Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία - O DAX στο -1,5%, τα futures της Wall στο -1%

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία - O DAX στο -1,5%, τα futures της Wall στο -1%
Όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο ενός no deal Brexit
(upd) Πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία.
Την ίδια ώρα, παρά την αύξηση του Προγράμματος Πανδημίας κατά 500 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΚΤ, οι ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη παραμένουν, καθώς δεν υποχωρεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση 1,5% στις 13.092 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,6% στις 6.562 μονάδες.
Στις 5.502 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 1%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 1% στις 21.707 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει απώλειες 2% στις 8.021 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν 1%.
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 24  μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ο πληθωρισμός της Γερμανίας υποχώρησε 0,7% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Όσον αφορά την πανδημία, εντός των επόμενων ημερών και συγκεκριμένα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αρχίσουν στις ΗΠΑ οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, καθώς η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία (17 υπέρ, 4 κατά) να δώσει το πράσινο φως για την χορήγηση του εμβολίου.
Η εισήγηση αυτή θεωρείται ένα πολύ σημαντικό βήμα για την οριστική έγκριση του εμβολίου από την FDA, η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της εντός των επόμενων ωρών.
Κατόπιν αυτής εκτιμάται πως θα απαιτηθούν το αργότερο 36 ώρες για να αρχίσει η χορήγηση των πρώτων δόσεων του εμβολίου στους ασθενείς, αν και αυτή τη στιγμή το βασικότερο πρόβλημα φαίνεται πως είναι οι επιφυλάξεις των Αμερικάνων απέναντι στο εμβόλιο.
Και μπορεί ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci να υποστηρίζει πως η απόφαση της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής της FDA είναι πολύ σημαντική γιατί δείχνει πως «οι αποφάσεις για την ασφάλεια και την υγεία των Αμερικάνων λαμβάνονται εκτός της σφαίρας της πολιτικής», αλλά την ίδια στιγμή και σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, το 35% των Αμερικανίδων δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται πολύ ή και καθόλου για το εμβόλιο.
Αν και το 68% των Αμερικάνων αναφέρει πως θα εμβολιαστεί, το ενδιαφέρον των αρχών είναι στραμμένο στις γυναίκες μια και είναι αυτές που λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις σχετικά με την υγεία των οικογενειών τους.
Ωστόσο, ο Fauci επιμένει και επισημαίνει πως «οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα έως το καλοκαίρι ή φθινόπωρο του 2021» υπό την προϋπόθεση ότι οι Αμερικάνοι θα σπεύσουν για να εμβολιαστούν.

Ήπιες μεταβολές στις αγορές της Ασίας - Στο -0,4% το Nikkei 225

Ήπιες μεταβολές καταγράφουν τα χρηματιστήρια της Ασίας.
Η πρόοδος στο μέτωπο των εμβολίων για τον κορωνοϊό στηρίζει τις αγορές, ωστόσο οι εκκρεμότητες που αφορούν το Brexit και το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας βαραίνουν το κλίμα.
Ο Asia Dow σημείωνε οριακή μεταβολή +0,09% στις 3.723 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,4% στις 26.500 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 0,33% στις 1.782,01 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε κέρδη 0,3% στις 26.500 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,8% στις 3.347 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε άνοδο 0,4% στις 46.144 μονάδες.
Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό να ενισχύεται 0,4% στα 46,98 δολ. το βαρέλι και το πετρέλαιο τύπου brent να σημειώνει άνοδο 0,4% στα 50,46 δολ. το βαρέλι.
Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, καθώς παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης