Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εγκρίθηκε από την FDA το εμβόλιο της Pfizer στις ΗΠΑ – Άμεσα η έναρξη εμβολιασμών στις πολιτείες – Στους 1,58 εκατ. οι νεκροί

Εγκρίθηκε από την FDA το εμβόλιο της Pfizer στις ΗΠΑ – Άμεσα η έναρξη εμβολιασμών στις πολιτείες – Στους 1,58 εκατ. οι νεκροί
Στα 69 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως - Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στις ΗΠΑ
(upd5) Εγκρίθηκε το εμβόλιο κατά του κορωνοιού των εταιριών Pfizer/BioNTech από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των εμβολιασμών, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων 2 ημερών.
Η έγκριση ήταν δεδομένη μια και η FDA έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της αδειοδότησης του εμβολίου, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο εάν η αρμόδια επιτροπή θα θέσει περιορισμούς για το ποιες ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι (π.χ. παιδιά, έγκυες, κοκ).
Κατόπιν της αδειοδότησης του εμβολίου, θα αρχίσει μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία για τη διανομή του σε όλη την χώρα, με τους αρμόδιους πάντως να διαβεβαιώνουν πως οι πρώτες χορηγήσεις του εμβολίου σε ασθενείς θα γίνουν εντός των επόμενων 24 με 36 ωρών το αργότερο.
Πλέον το στοίχημα για τις Aμερικανικές Αρχές είναι πόσοι πολίτες θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο, μια και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως σχεδόν το 50% είναι πρόθυμο να εμβολιαστεί, τη στιγμή που επιστήμονες εκτιμούν πως πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού για να επιτευχθεί η περίφημη «ανοσία της αγέλης».

Έγκριση και από Καναδά

Συνεπώς οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν τη Μ. Βρετανία - όπου εδώ και τρεις ημέρες γίνονται εμβολιασμοί - αλλά και τον Καναδά, ο οποίος ενέκρινε μόλις προχθές Τετάρτη 9/12 το εμβόλιο, αναφέροντας πως αυτό εκπληρώνει προϋποθέσεις ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ποιότητα για να χρησιμοποιηθεί στην χώρα.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau υποστήριξε ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την ερχόμενη εβδομάδα και ότι έως το τέλος του 2020 θα παραληφθούν 249.000 δόσεις του εμβολίου.
Σημειώνεται πως ο Καναδάς είναι η χώρα που έχει αγοράσει τις περισσότερες δόσεις εμβολίων από κάθε άλλη χώρα παγκοσμίως καθώς θα μπορεί να εμβολιάσει τον κάθε Καναδό πολίτη έως και 5 φορές.
Την ίδια στιγμή, στη Μ. Βρετανία, η MHRA (ο Βρετανικός Οργανισμός Φαρμάκων) συστήνει στους πολίτες που έχουν ιστορικό αναφυλαξίας σε φάρμακο ή τροφή, να μην κάνουν το εμβόλιο, ύστερα από δύο περιστατικά αναφυλαξίας και μια αναφορά για πιθανή αλλεργική αντίδραση σε πολίτες που έκαναν το εμβόλιο.
Βάσει του προγραμματισμού, εντός της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν στη Μ.Βρετανία οι πρώτες 800.000 δόσεις του εμβολίου με τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, με τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας και στις μονάδες φροντίδας να έχουν προτεραιότητα.
Πέρα από τη Μ. Βρετανία, εμβολιασμοί γίνονται από το περασμένο Σάββατο 5/12 και στη Ρωσία με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και στην Κίνα με το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac.
Μάλιστα Ρώσοι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι το εμβόλιο Sputnik V δεν μπορούν να το κάνουν όσοι έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυες και όσοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 69.354.040 και οι νεκροί σε 1.578.880
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 15.526.644 και σε νεκρούς με 291.307
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 178.995 και τρίτη σε κρούσματα με 6.728.452
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 141.772 και τέταρτο το Μεξικό με 111.655
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 62.663 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.518.551 και πέμπτη η Γαλλία με 2.377.913
- Έκτο σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.771.545, έβδομη η Ιταλία με 1.770.149 και όγδοη η Ισπανία με 1.712.101
- Ένατη η Αργεντινή με 1.475.222 και δέκατη η Κολομβία με 1.392.133
Image
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ – Ρεκόρ με 3.253 νεκρούς σε 24 ώρες

Ρεκόρ θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στις ΗΠΑ και ενώ αναμένεται η έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, γεγονός που θα σημάνει και την έναρξη των εμβολιασμών εντός των επόμενων 24 με 36 ωρών.
Και ενώ η έγκριση του εμβολίου μάλλον θεωρείται μια τελείως τυπική διαδικασία, καθώς η FDA έχει ήδη διαμηνύσει πως το εμβόλιο τηρεί τις προϋποθέσεις ασφαλείας, οι ΗΠΑ ανέφεραν πως τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν 3.253 θάνατοι, με το σύνολο τους να ανέρχονται στους 289.373.
Είναι η πρώτη φορά που οι θάνατοι ξεπερνούν τους 3.000 σε μια ημέρα, ξεπερνώντας ακόμα και τον αριθμό των θυμάτων που καταγράφηκαν την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 με τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους.
Αλλά δεν είναι μόνο οι θάνατοι, είναι και ο αριθμός των νοσηλευομένων, ο οποίος και αυτός καθημερινά καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης, οι ασθενείς με covid ανέρχονται σε 106.217 (αύξηση κατά 18% σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες), τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αναφέρουν πως τα νοσοκομεία τους γεμίζουν και ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμα τα χειρότερα και πως οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη δοκιμασία για το δημόσιο σύστημα υγείας των ΗΠΑ.

Εγκρίνεται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Υπό τα άκρως αυτά ανησυχητικά στοιχεία, όλες οι ελπίδες έχουν στραφεί στο εμβόλιο, το οποίο θεωρείται πως είναι και το μόνο που μπορεί να βάλει τέλος σε αυτόν τον «εφιάλτη».
Εντός της ημέρας χθες Πέμπτη 10/12 αναμένεται να δοθεί και η έγκριση για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, γεγονός που θα σηματοδοτήσει μια άνευ προηγουμένου διαδικασία για τη διανομή του σε όλες τις Πολιτείες της χώρας.
Πάντως και παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν πως τα πρώτα εμβόλια θα χορηγηθούν μέσα σε 24 με 36 ώρες το αργότερο από την έγκριση του εμβολίου.
Η έγκριση πάντως του εμβολίου μάλλον θα πρέπει να θεωρείται μια τυπική διαδικασία καθώς ο Stephen Hahn, μέλος της FDA ανέφερε σε δηλώσεις του πως η ομάδα του έχει κάνει την αρχική ανάλυση και ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια για την επιτυχία του εμβολίου.
Σύμφωνα με την έκθεση της FDA που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται στο 95%, πως η προστασία φαίνεται να αρχίζει εντός των πρώτων 10 ημερών από τη χορήγηση της πρώτης δόσης και ότι κορυφώνεται επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερη δόσης.
Επιπλέον, σε αυτήν αναφέρεται πως επιτυγχάνεται επαρκής προστασία σε άτομα άνω των 65 ετών, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, π.χ. με σακχαρώδη διαβήτη ενώ υποστηρίζεται πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία προς το παρόν για την ασφάλεια του εμβολίου σε παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και σε άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι οροθετικοί και οι πάσχοντες από ιογενείς ηπατίτιδες Β και C.
Οι συχνότερα αναφερόμενες παρενέργειες ήταν πόνος στο σημείο της έγχυσης, κόπωση και κεφαλαλγία ενώ περίπου το ένα τρίτο των εμβολιασθένων ανέφερε ρίγη ή μυϊκά άλγη.
Πάντως, όλοι οι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η FDA θα ανάψει άμεσα το πράσινο φως, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της και για το εμβόλιο της Moderna.
Ο αρμόδιος για τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, Moncef Slaoui, υποστήριξε πως μέσα σε 36 ώρες το αργότερο από την επίσημη έγκριση της FDA, θα χορηγηθούν οι πρώτες δόσεις εμβολίου, εκτιμώντας πως έως τα μέσα του ερχόμενου Μαΐου, θα έχει εμβολιαστεί το 70% με 80% των Αμερικάνων
Image
Το σχέδιο Biden για 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς

Το σχέδιο του για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού παρουσίασε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος ανακοίνωσε πως στόχος του είναι εντός των πρώτων 100 ημερών από την ανάληψη της προεδρίας, να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι.
Παράλληλα ο Biden ανακοίνωσε πως από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του θα υπογράψει διάταγμα που θα καθιστά υποχρεωτική την χρήση μάσκας ενώ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου τα παιδιά να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες με ασφάλεια.
«Οι 100 πρώτες ημέρες της θητείας μου, δεν θα βάλουν τέλος στην επιδημία του κορωνοϊού.
Δεν μπορώ να το υποσχεθώ αυτό.
Όπως δεν βρεθήκαμε σε όλο αυτό αμέσως, έτσι και δεν πρόκειται να βγούμε άμεσα, αλλά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος.
Αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι στις 100 αυτές ημέρες, μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της νόσου και να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη ζωή στην Αμερική» είπε ο Biden.

Αυστηρότερο lockdown ζητά η Merkel

Την χρυσή τομή μεταξύ του ανοίγματος της αγοράς ενόψει των Χριστουγέννων και της αποφυγής ενός νέου, τρίτου κύματος της επιδημίας αναζητούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες αίρουν μεν τα lockdown, αλλά διατηρούν τα περιοριστικά μέτρα.
Πάντως σε σημερινές της δηλώσεις η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel ζήτησε να επιβληθεί αυστηρότερο lockdown στη Γερμανία, τονίζοντας ότι οι εμβολιασμοί που θα γίνουν εντός του α' τριμήνου δεν θα είναι αρκετοί για να αλλάξουν την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού.
«Θα ήταν καλό να πάρουμε στα σοβαρά τι μας λένε οι επιστήμονες.
Δεν θα είμαστε σε θέση να εμβολιάσουμε τόσους πολλούς ανθρώπους εντός του α’ τριμήνου του 2021, το οποίο είναι και το χειμερινό τρίμηνο, ώστε να δούμε μια σημαντική αλλαγή» υποστήριξε η Merkel μιλώντας στη Bundestag.
Στη Γερμανία, το μερικό lockdown έχει παραταθεί έως και τις 10 Ιανουαρίου, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περιορισμένη χαλάρωση στις κοινωνικές επαφές των πολιτών, για την περίοδο από 20/12 έως 2 Ιανουαρίου, ενώ κλειστά θα μείνουν έως τις 10/1 τα εστιατόρια, τα θεάματα και τα γυμναστήρια.
Η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου.
Πάντως, στη Βαυαρία αποφασίστηκε να επιβληθεί αυστηρότερο lockdown από την Τετάρτη (9/12) έως τις 5 Ιανουαρίου 2021.
Οι πολίτες στη Βαυαρία θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για σοβαρούς λόγους, αν και θα υπάρξει κάποια χαλάρωση στους κανόνες για τα Χριστούγεννα αλλά όχι για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς

Γαλλία: Εάν χρειαστεί, θα καθυστερήσει η χαλάρωση του lockdown

Στη Γαλλία, η χαλάρωση των περιορισμών άρχισε από το Σάββατο 28/11, όταν και επιτράπηκαν οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες.
Παράλληλα επιτράπηκαν οι εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες, άνοιξαν επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου άνοιξαν και οι εκκλησίες.
Από 15 Δεκεμβρίου προβλέπεται να ανοίξουν σινεμά, θέατρα, μουσεία και να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.οι μετακινήσεις, αν και θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00 το πρωί με εξαίρεση την 24η και 30η Δεκεμβρίου, ενώ στις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα και να ανοίξει η εστίαση.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Gabriel Attal διατύπωσε τη θέση ότι εάν κριθεί απαραίτητο, θα καθυστερήσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβίου
«Εάν κρίνουμε ότι πρέπει να τροποποιήσουμε αυτή τη δεύτερη φάση της άρσης των μέτρων του lockdown, τότε φυσικά και θα το πράξουμε» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Attal.
Image
Περιορισμοί ενόψει Χριστουγέννων

Στην Ιταλία ανακοινώθηκε ότι από τις 21/12 έως τις 6/1 δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη, ότι στις 24 και 25 Δεκεμβρίου οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν από τον δήμο στον οποίο διαμένουν και δεν θα επιτρέπεται να μεταβεί κανείς στην εξοχική του κατοικία - ούτε την Πρωτοχρονιά, ενώ στις 31/12 η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίσει στις 22:00 το βράδυ και θα λήξει στις 07:00 το πρωί.  
Όσον αφορά τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00 το απόγευμα στις 25/12 και 26/12, αλλά στις 31/12 όλα τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ στην Αυστρία ήρθη στις 7/12 το lockdown για να εισέλθει σε μερικό lockdown έως τις 6 Ιανουαρίου του 2021.
Το lockdown άφησε στις 2/12 κα η Αγγλία, η οποία επέστρεψε στο σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Το σύστημα αυτό θα είναι σε ισχύ έως τον Φεβρουάριο του 2021 και θα επανεξετάζεται το καθεστώς του περιορισμού των περιοχών κάθε δύο εβδομάδες.
Πλέον σε όλη την Αγγλία μπορούν να ανοίξουν και πάλι όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα γυμναστήρια, ενώ μπορούν να γίνονται θρησκευτικές λειτουργίες και γάμοι.
Image
Επιβραδύνεται ο κορωνοϊός στην Ινδία – Αγγίζουν τα 10 εκατ. τα κρούσματα

Τάσεις επιβράδυνσης εξακολουθεί να καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν λίγο περισσότερα από 31.000 νέα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 31.521 νέες μολύνσεις και 412 θάνατοι.
Συνολικά η Ινδία μετρά 141.772 νεκρούς και 9.767.371 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η επιδημία αποκλιμακώνεται στην Ινδία, καθώς από το Σεπτέμβριο, όταν και αναφέρονταν καθημερινά περίπου 95.000 νέα κρούσματα, πλέον οι νέες μολύνσεις που καταγράφονται σε ημερήσια βάση κινούνται στα επίπεδα των 30.000 νέων μολύνσεων.

Αναζωπύρωση της επιδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία

Αναζωπύρωση καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στη Βραζιλία, καθώς για ένα ακόμα 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 50.000 κρούσματα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν 54.203 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλοι 848 θάνατοι.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 6.730.118 κρούσματα και 179.032 θανάτους και βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τους νεκρούς και στην τρίτη σχετικά με τις μολύνσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από περίπου 10 ημέρες ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει τη Βραζιλία να πάρει πάρα πολύ σοβαρά την επιδημία, μια και ήδη είχε αρχίσει να διαφαίνεται μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Αντίστοιχη προειδοποίηση ο ΠΟΥ είχε απευθύνει και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το τελευταίο 24ωρο το Μεξικό ανέφερε 11.974 νέα κρούσματα και 781 θανάτους, αριθμοί που ανεβάζουν τις μολύνσεις σε 1.205.229 και τους νεκρούς σε 111.655.

Κίνα: Μόλις 12 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες – Στους 4.634 οι νεκροί

Υπό πλήρη έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 12 νέα κρούσματα έναντι 15 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως από τα 12 νέα κρούσματα, τα 11 ήταν εισαγόμενα, δηλαδή αφορούσαν ταξιδιώτες που έφτασαν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό και το άλλο 1 εντοπίστηκε στην εσωτερική Μογγολία.
Παράλληλα αναφέρεται ότι 11 ασθενείς θεραπεύτηκαν ενώ 382 στενές επαφές εξήλθαν της ιατρικής παρακολούθησης.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.673 κρουσμάτων.
Σημειώνεται πως ο αριθμός των νεκρών είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.

Εκτός εμβολιασμού οι 9 στους 10 των πιο φτωχών κρατών

Ενδεικτικά της ανησυχίας αυτής είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η Παγκόσμια Συμμαχία για τα εμβόλια (People’s Vaccine Alliance, στην οποία μετέχουν η Διεθνής Αμνηστία, η Frontline AIDS, η Global Justice Now και η Oxfam), σύμφωνα με τα οποία οι 9 στους 10 πολίτες των 70 πιο φτωχών κρατών είναι απίθανο να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού εντός του 2021.
Όπως αναφέρεται, η αιτία για αυτό είναι ότι η πλειοψηφία των εμβολίων που εκτιμάται πως θα λάβουν έγκριση, έχει αγοραστεί από τη Δύση.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 96% των δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έχει αγοραστεί από τη Δύση.
Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Συμμαχία αναφέρει ότι τα πλούσια κράτη με το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν εξασφαλίσει το 53% των πιο υποσχόμενων εμβολίων, επισημαίνοντας ενδεικτικά την περίπτωση του Καναδά, ο οποίος έχει αγοράσει τις περισσότερες δόσεις από οποιοδήποτε άλλο κράτος, τόσες που μπορεί να εμβολιάσει κάθε Καναδό πολίτη έως και 5 φορές!
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μην έχουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τα επόμενα χρόνια.

Προειδοποίηση και από τον ΠΟΥ

Πάντως, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως θα είναι δύσκολη η διανομή των εμβολίων στα κράτη με μεσαίο ή χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, κυρίως λόγω του ότι έχουν καθηλωθεί σε ορισμένα μέρη οι αεροπορικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα χώρες να εξαρτώνται από πτήσεις charter.
Σε δηλώσεις του ο Paul Morinaro, επικεφαλής υποστήριξης επιχειρήσεων και logistics του ΠΟΥ, τόνισε ότι βασικό χαρακτηριστικό των αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών είναι ότι έχουν αυξηθεί δραματικά οι τιμές, αναφέροντας ενδεικτικά ότι μια προσφορά τιμής για αποστολή ξηρού πάγου – που απαιτείται προκειμένου να διατηρηθεί σε σωστή θερμοκρασία το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech – είναι περίπου 20 φορές υψηλότερη από τις κανονικές.
Ο Morinaro απέδωσε την εξέλιξη αυτή σε μια σειρά από παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και η αύξηση των παραγγελιών μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου ενόψει των Χριστουγέννων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης