Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πετυχημένα τα μορατόρια δανείων σε Ιταλία και Ισπανία για έναν λόγο και η πρόκληση της λήξης για τις ελληνικές τράπεζες

Fitch: Πετυχημένα τα μορατόρια δανείων σε Ιταλία και Ισπανία για έναν λόγο και η πρόκληση της λήξης για τις ελληνικές τράπεζες
Οι μακροχρόνιες περίοδοι χάριτος για κρατικά εγγυημένα δάνεια, σε συνδυασμό με το καθεστώς του μορατόριουμ, δίνουν στους δανειολήπτες περισσότερο χρόνο να ανακάμψουν από την κρίση
Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου από τα εκτεταμένα μορατόρια δανείων ποικίλλουν ανά χώρα.
Η κρατική παρουσία ως εγγύηση σε αυτά τα μορατόρια στην Ιταλία και την Ισπανία συμβάλει στην ανακούφιση του στρες στους δανειολήπτες στις χώρες αυτές, τουλάχιστον το 2020-2021, διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, υπενθυμίζοντας ότι οι αυτές χώρες είναι οι μόνες της Νότιας Ευρώπης που χρησιμοποιούν το συνδυασμό μορατόριουμ και σημαντικών ποσών κρατικών εγγυήσεων.
Αλλού στην περιοχή, όπου το ένα από τα δύο συστήματα ισχύει, η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών ενδέχεται να κινδυνεύει περισσότερο μετά την πανδημία, αναφέρει ο οίκος, υποδεικνύοντας την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο.
Οι μακροχρόνιες περίοδοι χάριτος για κρατικά εγγυημένα δάνεια, σε συνδυασμό με το καθεστώς του μορατόριουμ, δίνουν στους δανειολήπτες περισσότερο χρόνο να ανακάμψουν από την κρίση και να περιορίσουν τις προβλέψεις που πρέπει να λάβουν οι τράπεζες για το μη εγγυημένο τμήμα των δανείων.
Ωστόσο, ο κρατικός δανεισμός αυξάνει το συνολικό χρέος, το οποίο θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε χαμηλότερη ποιότητα περιουσιακών στοιχείων, εάν ορισμένοι δανειολήπτες επιβαρυνθούν μόνιμα από την κρίση.

Τα μορατόρια χρησιμοποιούνται ευρέως στη Νότια Ευρώπη

Οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης έχουν γενικά χρησιμοποιήσει περισσότερο τα μορατόρια δανείων και άλλα καθεστώτα στήριξης από ό,τι τράπεζες αλλού στην Ευρώπη.
Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, σύμφωνα με την Fitch.
Πρώτον, οι επιχειρηματικοί τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στις οικονομίες της νότιας Ευρώπης, συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον επηρεασμένων από την πανδημία.
Δεύτερον, οι οικονομίες των περιφερειών στηρίζονται αρκετά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες τείνουν να είναι πιο ευάλωτες σε οικονομικά σοκ.
Εικόνα
Τρίτον, το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει ιδιαίτερα υψηλό στην Κύπρο και την Πορτογαλία, καθιστώντας τους δανειολήπτες πιο ευάλωτους σε ύφεση.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, τα μορατόρια δανείων αντιπροσώπευαν μόλις το 10% των συνολικών δανείων του τραπεζικού τομέα στα τέλη Ιουνίου 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA).
Τα ποσοστά σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία είναι υψηλότερα από αυτό.
Ωστόσο, το ποσοστό της Ισπανίας είναι χαμηλότερο λόγω της μεγαλύτερης χρήσης κρατικών εγγυημένων δανείων παρά των μορατόριων δανείων για την υποστήριξη των δανειοληπτών.

Τα μορατόρια διαφέρουν μεταξύ των χωρών

Η χρήση μορατόριουμ δανείων διαφέρει σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη.
Είναι υψηλότερα όπου προσφέρονται με ελάχιστη ή καθόλου κρατική στήριξη, όπως στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Η χρήση αντικατοπτρίζει επίσης το πεδίο εφαρμογής κάθε καθεστώτος όσον αφορά την επιλεξιμότητα του δανειολήπτη και εάν εφαρμόζεται ή όχι στην αναστολή κεφαλαίου καθώς και στις πληρωμές τόκων.
Η Κύπρος έχει τη μεγαλύτερη χρήση, εν μέρει
αντανακλώντας την έλλειψη αυστηρών όρων, ιδίως για τις μικρότερες ΜΜΕ.
Αυτό ενθάρρυνε τη χρήση, μεταξύ άλλων ως προληπτικό μέτρο από δανειολήπτες που δεν βρίσκονται υπό σημαντική πίεση.

Κρατικά εγγυημένα δάνεια που στοχεύουν σε ΜΜΕ

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, σε διάφορους βαθμούς, χρησιμοποιούν δάνεια με εγγύηση του κράτους για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό πίεση λόγω της πανδημίας.
Τα δάνεια απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό σε ΜΜΕ για να τους βοηθήσουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους παρά τις μειωμένες λειτουργικές ταμειακές ροές.
Η διάρκεια των δανείων κυμαίνεται από ένα έως έξι έτη, με την εγγύηση να καλύπτει τουλάχιστον το 75% του δανείου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έως το πλήρες ποσό.
Τα καθεστώτα δανεισμού με εγγύηση από το κράτος μπορούν να μειώσουν τις συνολικές απώλειες που υπέστησαν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια εταιρικών δανείων μεταξύ 15% και 20%, μέσω της μεταφοράς πιστωτικού κινδύνου σε κυβερνήσεις, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας

Η Ιταλία διαθέτει σημαντικά υψηλότερο όγκο δανείων με κρατικές εγγυήσεις για ΜΜΕ και εταιρικούς δανειολήπτες ως απάντηση στην πανδημία για τον περιορισμό των μειωμένων εσόδων και της έλλειψης ρευστότητας, αν και η πραγματική χρήση ήταν ένα κλάσμα του συνολικού διαθέσιμου.
Η Ισπανία είναι η άλλη χώρα που έχει κάνει σημαντική χρήση των εγγυημένων δανείων, τα οποία ευνόησε έναντι των μορατόριων δανείων ως μηχανισμού στήριξης των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων κατά την πανδημία.

Τα μορατόρια πιθανό να υποχωρήσουν το 2021

Ορισμένες χώρες έχουν επεκτείνει τα αρχικά τους χρονοδιαγράμματα για μορατόρια δανείων που σχετίζονται με την πανδημία, δίνοντας στους δανειολήπτες περισσότερο χρόνο για να συνεχίσουν τις πληρωμές ή να ζητήσουν αναστολή.
Αυτό βοηθά επίσης, ή τουλάχιστον καθυστερεί, την ανάγκη των τραπεζών να επαναταξινομήσουν τα δάνεια σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 9 στο Στάδιο 2 ή στο Στάδιο 3 και συνεπώς να αυξήσουν τις προβλέψεις για τις αναμενόμενες πιστωτικές απώλειες.
Το καθεστώς της Ιταλίας, το οποίο επρόκειτο να λήξει στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2021.
Το καθεστώς της Πορτογαλίας έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, αλλά η περίοδος για τα μορατόρια επεκτάθηκε πρόσφατα έως τα τέλη Μαρτίου 2021.
Οι αναστολές πληρωμών μπορούν τώρα να φτάσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2021 για δανειολήπτες στους πιο ευάλωτους τομείς.
Όπως εκτιμά η Fitch, η χρήση επιπρόσθετων μορατόριων δεν μπορεί να αποκλειστεί για τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με τις ενημερωμένες οδηγίες της ΕΒΑ στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, επιτρέποντας την αναστολή πληρωμών που εγκρίθηκε μετά τον Σεπτέμβριο του 2020 και έως τον Μάρτιο του 2021 να μην επαναταξινομηθούν ως Στάδιο 2 ή Στάδιο 3.

Τα μορατόρια αλλοιώνουν την εικόνα για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων

Ενώ τα μορατόρια των δανείων είναι μια λύση στο πιθανό βραχυπρόθεσμο στρες της ρευστότητας των δανειστών, ενδέχεται να καλύψουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.
Αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες σε χώρες που δεν διαθέτουν κρατική εγγύηση.
Τα μορατόρια δανείων ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόσθετους κινδύνους για τις τράπεζες στην Κύπρο και την Ελλάδα, όπου η νοοτροπία πληρωμών είναι ασθενέστερη από ό, τι αλλού στη νότια Ευρώπη.
Ωστόσο, στην Ελλάδα, οι τράπεζες σκοπεύουν να μετακυλήσουν μέρος των δανείων σε μορατόριουμ σε κρατικά προγράμματα, σύμφωνα με τα οποία κάποιος τόκος ή κεφάλαιο θα μπορούσε να επιδοτηθεί από το κράτος.
Ενώ τα μορατόρια παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη στους δανειολήπτες, διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο εξασθένισης μιας ήδη αδύναμης νοοτροπίας πληρωμών, εις βάρος της μελλοντικής ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
Η χρήση των μορατόριων δανείων δεν οδήγησε, από μόνη της, στην αυτόματη επαναταξινόμηση των δανείων σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 9.
Η ΕΒΑ υπολόγισε ότι μόνο το 2,5% των τραπεζικών δανείων της ΕΕ υπό μορατόριουμ είχαν υποστεί απομείωση στα τέλη Ιουνίου 2020.
Ωστόσο, οι τράπεζες εξετάζουν τώρα τα χαρτοφυλάκια τους για να προσδιορίσουν ποιοι πελάτες είναι απίθανο να επαναλάβουν τις πληρωμές όταν λήξουν τα μορατόρια, και αρχίζουν να ανακατατάσσουν τα δάνεια τους ως Στάδιο 3 εν αναμονή.
Τα δάνεια υπό μορατόριουμ τείνουν να συγκεντρώνονται στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από τα lockdown και άλλα μέτρα περιορισμού για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όριο δανείων κρατικής εγγύησης μεσοπρόθεσμο κίνδυνο

Οι μακρές περίοδοι χάριτος με κρατικά εγγυημένα δάνεια δίνουν στους δανειολήπτες περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από την κρίση.
Αυτό περιορίζει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και περιορίζει τις προβλέψεις που πρέπει να λάβουν οι τράπεζες για το μη εγγυημένο τμήμα των δανείων.
Οι περίοδοι χάριτος είναι γενικά έως 18 μήνες στην Πορτογαλία, ένα έτος στην Ισπανία και τρία χρόνια στην Ιταλία.
Τα κρατικά εγγυημένα δάνεια προσφέρουν γενικά στις τράπεζες μια ελκυστική απόδοση του κατανεμημένου κεφαλαίου.
Οι εγγυήσεις περιορίζουν σημαντικά την έκθεση στον πιστωτικό κίνδυνο, περισσότερο από την αντιστάθμιση των χαμηλών επιτοκίων των δανείων.
Τα δάνεια είναι επίσης επιλέξιμα για αναχρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα μέσω στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, γεγονός που αυξάνει την ελκυστικότητα.
Ωστόσο, ο κρατικός δανεισμός αυξάνει το συνολικό χρέος των δανειοληπτών, το οποίο θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε χαμηλότερη ποιότητα περιουσιακών στοιχείων εάν ορισμένοι δανειολήπτες έχουν μόνιμα πληγεί από την κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης