Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ζαββός: Πρώτα η «πολιτική» Ευρώπη - Κορυφαία μεταρρύθμιση ο Ηρακλής

Ζαββός: Πρώτα η «πολιτική» Ευρώπη - Κορυφαία μεταρρύθμιση ο Ηρακλής
Ο «Ηρακλής» αποτέλεσε κορυφαία μεταρρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης διότι μέσω αυτού του μηχανισμού, τα κόκκινα δάνεια του τραπεζικού συστήματος μειώνονται κατά 30-35 δισ. ευρώ
Την αναγκαιότητα της πολιτικής Ευρώπης έναντι των αγορών επεσήμανε ο υφυπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός στην έναρξη του 4ου Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που διοργανώνεται από την ομάδα φοιτητών «Get Involved» και υποστηρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Μου φαίνεται ότι η σημαντικότερη επαναστατική αλλαγή που έχουν ήδη επιφέρει οι δυο κρίσεις, του 2008-2009 και τη σημερινή είναι ότι αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της πολιτικής Ευρώπης έναντι των αγορών.  
Είτε αυτό αποτυπώθηκε με την Τραπεζική Ένωση στην πρώτη είτε με το Ταμείο Ανάκαμψης στη δεύτερη.
Και στις δυο η ΕΚΤ διαδραμάτισε τον ρόλο της ως κορυφαίου ομοσπονδιακού οργάνου που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα αντίστοιχα άλλων ολοκληρωμένων Ομοσπονδιών, σχολίασε.
Παρά όμως την σαφή επιτυχία του SSM, του εποπτικού πυλώνα, έχουμε ακόμα πολλά βήματα να διανύσουμε μέχρι την επιτυχημένη ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης διευκρίνισε.
Το πλαίσιο διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων του δεύτερου πυλώνα φαίνεται ότι ακόμα δεν επαρκεί, καθώς υπάρχουν δυσχέρειες στην εφαρμογή του για την αντιμετώπιση συστημικών κρίσεων όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη κρίση λόγω της πανδημίας.
Χρειάζονται ακόμη η εμπέδωση του δημοσιονομικοί backstop MREL , ενοποίηση των νομοθεσιών για την αφερεγγυότητα.
Παράλληλα, ο τρίτος πυλώνας για το ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων δεν έχει ακόμα προχωρήσει.
Από πλευράς μας υποστηρίζουμε με κάθε μέσο το στόχο της ολοκλήρωσης και των τριών πυλώνων, που είναι πλήρως αλληλένδετοι, προκειμένου να καταστούν όλοι πλήρως λειτουργικοί και να ολοκληρωθεί το όραμα της πραγματικής ένωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημείωσε ο Ζαββός.
Ωστόσο, η Τραπεζική Ένωση αντιμετωπίζει σήμερα δυο μεγάλες προκλήσεις, και οι δυο απότοκοι της κρίσης της Ευρωζωνης της περασμένης δεκαετίας που έπληξε και την χώρα μας: α) τα κόκκινα δάνεια και β) τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς λόγω και των προστατευτικών μέτρων και τακτικών που ακολούθησαν οι αρχές των διαφόρων κρατών μελών με το ring fencing.

Κορυφαία μεταρρύθμιση το Ηρακλής

Ο «Ηρακλής» αποτέλεσε κορυφαία μεταρρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης διότι μέσω αυτού του μηχανισμού, τα κόκκινα δάνεια του τραπεζικού συστήματος μειώνονται κατά 30-35 δισ. ευρώ είπε.
Αποτελεί μια συστημική λύση που αναδιοργανώνει και ισχυροποιεί το τραπεζικό σύστημα, αλλά και μια λύση που βασίζεται στην αγορά χωρίς να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο.
Μέσα σε ένα χρόνο, οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο και περιμένουμε και την τέταρτη πριν από το τέλος του έτους.
Το γεγονός αυτό, εν μέσω μάλιστα της πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης, αποδεικνύει την έμπρακτη εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στον Ηρακλή, αλλά και στις προοπτικές της χώρας.
Ο Ηρακλής έχει επικροτηθεί από όλα τα ευρωπαϊκά όργανα, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του επικεφαλής του SSM, κ. Andrea Enria, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ο ευρωπαίος επόπτης δήλωσε πως, χάρη στον Ηρακλή, έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων και ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχίσει με βάση τον σχεδιασμό μας, ενώ προέτρεψε τις τράπεζες να επιταχύνουν ακόμα περισσότερο την εξυγίανση των ισολογισμών τους.
Δεύτερος στοίχος παραμένει η εξάλειψη όλων των άλλων εμποδίων που κατακερματίζουν ακόμη και σήμερα την ενιαία τραπεζική αγορά.
Η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ θα ενισχύσει την ενιαία αγορά, αντιστρέφοντας την τάση κατακερματισμού, η οποία εμποδίζει την ελεύθερη ροή κεφαλαίων και παροχή υπηρεσιών επιβάλλοντας δυσανάλογα κόστη εν τέλει στον καταναλωτή.
Οι τράπεζες θα πρέπει λειτουργούν σε διασυνοριακή βάση ως ένας φυσιολογικός μηχανισμός μεταφοράς της νομισματικής πολιτικής και θα παρέχουν ρευστότητα στις εταιρείες και τους επιχειρηματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία.

Η τραπεζική ενοποίηση και η αποτελεσματικότητά της

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί ένα κρίσιμο μηχανισμό απορρόφησης αναταράξεων που θα θωρακίζει ασφαλέστερα την χρηματοπιστωτική ευστάθεια των περιφερειακών κρατών μελών της ευρωζώνης, που συνήθως υφίστανται ασύμμετρα σοκ, τις χρόνιες ανισορροπίες που ενεργοποιούνται σε κάθε κρίση παρατηρεί ο κ. Ζαββός.

Νέα προϊόντα

Αναφερόμενος στα νέα τραπεζικά προϊόντα είπε πως σχεδιάζουμε ένα καινοτόμο πλαίσιο κινήτρων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις για την έκδοση και την αξιοποίηση πράσινων ομολόγων.
Αυτό το νέο εργαλείο θα εκσυγχρονίσει την ελληνική κεφαλαιαγορά και θα ευνοήσει επενδύσεις από πλευράς μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως οι λεγόμενες εταιρείες FinTech.
Παράλληλα, η πανδημία του κορωνοϊού, με όλες τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν, εμφανίζει μια πρωτοφανή δυναμική και μπορεί να επιταχύνει τις προσπάθειες για τον μετασχηματισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Δείτε τις αλλαγές στον τρόπο πληρωμών.
Τα τελευταία χρόνια, η ψηφιακή επανάσταση οδήγησε τους ανθρώπους να αλλάξουν σημαντικά τις συνήθειες πληρωμής τους – η χρήση μιας κάρτας,  ενός  τηλεφώνου ή  ακόμα κι ενός  έξυπνου ρολογιού για πληρωμές γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ, σχεδόν οι μισοί ενήλικες της ζώνης του ευρώ προτιμούν πλέον να πληρώνουν ψηφιακά και αυτή η τάση φαίνεται να επιταχύνθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης