Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις σε στερλίνα και City καθώς ενισχύεται το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Πιέσεις σε στερλίνα και City καθώς ενισχύεται το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Νοεμβρίου έχει διολισθήσει η στερλίνα, απώλειες για τις βρετανικές τράπεζες
Εκτετεμένες πιέσεις δέχεται η στερλίνα την Παρακευή 11 Δεκεμβρίου, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις από τις Βρυξέλλες, μετά και τον νέο άκαρπο γύρο διαπραγματεύσεων, ενισχύουν το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, δήλωσε την Παρασκευή (11/12) ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» να μην υπάρξει συμφωνία, ενώ την Πέμπτη (11/12) η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursunla Von der Layen, επεσήμανε ότι το Brexit χωρίς συμφωνία είναι το πιθανότερο σενάριο.
Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την ύπαρξη συμφωνίας για θέματα εμπορίου, θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας ιστορικής εμπορικής σχέσης και την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, αυξάνοντας το κόστος για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Απώλειες της τάξης του 1%
Υπό αυτό το πλαίσιο, η στερλίνα παρουσιάζει απώλειες, οι οποίες αγγίζουν το 1%, καθώς υποχωρεί στο 0,94 ανά δολάριο, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Νοεμβρίου.
Αντίστοιχες πιέσεις καταγράφονται και έναντι του ευρώ, καθώς διολισθαίνει στο 0,29 ανά ευρώ, το οποίο είναι χαμηλό 2,5 μηνών.
Μάλιστα, οι σωρευτικές εβδομαδιαίες απώλειες για το βρετανικό νόμισμα προσεγγίζουν το 2%, επίδοση η οποία είναι η χειρότερη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Απώλειες άνω του 4% για τις τράπεζες
Υπό πίεση βρίσκονται και οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών, με τις Barclays, Lloyds και Natwest να υποχωρούν άνω του 4%.
Από την πλευρά του, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο βρέθηκε στο -0,94% και τις 6.538 μονάδες (11/12).
Πάντως, παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις, αρκετοί αναλυτές θεωρούν πιθανή την επίτευξη μιας συμφωνίας, έστω και την τελευταία στιγμή.
Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνηθίσει στις συμφωνίες του «και πέντε».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης