Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Από τη γλώσσα της αλήθειας ... στη λογική του κουτόχορτου

tags :
Από τη γλώσσα της αλήθειας ... στη λογική του κουτόχορτου
Με τα ελληνοτουρκικά ανοιχτά, με την επιδημία σε έξαρση και με την οικονομία κλειστή, το κυρίαρχο πολιτικό θέμα … ήταν η «βίλα Τσίπρα»
Η εβδομάδα πέρασε με τη «βίλα Τσίπρα» να είναι στο προσκήνιο και στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Τη στιγμή που έχουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, από την οποία ζητάμε την επιβολή κυρώσεων από τους Ευρωπαίους προς την Τουρκία προκειμένου να μπει ένα τέλος στις ακραίες προκλήσεις της Άγκυρας.
Τη στιγμή που παρά το lockdown των πέντε και πλέον εβδομάδων, η επιδημία του κορωνοϊού δεν υποχωρεί και ενώ καθημερινά καταγράφονται δεκάδες θάνατοι.
Τη στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την ανεργία, με τα «λουκέτα» και με την οικονομική καταστροφή.
Κι όμως ενώ η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση και ενώ παράλληλα αμφισβητούνται για πρώτη φορά τόσο έντονα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, η δημόσια συζήτηση επικεντρώθηκε στη «μετακόμιση» του Αλέξη Τσίπρα από την Κυψέλη στο Σούνιο, που στη συνέχεια έγινε ενοικίαση εξοχικής κατοικίας στο Βρωμοπήγαδο Λαυρεωτικής και που κατόπιν το θέμα εξελίχθηκε στο ποιο ήταν τελικά το ύψος του ενοικίου.
Και αν όλη αυτή η συζήτηση έμενε στα διάφορα δημοσιεύματα, ο καθένας θα μπορούσε να ερμηνεύσει κατά το δοκούν τα κίνητρα πίσω από αυτό το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.
Αλλά το θέμα είναι πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ επέλεξαν να το «σηκώσουν».
Στάση αν μη τι άλλο προβληματική.
Τόσο σε επίπεδο πολιτικής ουσίας όσο και επικοινωνιακής στρατηγικής.
 
Η ανεμελιά
 
Το θέμα «βίλα Τσίπρα» εμφανίστηκε ύστερα από τη βόλτα του κ.Μητσοτάκη στην Πάρνηθα.
Εκεί που ο πρωθυπουργός «πιάστηκε» να συγχρωτίζεται με άλλους πολίτες χωρίς να φορά μάσκα, χωρίς να κρατά τις αποστάσεις, χωρίς να τηρεί όλα αυτά που ζητά από τους Έλληνες εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού εδώ και 9 μήνες.
Και μπορεί να ζήτησε τηλεοπτικώς συγνώμη για αυτή την «ανεμελιά» του, αλλά εξαιτίας αυτής «ακύρωσε» και «έκαψε» όλες τις μέχρι τότε συστάσεις προς τους πολίτες, ότι η εξωτερική τους άσκηση θα πρέπει να γίνεται πλησίον της κατοικίας τους.
Και έτσι τα 4 εκατομμύρια των Αθηναίων μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και παντού στην Αττική για να «ασκηθούν», την ώρα που για παράδειγμα τα σχολεία έμειναν κλειστά για να αποφευχθούν οι συγχρωτισμοί και οι μετακινήσεις των γονέων.
Με αυτόν τον τρόπο ο κ.Μητσοτάκης κατάφερε ο ίδιος να εξουδετερώσει τη βασική του πολιτική στόχευση για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού, που δεν είναι άλλη – όπως ο ίδιος έχει πει - από τον περιορισμό των μετακινήσεων.
Αλλά και επικοινωνιακά ο σχεδιασμός είναι λανθασμένος.
Διότι είναι δυνατόν η ΝΔ να βάζει στο στόχαστρο τον κ.Τσίπρα για το εξοχικό στη Λαυρεωτική και για το ύψος του ενοικίου, όταν ο πρόεδρός της διαθέτει 32 ακίνητα, πολλά για τα οποία  ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλεί να δώσει εξηγήσεις;
 
Η γλώσσα της αλήθειας
 
Πέρα όμως από τα επικοινωνιακά «φάουλ», η ενασχόληση με τόση ζέση της κυβέρνησης με τη «βίλα Τσίπρα» δίνει την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά με το ίδιο το πολιτικό της αφήγημα.
Γιατί το μήνυμα που περνά σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία είναι πως είτε θεωρεί ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικότερο ή εξίσου σημαντικό με όλα τα υπόλοιπα που καλείται να διαχειριστεί  (ελληνοτουρκικά, κορωνοϊός, οικονομία) είτε προσπαθεί να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά – με ότι ερμηνείες μπορεί να υπάρξουν για αυτό - τα σοβαρά ζητήματα που έχει μπροστά της.
Πρόκειται για μια στάση που έρχεται να αμφισβητήσει την «γλώσσα της αλήθειας», την πολιτική ρητορική που ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης θέλησε να εντάξει στη «συμφωνία» του με την κοινωνία.
Και να την αντικαταστήσει με την πολιτική λογική του «κουτόχορτου».
Αλλά το ερώτημα είναι: σε αυτές τις εξαιρετικά σοβαρές συνθήκες, υπάρχει άραγε κάποιος πρόθυμος πολίτης να το καταπιεί;

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης