Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Καθαροί αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά από 11 μήνες οι ξένοι επενδυτές

Καθαροί αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά από 11 μήνες οι ξένοι επενδυτές
Στους 11 μήνες που προηγήθηκαν του Νοεμβρίου οι καθαρές εκροές των ξένων επενδυτών είχαν ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ
Για πρώτη φορά μέσα στο 2020 ή για πρώτη φορά μετά από 11 μήνες με συνεχόμενες καθαρές εκροές, οι ξένοι επενδυτές του ΧΑ εμφανίζονται με καθαρές εισροές έστω και κατά μόλις 14,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ, οι ξένοι επενδυτές το Νοέμβριο προχώρησαν σε περισσότερες αγορές έναντι των πωλήσεων που έκαναν, βάζοντας έτσι τέλος σε μία μακρά περίοδο πωλήσεων και βοηθώντας στην άνοδο των τιμών των μετοχών.
Οι περισσότερες καθαρές εισροές ήρθαν από Τσεχία και Ισπανία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είχε περισσότερες εκροές.
Σημειώνεται πάντως πως ο Νοέμβριος είχε και την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με έξοδο της Motor Oil από τον MSCI Greece Standard, επομένως υπήρξαν σημαντικές πωλήσεις από ξένους που ακολουθούν τους δείκτες.
Κάπως έτσι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η κατά μόλις 14,6 εκατ. ευρώ καθαρή εισροή, καθώς δεν αποκλείεται αν δεν υπήρχε η Motor Oil να είχαν εισρεύσει περισσότερα κεφάλαια.

Πουλούν οι Έλληνες

Οι Έλληνες επενδυτές από την άλλη, για πρώτη φορά μετά από 11 μήνες εμφανίζονται πωλητές με καθαρές εκροές 14,7 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο τους προηγούμενους μήνες οι καθαρές εισροές τους είχαν ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως ο Νοέμβριος ήταν ένας πολύ καλός μήνας για το ΧΑ με μεγάλη άνοδο στις αποτιμήσεις των μετοχών αλλά και στον ημερήσιο τζίρο του ΧΑ.
Από την αρχή του έτους οι ξένοι λόγω των πωλήσεων, έχουν μειώσει την ποσοστιαία συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στο 65,8% (χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ) έναντι 68,9%  που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.
Υπενθυμίζεται πως οι ξένοι ξεκίνησαν το σερί των εκροών από τον περασμένο Δεκέμβριο με 8 εκατ. ευρώ.
Ο Ιανουάριος του 2020 είχε εκροές 104 εκατ. ευρώ από τους ξένους, ο Φεβρουάριος 25 εκατ. ευρώ, ο Μάρτιος 3 εκατ. ευρώ, ο Απρίλιος 55 εκατ. ευρώ, ο Μάιος 127 εκατ. ευρώ, ο Ιούνιος 100 εκατ. ευρώ, ο Ιούλιος 66 εκατ. ευρώ, ο Αύγουστος 16 εκατ. ευρώ, ο Σεπτέμβριος 72 εκατ. ευρώ και ο Οκτώβριος 60 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης