Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Τελευταία προθεσμία έως την Κυριακή 13/12 - Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε η Κομισιόν σε περίπτωση μη συμφωνίας - Johnson: Πιθανό το no deal

Brexit: Τελευταία προθεσμία έως την Κυριακή 13/12 - Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε η Κομισιόν σε περίπτωση μη συμφωνίας - Johnson: Πιθανό το no deal
«Οι διαπραγματευτές μας εξακολουθούν να εργάζονται και θα λάβουμε απόφαση την Κυριακή», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen
(ud1) Να προετοιμαστεί η Βρετανία να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς εμπορική συμφωνία καθώς οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson.
«Υπάρχει τώρα η ισχυρή πιθανότητα να έχουμε μια λύση που μοιάζει περισσότερο με μια σχέση Αυστραλίας με την ΕΕ από μια σχέση του Καναδά με την ΕΕ», δήλωσε ο Johnson σε συνέντευξη τηλεοπτικής συνέντευξης την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου. 
«Δεν σταματάμε τις συνομιλίες, θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. 
Αλλά κοιτάζοντας πού είμαστε, νομίζω ότι είναι ζωτικής σημασίας όλοι να ετοιμάζονται τώρα για αυτήν την επιλογή της Αυστραλίας».
Ο Johnson κατηγόρησε την ΕΕ επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είχε επαναφέρει την απαίτησή της ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δεσμεύεται από μελλοντικές αλλαγές στους κανονισμούς της ΕΕ. 
Είπε ότι το σχέδιο «ουσιαστικά σημαίνει ότι όποιοι νέοι κανονισμοί έφεραν, θα έπρεπε να ακολουθήσουμε αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε τιμωρία».
«Είναι σαφές ότι δεν είναι λογικός τρόπος να προχωρήσουμε», είπε ο Johnson. 
«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», κατέληξε. 

Νωρίτερα (10 Δεκεμβρίου) το BN είχε καταγράψει τις δηλώσεις της επικεφαλής της Κομισίον: 

Τρεις ημέρες διορία έδωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για να κλείσουν εμπορική συμφωνία ενώ την ίδια στιγμή η Κομισιόν δημοσιοποίησε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου έκτακτα μέτρα για την αλιεία και τις αεροπορικές και χερσαίες μεταφορές σε περίπτωση μη συμφωνίας.

Η Ursula von der Leyen δήλωσε στις 10 Δεκεμβρίου 2020: «Θα πάρουμε απόφαση την Κυριακή (13/12)» μετά το δείπνο που είχε με τον πρωθυπουργό Boris Johnson στις 9 Δεκεβρίου
Οπως μεταδίδει το SkyNews, μιλώντας κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για μακρά συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson κατά το τρίωρο δείπνο τους.
«Ηταν μια καλή συνομιλία, αλλά είναι δύσκολο», είπε η κ. von der Leyen για το δείπνο της με τον κ. Johnson, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ άρχισαν να συγκεντρώνονται την Πέμπτη για να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση των εμπορικών συνομιλιών μετά το Brexit.
«Είμαστε πρόθυμοι να παραχωρήσουμε πρόσβαση στην ενιαία αγορά στους Βρετανούς φίλους μας - είναι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο - αλλά οι συνθήκες πρέπει να είναι δίκαιες.
Πρέπει να είναι δίκαιοι για τους εργαζόμενους και για τις εταιρείες μας και αυτή η λεπτή ισορροπία δικαιοσύνης δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής», σημείωσε.
«Οι διαπραγματευτές μας εξακολουθούν να εργάζονται και θα λάβουμε απόφαση την Κυριακή», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν

Τα έκτακτα μέτρα 

Έκτακτα μέτρα για την αλιεία και τις χερσαίες και αεροπορικές μεταφορές έδωσε έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία θα ενδέχεται να εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου, εάν δεν έχει υπάρξει μέχρι τότε εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία.
«Τίποτε δεν εγγυάται ότι, αν υπάρξει συμφωνία, θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ εγκαίρως. Ευθύνη μας είναι να προετοιμασθούμε για όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένου του ενδεχομένου να μην υπάρξει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Ιανουαρίου 2021", εξήγησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Layen .
Η δημοσίευση των μέτρων αυτών πραγματοποιείται την επόμενη του δείπνου ανάμεσα στην πρόεδρο της Κομισιόν και τον Bρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκαν οι διαφορές που παραμένουν ανάμεσα στις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης και συμφωνήθηκε η παράταση των συνομιλιών μέχρι την Κυριακή.
Ορισμένα κράτη μέλη της Ένωσης ζητούσαν εδώ και καιρό την δημοσιοποίηση των έκτακτων αυτών μέτρων, αλλά η Κομισιόν αρνήθηκε μέχρι σήμερα να τα παρουσιάσει για να μην διαταράξει τις διαπραγματεύσεις
Παρότι ένα σενάριο δίχως συμφωνία θα προκαλέσει χάος σε πολλούς τομείς, ορισμένοι θα πληγούν πολύ περισσότερο καθότι δεν υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Κομισιόν.
Μεταξύ άλλων προτείνει να παραμείνουν «κάποιες αεροπορικές υπηρεσίες» μεταξύ Βρετανίας και της Ε.Ε. για ένα διάστημα έως έξι μηνών, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα το διασφαλίσει αντίστοιχα και το Λονδίνο. Τα μέτρα για την αεροπορική ασφάλεια θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά, προκειμένου να αποφευχθεί μία διακοπή στις αεροπορικές πτήσεις. Τα μέτρα θα δώσουν τη δυνατότητα στους αερομεταφορείς να πετούν από μία χώρα στην άλλα, να έχουν ενδιάμεσους σταθμούς και να παρέχουν υπηρεσίες.
Επίσης, οι βασικές συνδέσεις στις οδικές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων θα συνεχιστούν για έξι μήνες με την προϋπόθεση ότι αυτό θα τηρηθεί και από τις δύο πλευρές. Με ξεχωριστή ρύθμιση, εάν βεβαίως εγκριθεί από τις χώρες μέλη, οι οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της Σήραγγας της Μάγχης θα συνεχιστούν για δύο μήνες, έως ότου Βρετανία και Γαλλία συμφωνήσουν σε νέες προδιαγραφές ασφαλείας.
Χωρίς εμπορική συμφωνία και χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο, η υποθαλάσσια σύνδεση μεταξύ Γαλλίας και Βρετανία θα διακοπεί.
Αναφορικά με την αλιεία, η Κομισιόν προτείνει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες νομικές προϋποθέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 ή έως ότου υπογραφεί σχετική συμφωνία με τη Βρετανία έτσι ώστε να συνεχιστεί η αμοιβαία πρόσβαση από τα πλοία της Ε.Ε. και της Βρετανίας στα αναμεταξύ τους χωρικά ύδατα.
Επιπλέον, η Κομισιόν σκοπεύει να προτείνει ένα «Αποθέμα για την Προσαρμογή στην εποχή του Βrexit» ύψους 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού 2021- 2027 για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις.

Τα χρονοδιαγράμματα

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020. Η μεταβατική περίοδος κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Αν μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι συναλλαγές ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, συνώνυμους με την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων, με κίνδυνο νέου σοκ για τις οικονομίες που έχουν ήδη πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης