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.
Η ΕΚΤ αύξησε το πρόγραμμα PEPP κατά 500 δισ, στα 1,8 τρισ. ευρώ, ενώ επέκτεινε το πρόγραμμα έως τον Μάρτιο του 2022.
Ωστόσο, η διάθεση του εμβολίου της Pfizer στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ξεκίνησε, παρέχει ανάσες αισιοδοξίας, ενώ ορισμένοι αναλυτές της Wall Street πιστεύουν ότι η ευρεία διάθεση ενός εμβολίου θα οδηγήσει τις σε νέα υψηλά το 2021, με τους επενδυτές να αναμένουν με αγωνία την έγκριση του εμβολίου και από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Αισιοδοξία από τα εμβόλια

Στην έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech αναμένεται να προχωρήσει σήμερα 10/12 η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των εμβολιασμών, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων 36 ωρών.
Πέρα από τη Μ. Βρετανία, εμβολιασμοί γίνονται από το περασμένο Σάββατο 5/12 και στη Ρωσία με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και στην Κίνα με το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac.
Μάλιστα Ρώσοι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι το εμβόλιο Sputnik V δεν μπορούν να το κάνουν όσοι έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυες και όσοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Συνεχίζεται η επέλαση της πανδημίας

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να δοκιμάζει τον πλανήτη. Εξαιρετικά υψηλοί παρά τις επιμέρους διακυμάνσεις εξακολουθούν να παραμένουν οι αριθμοί νέων κρουσμάτων και θανάτων από την εξάπλωση του κορωνοϊού στον κόσμο.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 584.000 νέα περιστατικά, ενώ 11.714 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η δε Ευρώπη αποτελεί την πλέον πληγείσα περιοχή του κόσμου με περισσότερα από 20 εκατ. κρούσματα από την εμφάνιση του Sars Cov 2 στην ήπειρο, με τις 52 χώρες να καταγράφουν περίπου 18,8 εκατ. κρούσματα, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 433.500, σύμφωνα με το WorldMeters.
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φθάσει πλέον τα 68.568.681, οι νεκροί ανέχονται σε 1.563.133 ενώ έχουν αναρρώσει 47.462.805.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,24% στις 29.998 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,13% στις 3.668 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,54% στις 12.405 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 22,4 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε πτώση -0,33% στις 13.295 μονάδες
Image
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σημαντική αύξηση σημείωσαν οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ καταγράφοντας έτσι ρεκόρ αιτήσεων τριμήνου, παρά την μείωση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (3/12).
Καθώς το lockdown άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Αμερική, ο αριθμός των Αμερικανών που αιτούνται επιδόματα ανεργίας έχει αυξηθεί.
Ειδικότερα, ανέρχονται πλέον στις 853 χιλιάδες (έναντι 725.000), μια αύξηση της τάξεως των 137 χιλιάδων αιτήσεων από την προηγούμενη εβδομάδα και η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Μάρτιο του 2020.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί οτι ο συνολικός αριθμός των αιτούντων έχει μειωθεί κάτω από 20 εκατομμύρια.
Οι νέες αιτήσεις για παροχές αυξήθηκαν περισσότερο στις πολιτείες της Καλιφόρνια, του Τέξας, του Ιλλινόις και της Νέας Υόρκης, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν αυξηθεί εκ νέου.
Κατά 1,2% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν επίσης στο 1,2%.
O δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση. Η μέση πρόβλεψη έρευνας του Bloomberg σε οικονομολόγους έκανε λόγο για αύξηση 0,1%.
Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και Ενέργειας, επίσης ενισχύθηκε 0,2% μηνιαίως και 1,6% ετησίως.
Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι υπήρξαν 853.000 νέοι άνεργοι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου. Είναι περισσότερες κατά 137.000 σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Μικτά πρόσημα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κλίμα επιφυλακτικότητας που διαμορφώνει το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit και μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Με την κλεψύδρα για μια συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου να έχει σχεδόν αδειάσει οι επενδυτές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να μην καταφέρουν να συμφωνήσουν στους όρους που θα διέπουν την εμπορική τους σχέση στη μετά Brexit εποχή.
Image
Η βρετανική κυβέρνηση έκανε λόγο για «πολύ μεγάλα κενά», ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι οι δύο πλευρές «είναι ακόμα πολύ μακριά».
Κατά 500 δισ. ευρώ επεκτείνει το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο, οδηγώντας συνολικά το ποσό στο 1,85 τρισ. ευρώ.
Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε επίσης να επεκτείνει και χρονικά το PEPP έως τον Μάρτιο του 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει.
Οι αγορές ανέμεναν την επέκταση του έκτακτου προγράμματος, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας κορωνοϊού σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο οδήγησε σε νέα lockdown.
Μολονότι η ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και οι προοπτικές για τα εμβόλια είναι ενθαρρυντικές η πανδημία συνεχίζει να θέτει σημαντικά ρίσκα για την υγεία και για την οικονομία της ευρωζώνης, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, C. Lagarde, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.
Όπως τόνισε η κ. Lagarde τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιορίζουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, η οικονομία της οποίας αναμένεται να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Η ίδια σημείωσε πως ενώ η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας, ο τομέας των υπηρεσιών έχει δεχθεί δριμύ πλήγμα από την νέα αύξηση των κρουσμάτων και τους νέους περιορισμούς στην κοινωνική δραστηριότητα.
Ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, καθώς η ζήτηση παραμένει χαμηλή και η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη, σημείωσε.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σε χαμηλά έξι μηνών επιβραδύνθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας τον Οκτώβριο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, έπληξε τον τομέα της φιλοξενίας.
Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία έχασε δυναμική, εν μέσω του δεύτερου lockdown.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% τον Οκτώβριο μετά την άνοδο 1,1% τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ετήσιες ζημιές προ φόρων 3,2 δισ. ευρώ κατέγραψε η γερμανική TUI, με το πλήγμα στα έσοδα του ταξιδιωτικού ομίλου να δέχονται ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.
Για τη χρήση του 2019 η TUI είχε σημειώσει κέρδη 692 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους Financial Times.
Τα έσοδα σημείωσαν πτώση 58% στα 7,9 δισ. ευρώ για την ετήσια χρήση που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.
Ο γερμανικός κολοσσός του τουρισμού ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τα μέτρα εξοικονόμησης κόστους κατά 100-400 εκατ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης.
Η TUI εξασφάλισε χρηματοδότηση 1,8 δις. ευρώ από ένα consortium επενδυτών, τραπεζών και του κρατικού ταμείου οικονομικής στήριξης.
Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης, ο μεγαλύτερος μέτοχος της TUI, ο Ρώσος επιχειρηματίας Alexei Mordashov, θα αυξήσει το μερίδιό του, που σήμερα ανέρχεται σε 25%, σύμφωνα με τους FT.
Πρόστιμα συνολικού ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ από τις γαλλικές Αρχές εις βάρος της Google και της Amazon για παράβαση των κανονισμών της Γαλλίας σε ό,τι αφορά τις διαδικτυακές διαφημίσεις και τα cookies.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόστιμο κατά των αμερικανικών τεχνολογικών «γιγάντων» επιβλήθηκε για «την τοποθέτηση διαφημιστικών cookies στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των χρηστών... χωρίς να έχει αποκτηθεί προηγουμένως η συγκατάθεση και χωρίς να έχουν παρασχεθεί επαρκείς πληροφορίες».
Σε βάρος της Google επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το πρόστιμο σε βάρος της Amazon ανήλθε σε 35 εκατομμύρια ευρώ.

Ήπια πτώση στην Ασία

Ήπιες απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Asia Dow υποχώρησε  -0,4% στις 3.714 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,23% στις 26.756 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες -0,3% στις 26.410 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε οριακή μεταβολή στις 3.373 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε απώλειες -0,7% στις 45.796 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης