Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις αγορές, φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία, αβεβαιότητα για πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ - Απώλειες -0,13% ο S&P 500, o DAX -1,36%

Πτώση στις αγορές, φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία, αβεβαιότητα για πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ - Απώλειες -0,13% ο S&P 500, o DAX -1,36%
Πτώση στις αγορές, φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία, αβεβαιότητα για πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ
Πτώση κατέγραψαν σήμερα 11/12 οι διεθνείς αγορές, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία, ενώ το κλίμα επιβαρύνει και η αβεβαιότητα για την πορεία των συνομιλιών στο Κογκρέσο για το νέο δημοσιονομικό πακέτο.
Αν και αρχικά διαφάνηκαν κάποια σημάδια ότι σημειώνεται πρόοδος μετά την πρωτοβουλία μιας διακομματικής ομάδας βουλευτών και γερουσιαστών για ένα πακέτο μέτρων αξίας περίπου 900 δισ. δολ. η απαισιοδοξία επιστρέφει καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της  Γερουσίας έδειξαν ότι δεν μπορούν να δεχτούν ορισμένα στοιχεία της πρότασης.
Όσον αφορά την πανδημία, εντός των επόμενων ημερών και συγκεκριμένα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αρχίσουν στις ΗΠΑ οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, καθώς η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία (17 υπέρ, 4 κατά) να δώσει το πράσινο φως για την χορήγηση του εμβολίου.
Η εισήγηση αυτή θεωρείται ένα πολύ σημαντικό βήμα για την οριστική έγκριση του εμβολίου από την FDA, η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της εντός των επόμενων ωρών.
Κατόπιν αυτής εκτιμάται πως θα απαιτηθούν το αργότερο 36 ώρες για να αρχίσει η χορήγηση των πρώτων δόσεων του εμβολίου στους ασθενείς, αν και αυτή τη στιγμή το βασικότερο πρόβλημα φαίνεται πως είναι οι επιφυλάξεις των Αμερικάνων απέναντι στο εμβόλιο.
Και μπορεί ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci να υποστηρίζει πως η απόφαση της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής της FDA είναι πολύ σημαντική γιατί δείχνει πως «οι αποφάσεις για την ασφάλεια και την υγεία των Αμερικάνων λαμβάνονται εκτός της σφαίρας της πολιτικής», αλλά την ίδια στιγμή και σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, το 35% των Αμερικανίδων δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται πολύ ή και καθόλου για το εμβόλιο.
Αν και το 68% των Αμερικάνων αναφέρει πως θα εμβολιαστεί, το ενδιαφέρον των αρχών είναι στραμμένο στις γυναίκες μια και είναι αυτές που λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις σχετικά με την υγεία των οικογενειών τους.
Ωστόσο, ο Fauci επιμένει και επισημαίνει πως «οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα έως το καλοκαίρι ή φθινόπωρο του 2021» υπό την προϋπόθεση ότι οι Αμερικάνοι θα σπεύσουν για να εμβολιαστούν.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά

Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 69.688.577 και οι νεκροί σε 1.584.063
Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 15.616.381 και σε νεκρούς με 292.179
Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 179.765 και τρίτη σε κρούσματα με 6.781.799
Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 142.186 και τέταρτο το Μεξικό με 112.236
Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 63.179 νεκρούς
Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.546.113 και πέμπτη η Γαλλία με 2.391.643
Έκτο σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.792.611, έβδομη η Ιταλία με 1.787.147 και όγδοη η Ισπανία με 1.720.056

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,16% στις 30.046 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,13% στις 3.663 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq  κατέγραψε πτώση -0,23% στις 12.377 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 23,39 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση -1,29% στις 13.124 μονάδες
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας μόλις που αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο, υποστηρίζοντας την άποψη σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός θα παραμείνει ήπιος βραχυπρόθεσμα, καθώς η έξαρση των νέων μολύνσεων Covid-19 περιορίζει την αγορά εργασίας και τη ζήτηση για υπηρεσίες.
Κατά 0,1% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο, σε μηνιαία βάση, μετά την άνοδο κατά 0,3% του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,8%, μετά το +0,5% του Οκτωβρίου.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,2% και ετήσια κατά 0,8%.  

Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία.
Image
Την ίδια ώρα, παρά την αύξηση του Προγράμματος Πανδημίας κατά 500 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΚΤ, οι ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη παραμένουν, καθώς δεν υποχωρεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αυξάνοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 500 δισ. ευρώ στα 1,85 τρισ. ευρώ και επεκτείνοντας το χρονικά, σε μια νέα προσπάθεια να θωρακίσει την Ευρωζώνη από τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας.
Στην ομιλία της η πρόεδρος της ΕΚΤ, C. Lagarde έκανε λόγο για σοβαρούς κινδύνους στην οικονομία της Ευρωζώνης από το δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο παραμένει ανεξέλεγκτο.  
Αν και οι εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων είναι ενθαρρυντικές, η πανδημία συνεχίζει να δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους στη δημόσια υγεία, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, τόνισε.
Από το μέτωπο του Brexit, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Von der Layen ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το θέμα του Brexit, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, μεταφέροντας το μήνυμα ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με το Λονδίνο είναι μικρές.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη.
Τα βασικά εμπόδια παραμένουν.
Η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία είναι μεγαλύτερη... θα φανεί μέχρι την Κυριακή αν η συμφωνία είναι εφικτή», είπε.
Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός B. Johnson δήλωσε ότι πλέον υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει συνάψει μια εμπορική συμφωνία στο τέλος του μήνα.
Οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις συνομιλίες ωστόσο παραμένουν οι διαφορές σε καίρια θέματα.
Σε υποβάθμιση των προβλέψεων της για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας το 2021 προχώρησε η Bundesbank, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις για το 2020.
Ειδικότερα, η ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας προβλέπει συρρίκνωση 5,5% για το 2020 (έναντι προηγούμενης εκτιμήσεις για συρρίκνωση 7,1%).
Όσον αφορά το 2021, η Bundesbank εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 3% έναντι αρχικής εκτιμήσεις για 5%.
Σημειώνεται ότι η Bundesbank προβλέπει ραγδαία ανάκαμψη μετά το α' τρίμηνο του 2021.
Σε ετοιμότητα να διατηρήσει αδιάκοπη της ροή του δανεισμού στην οικονομία από το τραπεζικό  σύστημα και το 2021 δηλώνει η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου,  καθώς η Βρετανία βρίσκεται  αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πανδημίας και τις αναταράξεις στις αγορές εξαιτίας του ενδεχομένου σημαντικών ανατροπών στις εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας κατά 0,7% υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Το αποτέλεσμα ήταν σε συμφωνία με τις προσδοκίες, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 1%.
Η πτώση των τιμών επηρεάστηκε και από τον χαμηλότερο ΦΠΑ, που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας κορωνοϊού.

Ήπιες μεταβολές στις αγορές της Ασίας - Στο -0,4% το Nikkei 225

Ήπιες μεταβολές κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ασίας.
Η πρόοδος στο μέτωπο των εμβολίων για τον κορωνοϊό στηρίζει τις αγορές, ωστόσο οι εκκρεμότητες που αφορούν το Brexit και το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας βαραίνουν το κλίμα.
Ο Asia Dow σημείωσε οριακή μεταβολή +0,09% στις 3.723 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,4% στις 26.500 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,33% στις 1.782,01 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη +0,3% στις 26.500 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,8% στις 3.347 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης